Internet v mobilu jde na dračku. Buďme všichni rádi

Vodafone se pochlubil, že internetový tarif Připojení na stálo si během léta aktivovalo téměř 40 tisíc zákazníků. K tomuto číslu velkou měrou přispěl fakt, že je tarif momentálně k dispozici se slevou 50 % (tedy za 325 korun měsíčně). Akce potrvá až do 13. září a v jejím rámci mohou zákazníci Vodafonu zároveň získat i kompaktní USB modem za cenu 7 Kč.

“Nabídka internetu za polovinu pro notebooky společně s nedávnou úspěšnou nabídkou internetu do mobilu výrazně zvýšily zájem o mobilní připojení. V současnosti používají mobilní internet v mobilu nebo notebooku stovky tisíc našich zákazníků,“ říká Pavel Kuhn, Senior Marketing Manager Vodafone a dodává: „Zákazníci, kteří si pořídili mobilní Připojení na stálo, jej využívají intenzivně. Měsíčně každý z nich přenese průměrně 534 MB dat.“

I já mám komentář k tématu (a netýká se jen Vodafone). Obvykle jen velmi nerad čtu chlubení firem, kolik čeho prodaly, ale v tomto případě jsem upřímně rád, že se daří, protože z toho budeme profitovat všichni. Abych to vysvětlil… Dlouhé roky jsme si ztěžovali, jaká bída je to u nás s datovými technologiemi, ale bylo to jen proto, že operátoři neviděli dostatečný zájem o mobilní data. Je těžké toto vysvětlovat skupině MobilManiaků, ale v celorepublikovém měřítku to tak opravdu je. Nebo spíše bylo.

Za poslední rok se totiž mnohé změnilo: pokročily technologie, mobilní internet se dostal do širšího povědomí a operátoři konečně pohnuli cenami dolů. Efekt na sebe nenechal dlouho čekat a datový provoz v mobilu stoupá. Toho si naštěstí všimli i operátoři a přestali se bát investovat do technologií, a tak stojíme na začátku nové etapy mobilního internetu v českých zemích. Co bude na jejím konci nebudu rozepisovat, to už za mě udělal Aleš Pospíšil začátkem týdne v článku České 3G se rozrůstá a zrychluje na 3,6 Mbit/s. Z černé na bílou se to rázem nepřeklopí, ale posun to je.

Diskuze (65) Další článek: Nokia N900: Linuxová primadona podrobně

Témata článku: , , , , MOBI, Mobil,