Komedie jménem Galileo opět odsouvá premiéru: 2019

Evropsá komise zveřejnila tiskovou zprávu, ve které upřesňuje termíny očekávaného spuštění systému Galieo. Vlastní satelitní navigační systém by si Evropa mohla začít užívat „již“ v roce 2019. V té době bude na obloze viset všech 24 potřebných satelitů, první dva by přitom měly být vyneseny ještě tento rok v říjnu.

V letech 2014-2015 by nám nad hlavami mělo kroužit už 18 satelitů. Evropská komise přitom neustále obhajuje vysoké investice vysokou návratností, a to až 60 miliard během 20 let v nejrůznějších odvětvích. Doposud stál projekt něco málo přes 5 miliard Eur. Odhadovat, co bude za osm let není jednoduché, nicméně myslím, že v této době už bude Galileo nejenom zastaralé, ale i zcela zbytečné a prodělečné. Předností prémiových služeb má být vysoká přesnost systému, nicméně tu nabídnou i systémy GPS a Glonass dohromady – kombinované přijímače již existují. Jedinou obhajobou systému by mohla být nezávislost na americkém a ruském systému, to ale trošku překvapivě evropská komise neuvádí. Otázkou zůstává, zda tuto nezávislost skutečně potřebujeme.

Jen pro zajímavost a spíše pro pobavení přidáváme výtah nejzajímavějších bleskovek o Galileo publikovaných v minulých letech na Navigovat.cz. Doplňme, že projekt vznikl již v roce 1999.

Říjen 2010: Galileo spolkne další miliardy, spuštění nejdříve v roce 2017

Leden 2010: Galileo opět slibuje: spuštění v roce 2014

Listopad 2007: USA chystají novou verzi GPS, lepší než Galileo

Říjen 2006: Navigační systém Galileo: v roce 2008 ani náhodou

Diskuze (25) Další článek: Google Wallet: telefon se mění v peněženku

Témata článku: , , Premier, Vysoká přesnost, Pře, Premiér, ODS, GAL, Nejrůznější odvětví