Android M přinese až dvojnásobnou výdrž na baterii

Vybrali jsme nejvýznamnější novinky, které má přinést právě představená nová generace Androidu. Zatím mu říkají pouze „M“.

San Francisco - vývojářská konference Google I/O 2015 - produktový viceprezident Googlu Sundar Pichai. Pro mobilmaniaky zřejmě nejdůležitější novinkou na pódiu uvedenou je nová verze operačního systému Android. Se zeleným robotem ve znaku to ještě není ani Milky Way, ani Marshmallow, zatím prostě jen kódově pojmenovaný Android M. Jeho hlavním cílem je evolce, drobné změny k lepšímu hned v několika oblastech.

Klepněte pro větší obrázek
Android M na webu Android.com. Předzvěst nové grafiky? 
Klepněte pro větší obrázek
Šestice pilířů, ve kterých s příchodem Androidu M nastanou komfortní změny pro uživatele.

Úspora energie a USB-C

Jak Sundar Pichai na pódiu uvedl, cílem Androidu M je zlepšít uživatelskou zkušenost. Nečekejte proto zázraky, spíše vylepšení, která přijdou vhod. Tím nejpalčivějším problémem veškeré mobilní elektroniky je výdrž na baterii. Google si je tohoto problému vědom a proto v Androidu M najdeme nové algoritmy pro šetření energie. Protože nejvíce elektroniku užíváme ráno a k večeru, zatímco přes den pracujeme a v noci spíme, zavádí Google algoritmus, který začne prodlužovat intervaly mezi kontrolou senzorů, automatickou aktualizací se servery na pozadí a další automatizovanou činností.

Klepněte pro větší obrázek
Leží vám tablet doma na poličce, nebo telefon v práci na stole a nikdo s ním nehýbe? Aplikace na pozadí přejdou do hlubšího spánku, výrazně omezí svoji automatizovanou činnost a za cenu delšího reakčního času po probuzení významně ušetří energii.

V totožném telefonu má úspora energie vést až k dvojnásobné výdrži. To jsou samozřejmě velká slova a výsledek ukáže až praxe, Google ale obětoval reakční čas na úkor vyšší výdrže. Pokud dvakrát za pracovní dobu zkontrolujete Facebook a Twitter nebo vám doma na stolku leží tablet, je to přesně pro vás. Pokud používáte telefon nepřetržitě, moc velkou úsporu nečekejte.

Další novinkou je podpora pro USB typ C konektor, jelikož Google jeho podporu zaštítil přímo v samotném systému. S Androidem M a USB-C konektorem bude také možné použít telefon jako zdroj energie. Vše opět zastřešeno systémem bez nutnosti zásahů od výrobců.

Klepněte pro větší obrázek
Nativní podpora pro USB-C přímo v Androidu M umožní použít telefon jako zdroj energie a nabít jiné zařízení.

Kontrola oprávnění a čtečka otisků

Když dnes instalujete aplikaci z Google Play, buď potvrdíte, k čemu všemu bude mít přístup, nebo ji prostě nenainstalujete. Nově v Androidu M a u aplikací využívajících nové SDK bude možné zakázat/povolit konkrétní oprávnění pro danou aplikaci vždy, když daná aplikace poprvé bude chtít přistoupit k poloze, k fotogalerii, ke kontaktům atp. V nastavení aplikace půjde udělená oprávnění rovněž odebírat. Jak to bude u současných aplikací, to je zatím ve hvězdách.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Povolovat se nově budou jednotlivá oprávnění poté, co aplikace bude chtít daný krok provést. V nastavení potom přibude možnost oprávnění spravovat.

Stejně jako Google zaštítil podporu pro USB-C, udělal to i s čtečkami otisků prstů. Jejich nativní podpora v Androidu M bude do budoucna znamenat větší rozmach zařízení s tímto senzorem a v návaznosti také možnost pro vývojáře do svých aplikací zakomponovat nový bezpečnostní prvek.

S odkazy už ne až do Chromu

Je to vidět už v současné verzi aplikace Twitter a přibývat by měly další a další. Řeč je o skutečnosti, že kliknutí na link v aplikaci už nemusí nutně znamenat otevírání Google Chromu a pak složitý návrat přes multitasking zpět do aplikace. Link se prostě otevře rovnou v aplikaci, s její vizáží, ale s funkcemi z Google Chromu (máte tedy k dispozici svá hesla, automaticky vyplňované údaje ve formulářích atd.).

Klepněte pro větší obrázek
Tzv. Custom Chrome Taby by se měly objevovat v čím dál tím více aplikacích. Funkce Chromu převlečené do kabátu dané aplikace.

Android Pay

Google spolu s novým Androidem M přináší rovněž vlastní platební řešení, které bude těžit z NFC konektivity a rozšířené podpory pro čtečky otisků prstů. Android Pay má být prostředníkem mezi prodejcem a vaší platební kartou, tedy jakousi virtualizací, kdy se při placení k obchodníkovi nedostanou žádné vaše citlivé údaje. Pracovat má Android Pay u více než 700 tisíc obchodníků v USA, kteří mají bezkontaktní platební terminály. Doufejme, že se podívá také do Evropy.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Podpora pro Android Pay v USA je více než obstojná, jak tomu ale bude za velkou louží?

Android Pay ale bude sloužit i k in-app nákupům. Objednávka pizzy nebo Uber taxíku tak půjde bezpečně zaplatit přímo z aplikace. Jako takový bude Android Pay přístupný všem zařízením s Androidem KitKat a vyšším, aniž by zde byla nutnost pro zařízení mít čtečku otisků prstů. Ta je jen dalším možným a podporovaným způsobem zabezpečení.

Klepněte pro větší obrázek

Android M je stále ve vývoji

I když byl dnes Android M oficiálně uveden, stále se jedná o systém, který je vyvíjen. Google se možná snaží o něco podobného, jako Microsoft se svými Insider preview, každpádně oficiálně se Android M, už řádně pojmenovaný po nějaké sladkosti, dostane na zařízení v průběhu třetího kvartálu tohoto roku. Pokud jste vývojář nebo prostě budete jen chtít nový Android vyzkoušet, bude tak možné učinit již dnes. Podmínkou je ale zařízení z rodiny Nexus, konkrétně Nexus 5, Nexus 6 a Nexus 9.

Klepněte pro větší obrázek
Jak se bude nový Android jmenovat, zjistíme až při jeho oficiálním vypuštění ve třetím kvartále.

Mimo výše uvedené dnes Google také nastínil vylepšení k jednotlivým aplikacím, jako jsou Google Mapy, Google Now a další. Představena byla také nová aplikace Google Photos, která si klade za cíl zefektivnit práci s fotografiemi a jejich třídění za pomocí automatických algoritmů. Pro více detailů zamiřte do níže uvedeného článku.

Diskuze (70) Další článek: On-line: Sledovali jsme úvodní keynote Google I/O

Témata článku: Google, , , , , HTC Nexus 9, HTC Nexus 9 32GB LTE, HTC Nexus 9 32GB Wi-Fi, LG Nexus 5, Motorola Nexus 6, Motorola Nexus 6 64GB, Sladkosti, Vývojářská konference, Sundar Pichai, Platební řešení, Nejpalčivější problém, Objednávka, #Android, Keynote Google, Bezpečnostní prvek, San Francisco, Zelený robot, Nativní podpora, Reakční čas, Úspora energie,