Bič na operátory neprošel, operátorská lobby vítězí

Šlo o zákon, který měl vrátit práva spotřebitelům. Přesto se našli tací, kteří se bili za to, aby novela spadla pod stůl. Také máte dojem, že to nebylo z jejich hlavy?

Senátoři včera odpoledne po chaotickém jednání shodili ze stolu návrh prospotřebitelské novely Zákona o elektronických komunikacích (ZoEK) Aleny Dernerové. Její obhajoba novely zákona byla nakonec marná. U řečnického pultíku se za operátory jako lvi bili především dva muži – Karel Kratochvíle z ČSSD a Jiří Oberfalzer z ODS. Záznam jednání najdete v archivu na webu Senátu, a když si jej pustíte, velmi rychle si uděláte obrázek sami...

Závěrečné hlasování bylo navíc poměrně chaotické a krom matadorů senátorských lavic se v něm šlo jen stěží orientovat.

Klepněte pro větší obrázek
Návrh byl zamítnut. Chcete vědět, kdo byl proti? Klikněte sem (obr. senat.cz)

Z 49 přítomných senátorů hlasovalo pro návrh 17 senátorů, proti bylo 22 a 10 se zdrželo (seznam zde). Nepomohlo ani souhlasné stanovisko Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), ani podpora Ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka a ani doporučení spotřebitelského sdružení dTest. Na nic z toho většina senátorů neslyšela.

I podle komentátorů zvyklých sledovat senátní jednání se toto konkrétní vymykalo normálu. Takhle jej viděl Ondřej Vyhnanovský, redaktor Lidových novin:

Operátoři a jejich lobby, o které jsme psali před časem tak opět předvedli svou sílu, podobně jako v roce 2014, kdy zabili tzv. Husákovu novelu a prosadili takové znění zákona, které si napsali oni sami a platí do dnes. Více o tom, co navrhovala Alena Dernerová se dočtete v tomto článku.

Diskuze (16) Další článek: Huawei GX8: vyvážená elegance [recenze]

Témata článku: , , , , , , Jirka, Ondřej Vyhnanovský, ČSSD, Vítěz, Operátor, Bič, Karel, Web Archiv, Alena