Fotohádanky: poznáte Česko a svět z letadla?

Pravidla fotohádanek jsou stále stejná. V článku najdete snímky z internetových leteckých map a vaším úkolem je poznat nebo najít místa, která jsou na nich zobrazena.

Jak odpovídat

Do diskuze k jednotlivým snímkům pište pouze náznaky, nikdy přímo název místa nebo jeho souřadnice. Uveďte jen malou nápovědu, ze které bude jasné, že znáte odpověď, ale ostatní zároveň nebudou připraveni o motivaci hledat.

Příklad: Vůbec první fotohádanka ukazovala kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře u Ždáru nad Sázavou. Do diskuze by potom mohlo přijít například: Architekta pozval opat Václav Vejmluva; Ještě dělal Křtiny, Rajhrad a tak dále; Unesco.

Chceme zkrátka, abyste ostatním hned neprozrazovali správnou odpověď.

Dnešní fotohádanky

Čtyři snímky můžete hledat v internetových mapách Googlu.

Jedna trochu složitější

Pokud by se někomu obrázky zdály příliš jednoduché, pokaždé připravíme ještě jednu složitější hádanku. Tentokrát se hledá na celém světě, rovněž na mapách Googlu. Kde je následující místo?

 

Správné odpovědi z minulého kola

1. Oranžérie, Královská zahrada, Praha. První skleník se na tomto místě nacházel již v 15. století, kdy se zde za Rudolfa II. pěstovaly citrusy, mandle a jiné exotické rostliny. V dnešní podobě pak skleník existuje od roku 1999 a slouží k pěstovávání pokojových květin určených pro výzdobu Pražského hradu.

2. Letiště Pardubice. Blízko pardubické dostihové dráhy se nachází letiště se smíšeným civilním a vojenským provozem. V roce 2008 poprvé překonalo hranici sto tisíc odbavených cestujících, do budoucna se tak plánuje stavba odbavovací haly, která nyní chybí.

3. Tunely Libouchec a Panenská. Cesta po dálnici D8 mezi Ústím nad Labem a hranicí se SRN vede skrz dva tunely – Libouchec a Panenská. Druhý jmenovaný je přitom nejdelší tunel v ČR, jeho délka přesahuje dva kilometry. Postaven byl v letech 2003 až 2006 za cenu přibližně 4,2 miliardy korun.

4. ČEZ Aréna, Vítkovice. Multifunkční aréna, kde se mimo jiné konalo i MS v ledním hokeji 2004, byla dokončena v roce 1986. Ač byla hala ve své době nejmodernější v Evropě, musela nedávno projít rozsáhlou rekonstrukcí a modernizací.

5. Mezinárodní letiště Hongkong. Letiště zbudované na umělé ostrovní ploše (12,48 km2) patří k jedněm z nejlepších na světě. V 2008 odbavilo 48,6 miliónů pasažérů.

Diskuze (26) Další článek: LG KF900 Prada: modelka s hodinkami

Témata článku: F +, Aréna, Let, Lední hokej, Mandle, Svět, Foto, Mezinárodní letiště, Zahrada, Rostliny, Česko, SRN