Jeden čip pro GPS, Glonass i Galileo skutečností

To, v co každý uživatel jakékoliv navigace doufal, se již pomalu stává skutečností. Výrobce čipů pro určení zeměpisné polohy STMicroelectronics představil novinku s názvem Teseo II, která polohu vypočítá nejen ze systému GPS, ale i z ruského Glonassu, evropského Galilea a systému QZSS. QZSS (Quasi-Zenith Satelite System) je japonské vylepšení systému GPS, jejich první satelit byl vypuštěn v minulém roce – a jako takový má pro nás minimální význam. Především podpora již funkčního Glonassu je zajímavá, protože jak víme, Galileo nabírá zpoždění a polyká miliardy Eur bez praktického výsledku.

Čip je postaven na výpočetním jádru ARM9 s taktem 208 MHz, přičemž podporuje všechny běžné vstupně-výstupní rozhraní. Jeho integrace by tedy neměla být složitější, než u současných čipů. V současné době jsou již k dispozici testovací vzorky pro výrobce nejrůznějších navigačních zařízení, produkce je naplánovaná na třetí čtvrtletí tohoto roku. Dle slov výrobce se cena pohybuje pod hranicí 6 dolarů při odběru půl milionu čipů. Jeho rozměry jsou jen 9 × 9 × 1,2 milimetrů, udávaná citlivost činí -162 dBm.

Klepněte pro větší obrázek
Nový čip STM Teseo II

Zpráva se bohužel podrobněji nezmiňuje, jakým způsobem kombinovaný čip funguje, přičemž jsou ve hře dvě možnosti: čip zpracovává signál z různých systémů odděleně, tedy pro fix musí mít příjem alespoň tří satelitů jednoho ze systémů. Rychlost fixu bude tedy jen tak rychlá, jak bude rychlý fix v některém ze systémů. Přínosem by bylo vykrytí situací, kdy jeden ze systémů ztratí dostatek satelitů a určení polohy z více systémů by polohu zpřesnilo. Druhou možností zůstává, že by byl přijímač schopný určit polohu ze tří satelitů, přičemž jeden by náležel systému GPS, druhý Galileu a třetí Glonassu. To by byl samozřejmě zdaleka nejefektivnější a nejlepší způsob. Tak či tak půjde o zlepšení, které nás uživatele nebude nic stát.

Zájemci mohou nahlédnout do podrobného datasheetu (PDF).

Diskuze (14) Další článek: S O2 už neprodatujete kalhoty. Denní limit je 30 Kč

Témata článku: , , , GLONASS i Galileo, Skutečnost, Současný čip, Výrobce čipů, Čip, Pro +, GPS + GLONASS, GAL, QZSS, Galilea, GLONASS, Nejlepší způsob, GLO