Android One: levné Androidy s razítkem od Googlu

Co se Google naučil na řadách Nexus a Google Play Edition, zkouší i s nejlevnějšími smartphony. Nový standard se jmenuje Android One.

Google na dnešní tiskové konferenci konané netypicky v Indii vypustil mezi lidi novou platformu Android One. Místo představení přesně symbolizuje, kam nový program míří – má přinést levné, přitom kvalitní smartphony do rozvojových zemí. Jak takový Android One vypadá v praxi? Značky Micromax, Spice a Karbonn na dnešní akci uvedly smartphony s následující specifikací:

  • displej: 4,5“
  • operační paměť: 1GB RAM
  • fotoaparát: 5 MPx, čelní 2 MPx
  • procesor: čtyřjádrový MediaTek s frekvencí 1,3 GHz
  • další: dualSIM, microSD, FM rádio
Klepněte pro větší obrázek

Telefony jsou ale zvláštní i po softwarové stránce. Mají čistý Android, o jehož aktualizace se bude (minimálně dva roky) starat přímo Google, Kiosek Google Play dostane více lokálního obsahu a speciální verze aplikace YouTube umožní ukládat videa do lokální paměti, takže při opakovaném sledování již nedochází k načítání dat z internetu.

Klepněte pro větší obrázek 
Dnes byla představena platforma, konkrétní přístroje by se měly začít ukazovat v následujících dnech a týdnech.

To vše by se mělo prodávat za cenu asi 2 300 Kč. Jistě, smartphony za takovou cenu se dají koupit už delší dobu, ale pod značkou Android One nemá jít jen o cenu, ale také o rámcovou kontrolu kvality a konečné uživatelské zkušenosti. Google si podobnou taktiku vyzkoušel s prémiovými přístroji (Nexus a Google Play Edition), teď jsou tedy na řadě nejlevnější cenová patra, která by měly služby Googlu kvalitně dostat k miliardám v nižších sociálních a příjmových vrstvách.

A ještě jeden bonus má Google pro indický trh. Domluvil se s tamním operátorem Airtel na partnerství, jehož nejviditelnější součástí je 200MB bonus ke všem datovým tarifům na stahování aplikací z Google Play.

Klepněte pro větší obrázek 
Do programu Android One se zapojí také renomovaní výrobci HTC, Asus, Acer, Panasonic a Lenovo, z výrobců komponent je zde kromě zmíněného MediaTeku také Qualcomm.

Po Indii bude stejným stylem následovat Indonésie, Filipíny, Pákistán, Srí Lanka, Bangladéš a Nepál. To vše ještě do konce roku. Dovedu si představit, že Googlem kontrolovaný a slušně vybavený telefon za velmi slušnou cenu by se mohl líbit i u nás, ale obávám se, že do našich končin tato iniciativa nezamíří. Jistě, cesty neoficiálních dovozců jsou nevyzpytatelné, ale bez podpory Googlu by byla cena takových přístrojů vyšší, takže by je semlela konkurence.

Diskuze (34) Další článek: Huawei ukázal tenký kovový tablet MediaPad T1 8.0

Témata článku: , , , Lanka, Ráz, Karbonn, Speciální verze, Micromax, Indický trh, Sri Lanka, Android One * *, Lokální obsah, Srí lanka, Nepál, Filipíny, #Android, Program Android One, Stahování aplikací, Pákistán, Stejný styl,