Android 4.0 používá 7 % zařízení, vládne stále Gingerbread

Společnost Google zveřejnila na vývojářském portálu Android Developers pravidelnou statistiku s podíly jednotlivých verzí svého systému v mobilních zařízeních. Údaje se týkají období druhé poloviny měsíce května. Dvoutřetinovou většinu si držela verze Android 2.3 Gingerbread. Ze zanedbatelného podílu se na 7% hodnotu dostal Android 4.0 Ice Cream Sandwich. S tím, jak jednotliví výrobci dávají k dispozici update pro stávající zařízení, nárůstá podíl aktuální verze na úkor staršího Androidu 2.1 a 2.2.

Nejvíce si proti předchozímu období polepšil Android 4.0 Ice Cream Sandwich, který vyrostl z necelých tří procent na 7,1 procenta. Zmrzlinový keks je první verze systému, která naplno spojila smartphonovou a tabletovou verzi Androidu a v následujících měsících se proto očekává její prudký nárůst. Naproti tomu starší iterace systému 2.1 Eclair a 2.2 Froyo by se měly postupně vytrácet. První verze komerčně používáného Androidu 1.5 Cupcake a 1.6 Donut aktuálně nedosahují dohromady ani jediného procenta.

Klepněte pro větší obrázek
Podíly jednotlivých verzí OS Android na celkové distribuci systému

Na starší verzi systému Android 2.3 běží zatím největší část smartphonů se systémem firmy Google. Podíl na celkové distribuci dosahoval koncem května 65 %. Android 2.1 a 2.2 obsáhl dohromady skoro čtvrtinu všech zařízení s robotickým systémem. Android 3 Honeycomb, který používají především tablety, zaznamenal pouze zhruba tříprocentní podíl. To také jasně ilustruje drtivou převahu smartphonů nad tablety v rámci jedné platformy.

Diskuze (67) Další článek: Nakupování mobilu v e-shopu: Znáte svá práva?

Témata článku: , Gingerbread, Zář, #Android, Zařízení, Předchozí období,