Garminy umí pracovat s rastrovými mapami. Jak na to?

Během několika minut si můžete libovolnou mapu v obrázku přenést do svého Garminu. A díky Google Earthu nemusíte vůbec vědět, co je to ta kalibrace mapy.

Funkce, na kterou jsme všichni dlouho čekali: Garminy Colorado, Oregon a Dakota se naučily používat libovolné rastrové mapy. Vlastní a libovolnou mapu si vytvoříte jednoduše v několika krocích pomocí volně dostupného programu Google Earth.

 

Potřebné ingredience

Především se neobejdete bez nového firmwaru pro zmiňované modely. Prozatím se jedná o beta verzi, tudíž nový firmware nenajde aplikace Garmin WebUpdater. Spouštěcí soubor exe s firmwarem musíte stáhnout ručně a nainstalovat z Windows. Převod mapy jsme testovali s Dakotou 20.

Stáhněte si nový firmware:

Dále budete potřebovat aplikaci Google Earth a konečně libovolnou mapu ve formátu jpg. Pozor, Garmin si s jiným formátem neporadí. Zkusím si pokusně a jednoduše pomocí funkce print-screen uložit kus mapy z portálu Mapy.cz. Klidně si můžete třeba naskenovat kousek klasické turistické mapy.

 

Pár kroků v Google Earth

Spusťte Google Earth a najděte místo, které odpovídá vašemu obrázku. Pak zvolte v liště položku Přidat - Překryvný obrázek. Zde vyplňte název místa a pomocí tlačítka Procházet najděte jpg soubor s vaší mapou v počítači. Následně vyberte záložku Místo a zde zadejte v položce Pořadí vykreslení hodnotu vyšší nebo rovnu 50. Pozor, neklepejte ještě na OK a zvolte tlačítko Přizpůsobit obrazovce.


V Google Earth zvolte zkratku Ctrl + Shift + O

Nadchází hra trpělivosti: zelené čáry rámují vámi vložený obrázek. Ten nyní musíte co nejpřesněji vsadit do předlohy Googlu: doporučuji postupovat například podle směru hodinových ručiček po rozích a hranách. Pokud nebude mapa stále sedět, určitě vyzkoušejte možnost rotace obrázku, kterou jsem využil i já při použití své mapy z Mapy.cz. Zaměřte se na výrazné rysy - navazujte silnice, hrany budov a podobně.


Všimněte si posuvníku průhlednosti

Dobrý tip: Všimněte si výrazného posuvníku v okně Úpravy Překryvného obrázku. Slouží k nastavení průhlednost vkládaného obrázku, což výrazně pomůže s jemným doladěním výsledku.


Vlastní mapu musíte přesně vsadit do podkladové mapy

Jste-li spokojeni, stiskněte OK a váš překryvný obrázek se objeví v levé části v sekci Místa. Nyní již zbývá pouze klepnout pravým tlačítkem na tuto položku a vybrat Uložit místo jako... Máte-li svůj Garmin připojený, zkopírujte soubor KMZ do paměti přístroje nebo na paměťovou kartu, vždy do složky Garmin/CustomMaps.

Překryje mapu původní

Nyní můžete s novou mapou pracovat jako s každou ostatní. Zobrazíte ji volbou v nastavení - výběr map. Pokud necháte aktivní dvě mapy pokrývající stejné místo, nová mapa původní překryje, jak ukazují následující obrázky.


Vsazená fotomapa v TopoCzech na Garminu Colorado 20

Úprava mapy pro Garmin je hotova. Postup je opravdu velmi jednoduchý, nejvíce času strávíte správným vpasováním svého obrázku do podkladu Google Maps. Pamatujte, že čím větší mapu budete chtít upravit, tím větší pohár si na svou trpělivost přichystejte. Jistě, zdaleka nejlepší by bylo označit si kus mapy přímo v Google Earth a tuto již zkalibrovanou mapu jednoduše přenést do Garminu. To však bohužel nelze. Můžete ale do Garminu posílat nejrůznější nalezené cíle. I tak jde o skvělou funkci, na kterou se dlouho a netrpělivě čekalo.

Otázka do diskuse: Využijete nové možnosti přenosu map do svého Garminu?

Diskuze (83) Další článek: ENUM Day 3 se blíží. Už za týden!

Témata článku: , , Mapa, Jak, Pár kroků, Garminy,