BlackBerry následuje Nokii. Smartphonový byznys prodalo TCL, dodávat bude jen software

BlackBerry oznámilo konec výroby smartphonů vlastními silami už před několika měsíci. Na trhu se tou dobou zabydloval model BlackBerry DTEK50 vyrobený čínskou společností TCL, která stojí také za značkou Alcatel nebo brandovanými zařízeními pro Vodafone. Nebylo tak těžké odhadnout, kdo by mohl být stabilním partnerem Kanaďanů v produkci dalších zařízení.

Klepněte pro větší obrázek
Posledním smartphonem navrženým v Kanadě byl BlackBerry Priv

Firma s logem ostružiny před několika dny oficiálně potvrdila, že veškerý hardwarový vývoj, výrobu, distribuci i servis zařízení s názvem BlackBerry svěřuje exkluzivně TCL. Smlouva má globální platnost s výjimkou několika asijských trhů, pro něž už má TCL jiné plány. Smartphony BlackBerry budou postaveny na Androidu, BlackBerry se postará o softwarové zabezpečení (nyní známé jako DTEK) a dodá některé další aplikace (např. BlackBerry Hub, BBM, softwarovou klávesnici aj.)

BlackBerry se tak vydává podobnou cestou jako Nokia, jejíž název je ve světě smartphonů stále ještě velmi cenný, ale sama finská firma už ve spotřebitelském byznysu dávno nepodniká. V roce 2017 budou uvedeny první novodobé smartphony Nokia, které ale vyrobí dceřiná firma Foxconnu a prodej zastřeší letos založená firma HMD Global. Vypadá to, že tradiční firmy nacházejí nový byznys model, jak zachovat své jméno na trhu, ale nezatěžovat své podnikání málo rentabilním vývojem, výrobou a prodejem hardwaru.

Diskuze (3) Další článek: LG má nový tablet s výklopným stojánkem. Poslouží hlavně ke sledování videa

Témata článku: Alcatel, Blackberry, Nokia, , , , , , , , , Blackberry DTEK50, Blackberry Priv, Dceřiná firma, Poslední smartphone, Finská firma, Založená firma, Black, SMA, Asijský trh, BlackBerry Hub, Pro +, Smartphonový byznys, Svět smartphonů,