Galileo opět slibuje: spuštění v roce 2014

Evropská kosmická agentura opět hýří sliby a optimismem stran projektu Galileo, který si klade za cíl přinést Evropě vlastní a na americkém GPS nezávislý navigační systém. Projekt byl již několikrát odložen a dokonce hrozilo jeho zastavení, když firmy slibující finanční podíl z projektu vycouvaly. Poslední zprávu o Galileu jsme vám přinesli na jaře roku 2008, kdy Evropská unie schválila financování projektu z veřejného rozpočtu.

Připomeňme, že projekt Galileo odstartoval již v roce 1999, přičemž první satelit GIOVE-A létá již od roku 2005 a právě 13. ledna oslavil páté narozeniny. Před dvěma lety se přidal GIOVE-B a oba slouží pouze k testování navigačního systému a satelitů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Nakreslené obrázky družic systému Galileo 

Poslední zprávy hovoří o zprovoznění některých slibovaných služeb na počátku roku 2014. Evropská komise staví toto optimistické datum na základě uzavření tři ze šesti výběrových řízení na dodávky různých součástí a služeb celého systému. Prvních 14 satelitů dodá německá společnost OHB System AG, zakázka má hodnotu 566 milionů Eur. O vynesení satelitů na oběžnou dráhu se postarají ruské rakety Sojuz, které ponesou vždy dva satelity současně. První start z kosmodromu Kourou z Francouzské Guyany je naplánován na září 2012, další čtyři až pět startů má následovat během jednoho roku.

Mezi prvními by měla být spuštěna pro nás důležitá veřejná a bezplatná služba a služby pro záchranné složky. O datu zprovoznění pokročilých služeb (např. placený signál chráněný proti rušení a další) zatím komise nehovoří.

Přečtěte si: oficiální zpráva v angličtině.

Diskuze (9) Další článek: NetFront 4.0: až 20× rychlejší surfování po internetu

Témata článku: , Bezplatná služba, Slib, Spuštění, SPU, SLI, GAL