Asus P320: nejmenší svého druhu (test)

Zdají se vám rozměry WinMobile komunikátorů velké? Asus P320 vás těchto obav zbaví. Patří mezi nejmenší svého druhu.
Kapitoly článku

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  

Klíčové vlastnosti

  • vskutku miniaturní rozměry
  • vylepšené prostředí úvodní obrazovky
  • integrovaný GPS přijímač Sirf Star III
  • příslušenství do automobilu
  • ochranné pouzdro a hands-free sada
  • Wi-Fi, Bluetooth, podpora EDGE

Hlavní nedostatky

  • pomalý procesor
  • nízká kapacita pamětí ROM/RAM
  • malý displej je daní za malé rozměry
  • aktivovaná statická navigace u GPS

Asus P320
P320 Komunikátor s mimořádně nízkými rozměry, který oplývá přijímačem GPS, procesorem 200 MHz a dvoumegapixelovým fotoaparátem. Je vybaven rozhraním, které má usnadnit ovládání.rozměry a hmotnost: 99 × 55 × 13 mm, 105 g
displej: 2,6'', aktivní TFT, 240 × 320, 65 tisíc barev
sítě: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), GPS
data: GPRS tř. 10, EDGE tř. 10
konekt.: miniUSB, Bluetooth (A2DP), Wi-Fi
paměť: 30 MB, paměťové karty microSDHC
baterie: Li-Ion 1100 mAh, procesor: 200 MHz
operační systém: Windows Mobile 6.1 Professional
hudba: přehrávač hudby
fotoaparát: 2MPx (1 600 × 1 200), video, autofocus
73 %
(84. místo z 902)
katalogpreviewinfo výrobce
cena: cca 9 000 Kč

Malý, menší, nejmenší?

Výrobce svoji novinku představenou na letošním CeBitu ověnčil heslem nejmenší přístroj svého druhu. Odvážné tvrzení podporují rozměry 99 x 55 x 13 milimetrů a nám nezbývá, než souhlasit. Pokud se vám u konkurence pár milimetrů navíc nezdá jako velký rozdíl, vězte, že v praxi nabudou tyto milimetry na významu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Všechny tři barevné varianty

Na stranu druhou tato miniaturizace není na úkor funkčnosti. Výrobci se zkrátka podařilo výrazně oříznout zbytečná místa okolo důležitého displeje a snížit tloušťku na minimum. Neutrpěla ani hardwarová tlačítka v čele s pětisměrným ovladačem. Rozměrné centrální tlačítko obkružuje vystouplý stříbrný prstenec s jistým stiskem. V recenzi LG KS20 jsem si stěžoval na absenci funkčních tlačítek OK/Close, což jsem připisoval nezkušenosti tohoto výrobce s platformou Windows Mobile. V tomto směru ostřílený Asus zkrátka ví, co je třeba a co uživatelé požadují.

Důležitý dvoupolohový volič hlasitosti doplňuje na levé hraně tlačítko pro zapnutí diktafonu. Na dlouhý stisk si uživatel může zvolit libovolnou funkci. V levém horním rohu má své místo i ovládací pero vyrobené z černého plastu. Horní hrana pak hostí tlačítko pro zapnutí přístroje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klasická výbava na levém boku

O to zajímavější je pak hrana pravá, nad spouští fotoaparátu má své místo nepříliš obvyklý posuvník Hold. Nemohu přesně říci, zda jde o účel či nedodělek, ale přesunutím se pouze deaktivuje podsvícení displeje a nikoli celý displej. Například při poslechu hudby tak aktivovaný, byť nepodsvícený displej zbytečně spořádá část energie. Hold ale můžete při běžném používání zcela ignorovat, stačí v nabídce nastavit, aby se přístroj zapnul jen a pouze hlavním tlačítkem.

Klepněte pro větší obrázek 
Kontroverzní posuvník

Miniaturizaci ustoupil standardní zvukový výstup. Asus se nechal inspirovat u HTC a sluchátka připojil prostřednictvím mini USB konektoru. Spolu s přístrojem obdržíte lehkou hands-free sadu, která však kvalitami produkce příliš nepřesvědčí. Pár desítek korun za redukci ale naštěstí vše vyřeší.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Miniaturizaci bohužel nebyla bez obětí. Za své vzal sluchátkový konektor

Výrobce použil na zadní straně jakoby jemně pogumovaný povrch, velmi příjemný na dotek. Černou linii jemně narušují stříbrné prvky. Směrování novinky do rukou běžným uživatelům dokazují i další dvě barevná provedení: stříbrné a jemně růžové. Ano, i přístroje s Windows Mobile padnou do rukou něžnému pohlaví.

Klepněte pro větší obrázek 
Dílenské zpracování musím pochválit, v tomto ohledu se Asus neustále zlepšuje. A aby si přístroj zachoval hezký vzhled i po dobu používání, přidal výrobce jednoduché ochranné pouzdro.

Navigovat, ale pomalu

Mezi největší slabinu nového Asusu patří použitý procesor a kapacity pamětí RAM i Flash ROM. TI OMAP běžící na taktu 200 MHz o sobě dává vědět i při běžné práci, o to větší rozdíl ve srovnání s rychlejšími přístroji pocítíte u náročnějších aplikací.

Konkurenční přístroje i se stejným procesorem přitom reagují na povely uživatele znatelně rychleji. V živé paměti mám například HTC P3400, který i se stejným procesorem reagoval svižněji. Internetový prohlížeč s plnohodnotnými stránkami poněkud bojoval, prohlížení nebylo ani při rychlém připojení nejsvižnější a navigační aplikace se spouštěla výrazně déle. Asus P320 se během testování také nechoval nejstabilněji: při opětovném spuštění fotoaparátu zčernala obrazovka a soft-reset byl takřka na denním pořádku. Toto chování připisuji rané a neodladěné verzi firmwaru přístroje a právě z tohoto důvodu bych jinak doporučovanou koupi o nějaký čas odložit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Internet v podání P320

V současné době se také již upouští od kombinace 128 MB Flash ROM a 64 MB RAM. Skutečné a uživateli dostupné hodnoty jsou poloviční, respektive třetinové. Právě kombinace paměti a pomalejšího procesoru opět řadí Asus P320 do nižší třídy. A to i přes podporu všech důležitých technologií pro bezdrátový přenos dat s třešničkou na dortu v podobě vestavěného GPS přijímače.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Až na ty paměti...

Čipset TI nemá vlastní GPS přijímač, proto musel výrobce sáhnout po osvědčené klasice v podobě Sirf Star III. Nechybí ani berlička aGPS, tedy možnost stáhnout informace nutné k určení polohy nikoli ze satelitů, ale mnohem rychleji z internetu prostřednictvím mobilních datových přenosů. Data však mají platnost pouze tři dny a pak se musí obnovit. Asus P320 nás provedl po takřka čtyřech tisících kilometrech a jako automobilová navigace obstál chvalitebně. K maximu scházel pouze rychlejší procesor.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Průběh stahování dat aplikací asistující GPS

Výrobce k tomuto spíše life-stylovému přístroji překvapivě přibalil i držák do automobilu a napájecí adaptér. Držák však není šitý na míru Asusu P320, jde o univerzální držák s posuvnými bočními a spodními úchyty. Na jednu stranu nejde o tak elegantní řešení, nicméně držák můžete využít i pro jiné přístroje. Máme přístroj s GPS, příslušenství do automobilu, zbývá tedy dokoupit navigační aplikaci a hurá na cesty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Příjemný autonavigační bonus rovnou v krabici

Samozřejmě jsem chtěl s pomocí Asusu hledat geocaching-poklady, nicméně zde se mi do cesty postavila neřest s názvem statická navigace. A protože nejde o první případ, znám již několik postupů pro její deaktivaci. Nicméně v případě Asusu žádný z postupů nefungoval...

Témata článku: Asus, , , Asus P320, HTC P3400, LG KS20, Nízká kapacita, Opětovné spuštění, Důležitá funkce, Kalendář Google, Něžné pohlaví, Druh, Datová komunikace, Pogumovaný povrch, Nedodělek, Test, Hezký vzhled, Pomalý procesor, Okamžité ukončení, Kapacita pamětí