AAVA Mobile: vybírejte operační systém až při zapnutí

Na slepo se rozhodnout, zaplatit a až pak telefon opravdu poznat? AAVA Mobile na to jde jinak. Na jejich otevřeném hardwaru máte možnost volby.

Jistě si ještě pamatujete na OpenMoko, ve své době „první skutečně otevřený mobilní telefon“. Situace se ale za dva roky podstatně změnila a opensource systémy začínají převažovat nad uzavřenými: Android, Symbian, Maemo, resp. MeeGo. OpenMoko ale nebylo jen o softwaru, otevřený byl i hardware a vůbec celá komunita. O něco podobného se teď pokouší AAVA Mobile.

Mělo by jít o první zařízení postavené na platformě Intel Moorestown, ne nepodobné oblíbenému Atomu, s procesorem taktovaným na 1,5 GHz. Jde tedy o platformu x86 a ne procesor postavený na architektuře ARM, což bude činit toto zařízení opravdu unikátním.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Tím nejdůležitějším je určitě displej. Bude mít rozlišení 854 × 480 pixelů (poměr stran 16:9) a úhlopříčku 3,8 palce. Podsvětlení se bude regulovat pomocí světelného čidla. Samozřejmě bude dotykový, avšak nejen displej, ale i plocha okolo něj. Zajímavý nápad.

Nechybí ani široká konektivita: GSM, 3G s HSDPA, WiFi, Bluetooth nebo USB. Paměť obstará slot pro microSD karty, GPS bude doplňovat kompas a polohové čidlo. Fotoaparát bude mít 5 nebo 8 megapixelů a přisvětlovací LED diodu, přední kamerka pro videohovory dostala rovnou dva megapixely. Hodit se budou i stereo reproduktory a dva mikrofony pro redukci okolního šumu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

A co software? Android nebo MeeGo a není vyloučené, že brzy přibudou další. Vybrat si můžete při každém startu přístroje... Právě na MeeGo se všichni těší, neboť AAVA Mobile je fakticky první zařízení, kde už běží docela přesvědčivě. Podívejte se na video:

Diskuze (17) Další článek: Vodafone spouští 3G v Olomouci

Témata článku: , Systém, MOBI, Mobil, Zapnutí, Operační systém, System