Mobilní data v Německu? Zapomeňte na drahý roaming

Jedete do Německa a nechcete přijít o luxus mobilního internetu? Připojte se a surfujte za cenu, které roaming nemůže konkurovat.

Před odjezdem projít nabídky místních operátorů, vybrat roaminfový tarif, dát si pozor na háčky a chytáky. V zahraničí pak surfujete s největší opatrností, zaplacený datový limit vás straší snad i ve spánku. Líbí se vám tenhle postup? Jde to i jinak. Pořiďte si kartu v cílové zemi.  

Pořízení mobilního datového připojení

Existují dvě možnosti, jak v Německu levně pořídit mobilní internet, nevázat se operátorovi, neuzavírat žádnou smlouvu a připojení kdykoliv „beztrestně“ zrušit. Pořiďte si SIM kartu jednoho ze dvou virtuálních operátorů, kteří poskytují datové přenosy ve formě předplacených služeb:

  • Fonic – osobně nedoporučuji, protože si účtuje 2,50 euro za 24 hodin
  • Blau.de – druhou a lepší možnost si popíšeme podrobněji

Blau nabízí mobilní internet Datenpaket na 30 dní za 9,90 euro (tj. momentálně asi 260 Kč). Datový limit je 1 GB při rychlosti UMTS, po jehož vyčerpání se automaticky přepíná na klasické datové přenosy za 0,24 euro za 1 MB. Můžete mít i Daten-Flatrate za 19,80 euro, kde po přečerpání 5 GB pouze klesne rychlost přepnutím z UMTS na GPRS.

U obou tarifů platí, že pokud máte dostatek kreditu na kartě, po 30 dnech se Vám strhne opět příslušná částka a zvolený tarif běží dalších 30 dní. Pokud kredit nemáte, je Vám tarif deaktivován a vy si po dobití musíte službu aktivovat znovu. Zvolený tarif si aktivujete sami při zakoupení karty na čísle 1155. Pro Datenpaket zadáte 8-1-2 a 1 pro potvrzení volby. Při objednávce Daten-Flatrate pak 8-1-3 a 1 pro potvrzení. Vybraný datový tarif je aktivován zhruba do dvou hodin, obdržíte o tom SMS a od této doby jej lze využívat.

Při koupi karty přes internet je karta aktivní okamžitě, při koupi v síti prodejen Saturn ji musíte aktivovat na stránkách www.blau.de v sekci Freischalten. Zde pak zadáte konkrétní údaje i způsob, jak chcete kartu dobíjet. Dobíjet lze několika způsoby, ale pro běžného turistu je asi nejvhodnější zvolit manuální dobíjení. Při přihlášení na Váš účet si nezapomeňte zaslat na mobilní telefon nastavení pro datové přenosy. V sekci WAP-Einstellungen zde najdete i nastavení pro internet. Kartu lze dobít v prodejnách Saturn, na benzínkách, ale podařilo se mi ji dobít i pomocí kuponu firmy E-plus, jejíž síť využívá.

POZOR: Existují dva virtuální mobilní operátoři, kteří mají v názvu slovo „blau“. Oba využívají síť E-plus a SIM karty po rozbalení vypadají naprosto stejně. Jednou z firem je Blau-World. Z papírového obalu se na Vás bude usmívat dívka s telefonem v ruce, ale koupí této karty si k levným datům nepomůžete. Musíte si pořídit SIM kartu firmy Blau.de. Je balena v plastikovém obalu, z kterého se na Vás bude „tvářit“ modrá vykulená příšerka s čupřinou na hlavě.

Screenshot 2009-07-23_22-36-48.png

Kartu firmy Blau.de si lze buď objednat přes stránky firmy na internetu, kde si rovněž můžete zvolit telefonní číslo (s kartou lze samozřejmě i volat), ale nezasílají ji do Čech. Druhou možností, jak se k ní dostat je, že vyhledáte síť elektroobchodu Saturn, kde jsem ji opravdu objevil a zakoupil v oddělení, kde prodávají mobilní telefony a své složby nabízí nejrůznější operátoři.

Diskuze (51) Další článek: Garmin zaznamenal etapy Tour de France

Témata článku: , , , MOBI, Němec, Data, Mobil Data, Mobil, Dívka, Saturn, Příšerka, Zvolený tarif