EK chce po Applu doplatit 13 miliard eur za úlevy na daních v Irsku. Firma se odvolá

Applu se rýsují další neočekávané a nepříjemně vysoké výdaje. Americká firma v v měla v minulých letech neoprávněně užívat daňových výhod na území Irska, kde má také svou evropskou centrálu. Podle eurokomisařky pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerové musí teď americká firma úhrnnou sumu Irsku vrátit. Celkem mělo jít za léta 2003 až 2014 o výhody v hodnotě 13 miliard eur (cca 351 miliard korun).

Klepněte pro větší obrázek
Eurokomisařka pro hospodářskou soutěž nařizuje Irsku vybrat od Applu zpátky částku za dlouholeté neoprávněné daňové úlevy (foto: Reuters)

Apple měl podle výsledků tříletého šetření Evropské komise platit v uvedených letech v Irsku výrazně nižší daně než ostatní firmy. Místo už tak relativně nízké irské daně z příjmu právnických osob 12,5 % platil Apple jen zlomek od 1 % v roce 2003 až po mizivá 0,005 % v roce 2014. Daňové zvýhodňování jednotlivých firem ale pravidla EU nedovolují. Irsko má nyní podle zadání EK na Applu vymoci zpět i úroky.

Aktualizováno:

Šéf americké firmy Tim Cook reagoval otevřeným dopisem, ve kterém se podivuje, proč by měl Apple doplácet za daně, které Irsko považuje za uhrazené. Cook se ohradil vůči tomu, že by měl Apple od Irska nějaké jiné zvýhodnění, než které stát poskytuje ostatním zahraničním firmám, a že ujistil, že Apple vždy respektoval irské daňové zákony. Požadavek EK označil za narušování suverenity jednotlivých států EU a jejich právních systémů. Stejně jako irská vláda se i Apple proti nařízení EK odvolá. Cook je přesvědčen, že se firmě podaří nařízení zvrátit.

Diskuze (65) Další článek: Android Pay nepotřebujeme. Vyzkoušeli jsme NFC platby KB – fungují skvěle

Témata článku: Apple, , , , Irská vláda, Dan, Mil, Úrok, Požadavek, APP, Jednotlivý stát, Firma, Otevřený dopis, Margrethe Vestager, F +, Irská, Irsko