Gorila je ještě houževnatější. Pátá generace krycího skla má vydržet pád z půldruhého metru

I když se pro ochranu zobrazovacích panelů mobilní elektroniky používá mnoho různých typů skel, synonymem pro odolný displej se stalo krycí sklo Gorilla Glass. Najdeme je na více než 4,5 miliardách nejen mobilních zařízení. Jeho výrobce společnost Corning nyní představuje pátou generaci, která má být proti Gorilla Glass 4 dvakrát odolnější.

Klepněte pro větší obrázek

Námaha displeje může být způsobena nejrůznějšími silami – ohybem, zkrutem, tahem, tlakem nebo nárazem. Právě poslední případ bývá častou příčinou pavučin i na jinak odolných sklech po pádu na hranu zařízení, která kinetickou energii po nárazu nežádoucím způsobem přenese i do plochy displeje.

Gorilla Glass 5 má podle Corningu vydržet nárazy po pádu z výšky až 1,6 m. V laboratorních podmínkách sklo vydrželo až 80 % takových pádů. Zvýšení odolnosti nejde na úkor čitelnosti nebo citlivosti dotykové vrsty. I tyto parametry mají být u nové generace vylepšení. Nové sklíčko už mají v těchto dnech k dispozici výrobci a první zařízení s Gorilla Glass 5 by se mohla na trhu objevit v druhé polovině roku.

Diskuze (4) Další článek: Plán na registraci předplacených karet padá. Problém poplašných zpráv by neřešil

Témata článku: , , , , Generace, Půl, Zobrazovací panel, První zařízení, Pád, Metr, Ohyb, Gen, Laboratorní podmínka, Pata, Corning Gorilla Glass, Gorila,