Dva nové Garminy Nüvifone: první a druhá prémiéra navigačních mobilů

Garmin-Asus představil dva navigační počítače Nüvifone G60 a M20. První z nich známe už od Garminu, druhý model s Windows Mobile je ale už výsledkem nové spolupráce.

Garmin se spojil s Asusem (více informací) a před několika dny představil první výsledky této spolupráce, dva navigační mobilní telefony. 

Novinkou je ale jen jeden z nich, protože Nüvifone G60 je úplně stejné zařízení jako model představený přesně před rokem. Podle tehdejších informací se měl začít prodávat už loni ve třetím čtvrtletí, jenže Garminu se tento záměr nezdařil a v červenci termín odložil na první polovinu roku 2009. Ve finanční zprávě to odůvodňoval nespecifikovanými problémy s americkými mobilními operátory.

Klepněte pro větší obrázek
Garmin M20 s barevnými kryty nepůsobí nudně

G60: telefonovat a navigovat

Garmin-Asus Nüvifone G60 je mobilní telefon s navigačními funkcemi, s takřka stejnou navigační aplikací, jako mají jednoúčelové přístroje Garmin Nüvi. Přestože zařízení připomíná komunikátory se Symbianem nebo Windows Mobile, používá vlastní operační systém a jeho funkce se nedají snadno rozšířit instalací dalších programů. Jednoúčelovost na druhou stranu nemohu nazývat nedostatkem, protože čím jsou věci jednodušší, tím lépe obvykle fungují.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tradiční navigace Garmin plus funkce pro telefonování a mobilní data

Nüvifone G60 bude umět navigovat, telefonovat, posílat textové zprávy, e-maily, obsahuje i prohlížeč webu. Pro datové přenosy jsou připraveny technologie UMTS, HSDPA a Wi-Fi. Ovládání zůstalo primárně na dotykovém displeji, a z dostupných obrázků se zdá, že alespoň pro základní funkce nebude nutné vytahovat ovládací pero. Je vůbec v těle Nüvifonu pero? Specifikace se o něm nezmiňuje a nevidím ho ani na obrázcích.

Displej s úhlopříčkou 3,5 palce snad bude pro navigaci dostačující. Na jednu stranu je tato úhlopříčka standardní u levných navigačních přístrojů a řidiče nijak zvlášť neomezuje. Displej Nüvifonu je ale širokoúhlý, má menší výšku než autonavigace. S navigační aplikací Garmin-Asus nesahá k žádným experimentům, bude se chovat stejně jako v přístrojích Nüvi. Stejně jako mapy bude nahraná ve vnitřní paměti přístroje.

Klepněte pro větší obrázek
Pero nevidím, ale všimněte si objektivu

Díky komunikačním funkcím bude Nüvifone schopný hledat zájmové body i na internetu, což je směr, kterým jdou už všichni největší výrobci navigačních přístrojů. Jednou z možností bude také zobrazení polohy přátel na mapě, tedy něco podobného, jako před týdnem přestavil Google ve službě Latitude.

Cenu Nüvifonu G60 Garmin-Asus neprozradil. Přístroj by se měl začít prodávat v první polovině letošního roku.

M20: kapesní počítač s přednostmi i nedostatky

Různá zařízení stejného výrobce se často liší jen vnějším designem, softwarová „střeva“ zůstávají stejná. U Nüvifonu M20 je to jiné, je postaven na úplně jiné platformě než G60, používá operační systém Windows Mobile 6.1. Spíš než přímý záměr za tím ale je spojení Garminu s Asusem, který má s Windows Mobile už zkušenosti. Rozpolcení navíc nekončí, protože Garmin je současně členem sdružení, které vyvíjí platformu Android, takže nás možná čeká ještě další úplně jiný přístroj. Moc ale nevěřím, že Garmin-Asus zůstane takhle široce rozkročen, výhodnější zřejmě bude zaměřit se jen na jednu platformu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
HTC představuje nový komunikátor... pardon, píšu vlastně o Garminu-Asusu

Původně jsem chtěl o Nüvifonu M20 napsat více než o starším modelu, ale možná to ani není nutné. Jedná se o klasický komunikátor s Windows Mobile, do něhož je nainstalovaná navigační aplikace Garminu. Opět poskytuje možnost vyhledávání POI na internetu, zobrazování polohy přátel na mapě... v těchto ohledech se zřejmě vůbec nebude lišit od Nüvifonu G60.

Zařízení má ale menší displej, jehož úhlopříčka měří jen 2,8 palce. To už může být při používání v automobilu významná překážka pohodlnému používání. Nespraví to ani velmi jemné rozlišení displeje 640 × 480 bodů. Opět lze očekávat podporu datových technologií UMTS, HSDPA a Wi-Fi. Garmin také v tomto případě slibuje dostupnost M20 v první polovině letošního roku. Cenu si ale stále nechává pro sebe.

Klepněte pro větší obrázek
Nebude displej příliš malý?

Z informací, které Garmin o dvou připravovaných navigačních zařízeních uvolnil, není vidět žádné výrazně slepé místo, kterého bychom se měli bát. Koncept navigačních počítačů je už ověřený, takže funguje a Nüvifony by mohly mít úspěch.

Diskuze (13) Další článek: Škodí záření mobilů?

Témata článku: , Nov, Garminy, Pře, Druh, Stejné zařízení, Vnější design, Klasický komunikátor, MOBI, Mobil, Premier