Francouzi pějí: „Opouštíme vás pro Free“

K Free přechází statisíce lidí, konkurenční boj sílí a operátor musí stavět, jinak vyčerpá kapacitu sítě. Jak pokračuje francouzská revoluce?

Čtvrtý operátor způsobil ve sladké Francii telekomunikační revoluci. Neomezený tarif se vším všudy za 500 Kč láme staré operátorské trojici vaz a láká statisíce zákazníků. Nová konkurence srazila vysoké ceny doslova přes noc na poloviční hodnoty, naštvaní zákazníci přesto odcházejí.

Jak se daří operátorovi Free Mobile tři měsíce po komerčním startu? Jak reaguje konkurence a kolik si Free získal zákazníků? Situace v ČR je podobná a někdo jako Free by nepochybně narušil „rovnováhu“ trhu. Lidé ve Francii dokonce starým operátorům zpívají písně a dávají jim sbohem.

K Free přechází stovky tisíc Francouzů

Zásadní informací je, že Free Mobile má aktuálně zhruba 1,5 miliónu zákazníků a další přibývají. Ministr financi a průmyslu Eric Besson například už v lednu vyzval úřad GIE-EGP, který má na starost přenosy mobilních čísel mezi operátory, aby zvojnásboil přenosovou kapacitu na 80 tisíc čísel denně. Dopis ministra adresovaný GIE-EGP z 30. ledna 2012 zveřejnil server PCInpact.com.


Prodejna Free Mobile • foto: leParisien.fr

Prvních 500 000 zákazníků získal Free za týden. Od té doby uteklo od staré operátorské trojice zhruba 200 až 250 tisíc od každého z trojice Orange, SFR a Bouygues Telecom. Zbytek tvoří nové aktivace. Jen připomínám, že „sociální tarif“ s 60 minutami a 60 SMS za 50 Kč měsíčně mohou mít zákazníci zcela zdarma, pokud mají od Free služby pro domácnost.

Stěžejní tarif Free Mobile

  • neomezené volání ve Francii + USA,
    Kanada a pevné linky ve 40 zemích
  • neomezené SMS a MMS
  • 3 GB pro datové přenosy
  • cena: 500 Kč (400 Kč pro zákazníky,
    kteří využívají služby pro domácnost)

Free Mobile začal nabízet iPhone a ceny ostatních modelů snížil doslova přes noc o 15 až 30 %. Pokud by vás zajímal Samsung Galaxy SII, tak ten u Free pokořil psychologickou hranici čtyři sta euro. Převedeno do češtiny se prodává se za baťovských 9 999 Kč.

Krom nákupu za plnou cenu lze u Free pořídit telefon i na splátky, u kterého Free ani nevynucuje několikaletý úpis k využívání telekomunikačních služeb. Naopak, zákazník má volnost operátora změnit.

Žádná smlouva na roky, místo toho iPhone na splátky

Výše jmenovaný Apple iPhone 4S s 16 GB pamětí lze například pořídit s přímou platbou 25 Kč a měsíční splátkou 500 Kč po dobu 36 měsíců. Celková cena přístroje tak vyjde v přepočtu na 18 000 Kč. Přímo u Applu stojí telefon necelých 16 tisíc korun. Ceny iPhonů na splátky jsem pro zajímavost shrnul do tabulky dle serveru ITPro.fr.

Model doba splácení přímá platba měsíční platba celkové náklady cena na Apple Store
iPhone 4 8 GB 36 měsíců 25 Kč 375 Kč 13 500 Kč 12 975 Kč
iPhone 4 8 GB 24 měsíců 25 Kč 563 Kč 13 500 Kč 12 975 Kč
iPhone 4S 16 GB 36 měsíců 25 Kč 500 Kč 17 991 Kč 15 725 Kč
iPhone 4S 16 GB 24 měsíců 25 Kč 750 Kč 17 994 Kč 15 725 Kč
iPhone 4S 32 GB 36 měsíců 1 225 Kč 550 Kč 19 791 Kč 18 475 Kč
iPhone 4S 32 GB 24 měsíců 1 225 Kč 825 Kč 19 794 Kč 18 475 Kč
iPhone 4S 64 GB 36 měsíců 2 975 Kč 600 Kč 21 591 Kč 21 225 Kč
iPhone 4S 64 GB 24 měsíců 2 975 Kč 900 Kč 21 594 Kč 21 225 Kč

Odbory Orange se pustily do Free Mobile za to, že údajně vykořisťuje jejich síť v rámci dohody o tzv. národním roamingu. Tvrdili, že síť Free je nefunkční a nesplňuje podmínky stanovené národním regulátorem (ARCEP). Ke kritice se okamžitě přidali i další dva konkurenční operátoři. Do sporu se opět vložil ministr financí a průmyslu Eric Besson požádal ARCEP aby znovu prověřil, zda Free opravdu splňuje minimální kvótu 27 % pokrytí vlastní sítí.

Francouzský regulátor jim však za pravdu nedal, na začátku března vyřknul verdikt: Free má vlastní pokrytí 28 %. Free Mobile toto označil jako „kampaň špíny“ a ohradil se proti ní v této tiskové zprávě (pdf).

Sdružení Alternative Mobile které sdružuje většinu virtuálních operátorů (MVNO) podalo na ARCEP stížnost, že Free nedodržuje svoji povinnost nabídnout virtuálům svoji síť. Lépe řečeno: sdružení tvrdí, že Free chce po virtuálních operátorech příliš vysoké ceny, vyšší než deklaroval, když se ucházel o licenci a že tímto chce odstavit konkurenci. O kauze informuje LePoint.fr.

Server Francemobiles.com píše, že společnost Eurotunnel, která provozuje železniční trať mezi Francií a Velkou Británií podepsala smlouvu se všemi čtyřmi francouzskými operátory (tedy včetně Free) o provozování mobilních služeb ve vlacích Eurostar. Při cestě vlakem bude tedy možné běžně volat, využít 3G a v budoucnu i LTE (4G).

Free trápí výpadky, musí rychle stavět

Free Mobile se potýká s výpadky. Dle serveru 01net.com mají zákazníci nejmenšího operátora problém dovolat se ve večerní špičce mezi 18 až 20 hodinami zejména ve velkých městech jako je Paříž a Lyon. Mluví se o tom, že síť Free Mobile v tomto čase, kdy Francouzi končí v zaměstnání, nezvládá nápor a je přetížená. Problém se údajně týká tisíců zákazníků.

V pátek 2. března zaznamenal Free svůj první velký výpadek. Le Journal du Geek říká, že míra výpadku nebyla všude stejná – někomu nefungovaly data, někdo se nedovolal vůbec. Výpadek nastal v pravé poledne a trval zhruba tři hodiny. Free vydal tiskovou zprávu, že výpadek postihl zhruba tisíc zákazníků. Francouzská média výpadek označují jako vodu na mlýn Orange, která stále trvá na tom, že Free její síť zneužívá a nemá pokrytí stanovené v podmínkách určených regulátorem.

„Sbohem Orange… Konečně budu mít na jídlo a nájem“

Na závěr jedna kuriozita. Nespokojení zákazníci „staré trojice“ složili operátorům (konkrétně Orange) píseň. Jmenuje se „Opouštíme vás pro Free“. Můžete si ji poslechnout, text přikládám k dobru pod videem, které už zhlédlo přes 1,5 milionu lidí, což je shodou náhod aktuální počet zákazníků Free.

Text písně:

On vous quitte pour Free (Opouštíme vás pro Free)

Tant de factures à payer (Tolik faktur k zaplacení)
Tant d’appels non illimités (Tolik nikoli neomezených hovorů)
Non je n’en veux plus de mon forfait (Ne, ten svůj paušál už nechci)
Aujourd’hui, je me suis décidé à agir (Dnes jsem se rozhodl jednat a vzít to do svých rukou) Orange, je vais fuir (Orange, uteču pryč)
 

On vous quitte pour Free
On vous quitte pour Free
On vous quitte pour Free (3× Opouštíme vás pro Free)
 

Je vais enfin pouvoir payer mon loyer, ma facture d’electricité (Konečně zaplatím nájem, fakturu za proud)
Je vais m’acheter à manger (Koupím si jídlo)
Peut être déménager, voyager, tant de possibilités (Možná se odstěhuji, odcestuji, mám tolik nových možností)
 

Orange, au revoir! (Orange, sbohem!)
 

On vous quitte pour Free
On vous quitte pour Free
On vous quitte pour Free (3× Opouštíme vás pro Free)

 

Velký dík za pomoc při přípravě tohoto článku si zaslouží pan Andrej Zamfirescu, který ve Francii 20 let žil a pracoval.

Diskuze (38) Další článek: Galaxy S III - nová fotografie přímo od zaměstnance Samsungu?

Témata článku: , , , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4, Apple iPhone 4 16GB, Apple iPhone 4 32GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 4S, Apple iPhone 4S 16GB, Apple iPhone 4S 32GB, Apple iPhone 4S 64GB, Samsung Galaxy, F +, Železniční trať, Vaš, Neomezený hovor, Lyon, Velký výpadek, Free +, Milión zákazníků, Free, Komerční start