Hodnota Samsungu spadla za jediný den skoro o devět miliard dolarů

Investoři dali na úvod roku průchod svým obavám ze zpomalujícího růstu zisků Samsungu. Především obavy z neúspěchu významné mobilní divize způsobily propad tržní hodnoty jihokorejské společnosti o téměř devět miliard dolarů.

Klepněte pro větší obrázek 

Růst zisku a tržeb Samsungu bude dlouhodobě zpomalovat, předpokládají investoři. Na poli mobilních zařízení totiž přibývají další konkurenti, kteří tlačí na nižší ceny, a právě mobilní přístroje v posledních dvou letech stály za většinou zisku Samsungu. Nedávno ceny snížila například Motorola, jejíž telefon Moto X se nyní v USA prodává za 400 dolarů, zatímco srovnatelný Samsung Galaxy S4 stojí okolo 600 dolarů.

Akcie Samsungu ve čtvrtek klesly o 4,6 procenta na 1,31 milionu wonů, tržní hodnota firmy tak klesla o 9,3 bilionu wonů (8,8 miliardy dolarů). To představuje největší jednodenní propad akcií jihokorejské firmy za posledních sedm měsíců. Akcie Samsungu ztrácely během celého loňského roku, přišly o 9,9 procenta, jihokorejský index Kospi přitom za stejnou dobu o 0,7 procenta posílil. Za posledních pět dní firma ztratila 18 miliard dolarů trží hodnoty.

Analytici oslovení deníkem Wall Street Journal předpokládají, že zisk Samsungu v posledním čtvrtletí loňského roku stoupl o 9,2 procenta. To by znamenalo strmý propad oproti růstu 26 procent ve třetím čtvrtletí. Provozní zisk mobilní divize by měl dosáhnout 6,2 bilionu wonů – meziročně o 14 procent více, ale ve srovnání s třetím čtvrtletím o osm procent méně.

Zisku Samsungu kromě konkurence škodí také silný won, který snižuje zisk ze zařízení prodaných v zahraničí. Jihokorejská měna je nejvýše od poloviny roku 2008 a podle ekonomů bude dále posilovat.

Klepněte pro větší obrázek 
Akcie Samsungu v posledních pěti letech
Diskuze (4) Další článek: Pod stromečkem jsme našli čtvrt milionu mobilů, 4 z 5 byly chytré

Témata článku: Samsung, , Lenovo Moto X Play, Lenovo Moto X Style, Motorola Moto X, Motorola Moto X (2. generace), Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy S4 Active, Samsung Galaxy S4-A, Samsun, Průchod, Dolar, Tržní hodnota, Hodnota firmy, Hodnota, Jediný den, Den, Mil, Hod, Sam, Devět