Google porazil Oracle. Za Javu v Androidu nebude platit miliardy

Porota soudu v San Francisku oznámila, že dala za pravdu Googlu v letitém sporu s Oraclem o práva na použití Javy, respektive jejích standardních knihoven. Více jsme se kauze věnovali před pár dny ve velkém přehledu.

Klepněte pro větší obrázek
Google sice opsal některé kódy Oraclu, ale podle soudu jej chrání princip fair use - férové použití. Stejný princip využívají i novináři, když třeba za účelem recenze publikují část autorsky chráněného literárního díla.

Porota uznala, že Google použil autorsky chráněné knihovny (Java API) v souladu s principy fair use a Oracle si tedy nemůže nárokovat žádnou škodu.

Protivník Googlu se však s výsledkem nehodlá smířit a již oznámil, že se nejspíše odvolá. Obě společnosti tak čeká přinejmenším ještě jedno kolo tahanic.

Obě společnosti se přou od roku 2010. Nejprve vyhrál Google, když soud konstatoval, že standardní knihovny jazyka Java nelze autorsky chránit. Odvolací soud tento verdikt nicméně zvrátil a vrátil kauzu k okresnímu soudu do San Franciska s tím, že má případ projednat znovu a rozhodnout, jestli Google použil kód Oraclu v rámci zmíněného principu fair use. Tak se nyní i stalo.

Diskuze (2) Další článek: Premiéra OnePlus 3 je za dveřmi. Firma zlevňuje starší modely

Témata článku: Google, , , , , Stejný princip, Java API, Mil, Odvolací soud, Plát, Porota, #Android, Pór, PLA, Google +, Trial,