Aktualizace z Play Storu jsou nyní maličké, přesto se telefony pořádně zapotí

Každý den majitelé zařízení s Androidem stáhnou z Play Storu miliony a miliony aktualizací všemožných aplikací. Kdyby se měl do telefonu pokaždé stahovat celé APK, byl by to ohromný nápor jak na samotnou internetovou síť, tak na datacentra Googlu a nakonec i na uživatele – zejména pokud by záplaty stahoval skrze mobilní síť.

Google letos začal používat rozdílovou techniku bsdiff, která se snaží do telefonu stahovat jen data, která se oproti nainstalované aplikaci skutečně změnila.

Nyní se ale inženýři z Googlu pochlubili, že bsdiff nahradili ještě úspornějším postupem. Jestli bsdiff dokázal snížit velikost stahovaných dat v průměru o 47 %, tzv. File-by-File patching to zvedne v průměru na 65 % a v ideálních podmínkách dokonce až na 90 %. Namísto 10MB aktualizace byste tedy stáhli jen 1 MB.

Klepněte pro větší obrázek
Srovnání originální velikosti aktualizace (celého instalačního balíčku APK), rozdílové aktualizace bsdiff a nového systému File-by-File, který začal Google používat

V rámci File-by-File patchování dostane telefon podrobný seznam změněných souborů uvnitř balíčků APK. Tento seznam porovná s verzemi souborů v jeho vlastní paměti, rozbalí balíček, stáhne změněné soubory a balíček aplikace na telefonu znovu zabalí.

Tento přístup je tedy velmi efektivní co se týče datové náročnosti, nicméně má i slabinu. Jelikož telefon v rámci patchování provádí složitější výpočetní operace, aktualizace zabere více času – až o 1 s/1 MB dat u současných telefonů (2015 a novější) a ještě více u těch starších a skutečně nejlevnějších.

Pokud si tedy na svém telefonu všimnete, že aktualizace probíhají oproti dřívější praxi nějak podezřele dlouho, toto bude nejpravděpodobnější vysvětlení. Na stranu druhou, Googlu se tato změna rozhodně vyplatila, s novou technikou patchování totiž ušetří až 6 petabajtů dat každý den.

Diskuze (12) Další článek: Vánoční ceník Vodafone: Bezdrátový reproduktor jako dárek k telefonu Huawei

Témata článku: Google, , , , , , Mali, Seznam změn, Originální velikost, Sto, Akt, Pře, Play, Současný telefon, Telefon, Výpočetní operace, Pór, Z Play, Operace, PLA, Play Storu, Developers Blog,