Český start-up má aplikaci na odhalování padělků. Mobil pozná falešné obrazy i kabelky

V České republice vzniká aplikace propojující umělou inteligenci s chytrými telefony. Cílem je vytvořit celosvětově unikátní nástroj na odhalování padělků. Uspět chce například u největších internetových tržišť typu eBay, u největších advokátních kanceláří, luxusních módních značek nebo u globálních logistických firem.

„Ve spojení mobilních technologií a umělé inteligence jsme první řešením svého druhu na světě,“ říká Marvan Shamma, spoluzakladatel a šéf projektu. Za start-upem je skupina specialistů na umělou inteligenci. Nově do OneProve investicí vstoupila špička ve vývoji mobilních aplikací, česko-americká STRV.

„O umělé inteligenci mluví všichni, ale málo firem ji umí opravdu využít k něčemu užitečnému a funkčnímu. Ve službě OneProve vidíme velký potenciál, jak ve smyslu obchodním, tak i v jeho globálním využití,“ uvedl generální ředitel a spolumajitel STRV David Semerád.

Majitelé OneProve oslovili více hráčů, s vývojáři z STRV si ale padli do oka nejvíce. Pro firmu kolem Semeráda a Lubo Smida je to navíc výjimečný krok v tom, že takto do českých start-upů příliš nevstupují a nehodlají na tom nic měnit.

Jedním z klíčových prvních trhů budou USA. „Máme neuvěřitelně kladnou odezvu. Sektory, na které se zaměřujeme, mají obrat v trilionu dolarů. Na pět deset procent bychom si rádi sáhli,“ přiblížil Shamma finanční vizi.

Zakladatelé zatím do start-upu nepotřebovali investovat více než jednotky milionů korun. Po investici od STRV počítají s tím, že získají finance ještě od některého ze západoevropských fondů rizikového kapitálu. 

Projekt je na světě už rok. U jeho zrodu byl Roman Komárek, zakladatel globálně působícího start-upu Artstaq, který obchoduje s uměním podle principů kapitálových trhů. Spoluzakladatelem odhalovače padělků je rovněž Marvan Shamma, jenž stál v čele inovačního centra v Dubaji. Do One Prove se zapojil též expert na počítačové vidění Kamil Behúň a jeden z největších odborníků na totéž Adam Herout z Fakulty informačních technologií brněnského VUT.

Váš názor Další článek: Žebříčku 50 nejinovativnějších firem roku dominuje Apple. Zaslouženě?

Témata článku: , , , , Kladno, F +, Mobil, Start, První trh, Obr, První řešení, Advokátní kancelář, Trilión, Český start-up, Kabel, Velký potenciál, Obraz, STRV, Český, Sektor, Fond, Finance, Dubaj, MOBI, Pad