myPhone 6691: dotykový dualSIM do tří tisíc (test)

Stále nemůžete najít vhodný telefon s podporou dvou SIM? Ve výběru se objevuje nová značka. Jaký je první pokus s logem myPhone?

Plusy a mínusy 

  • + bezproblémová podpora obou SIM karet
  • + pěkný design
  • + nejsou viditelné otisky prstů
  • + přítomnost black listu
  • + solidní organizační funkce
  • - chybí Java
  • - slabé datové přenosy
  • - chybí česká T9
  • - odfláknutá multimédia
Po Emgetonu, Mivvy a Evolve přichází další značka, která se bude snažit uspět na trhu s dualSIM telefony. Pod názvem myPhone.v současnosti seženete hned několik mobilů s podporou provozu dvou SIM karet, my jsme měli možnost otestovat model 6691.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

myPhone 6691
myPhone 6691MyPhone 6691 se snaží zaujmout především velice atraktivním designem a líbivým kovovým provedením krytů. Podporuje dvě SIM karty najednou, volání a příjem i odesílání SMS z obou SIM. Odesílát MMS lze pouze ze SIM umístěné ve slotu 1.rozměry a hmotnost: 110 × 50 × 15 mm, 120 g
displej: 2,4'', aktivní TFT, 240 × 320, 262 tisíc barev
sítě: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz)
data: GPRS tř. 12
konekt.: jiný, Bluetooth (A2DP)
paměť: 0,7 MB, paměťové karty microSD
baterie: Li-Ion 1 300 mAh
hudba: přehrávač hudby, rádio, 3,5mm jack
fotoaparát: VGA (640 × 480), video
45 %
(471. místo z 1152)
kataloginfo výrobce
cena: 2 928 Kč (www.cpa.cz)

Konstrukce

myPhone je sice nová značka na mobilním trhu, ovšem model 6691 je nápadně podobný jiným dualSIM telefonům, které jsme už měli možnost otestovat. Především kombinace ovládání přes klávesnici s dotekovým displejem se začíná stávat pro tyto telefony opravdu typickou. Těsně pod displejem najdete čtveřici ikonek, které by snad měly sloužit pro přístup k některým funkcím, jejich funkčnost ale naštěstí výrobce vypnul. To vůbec není na škodu, vlastnosti dotekového displeje jsou totiž žalostné. Ovládání přes klasická tlačítka se rozhodně povedlo více. Pokud si ale na dotekový displej potrpíte, stylus hledejte v levém spodním rohu telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Libo telefon s dotykovým displejem pod 3 000 Kč?

Velmi zajímavým způsobem myPhone 6691 vyřešil klávesnici. Ta má pouze tři řady, a nabízí naopak o jeden sloupec navíc. V něm pak najdete znak kříže a hvězdičky. Na začátku je to sice trochu matoucí, ale rychle si zvyknete. Na větší starosti se připravte se samotným ovládáním klávesnice. Tlačítka mají hodně tuhý stisk, zmáčknutí pak rozhodně nepřeslechnete. Výrazné zvuky pak vydává i směrový kříž a středové potvrzování. Ničemu zvlášť to nevadí, jen se jedná oproti jiným telefonům o nezvyk.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Funkčních tlačítek je celkem šest, vždy po třech v každé řadě. Ovládání jen za pomocí hmatu je trochu obtížnější, klávesy vám snadno splynou

Žádné připomínky naopak nemohu mít ke kvalitě konstrukce ani ke vzhledu telefonu. Stříbrno-šedá kombinace vypadá velmi pěkně, hodně důležité je i to, že na mobilu nenajdete kdejaký otisk prstu. Několik kovových prvků může za vyšší hmotnost přístroje, myPhone 6691 ale zase působí luxusněji než za jakou cenu se prodává.

Funkce

Bohužel, ani myPhone 6691 nenabídne funkce, které u dualSIM telefonů zatím marně vyhlížíme. Telefon sice umí dobře pracovat se dvěma SIM, to už je ale v současné konkurenci trochu málo. V nastavení si lze vybrat, kterou z karet používat, standardně jsou aktivní obě dvě. Pro práci s hovory a textovými zprávami pak využíváte buď pravé nebo levé zelené sluchátko.

Která karta je ta hlavní se bohužel neurčuje v nabídce, volíte to automaticky umístěním karty do slotu. A ani myPhone 6691 se nezbavil neduhu, jakým je podpora MMS pouze pro jednu z karet, nebo velmi pomalé datové přenosy. A když už mluvíme o pomalosti, ani práce s menu není kdovíjak rychlá. Telefon sice zaujme množstvím nastavitelných efektů, pomocí kterých nabídkou procházíte, více bych ale ocenil rychlejší reakce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Některé položky jsou zkrátka v DualSIMu dvakrát

Při testu kvality hovoru zněl zvuk lépe z karty umístěné ve slotu číslo 2, kde hovor nijak nerezonoval. Úroveň kvality signálu je pro obě karty přibližně stejná. Naprosto originální funkcí telefonu je potom modulace hlasu. V telefonu si vyberete mezi mužským, ženským nebo dětským hlasem a ten se pak ozývá, pokud někomu zavoláte.

O všech hovorech máte záznam v registru. Grafické symboly prozradí, o kterou šlo SIM kartu. Do telefonního seznamu se vejde ke každému kontaktu celkem dvanáct položek. Záznamy si oddělíte nejenom obrázkem, ale i vyzváněním. Telefonu navíc nechybí skupiny volajících a nežádoucí kontakty si umístíte na černou listinu a zablokujete je. Další způsob odlišení kontaktů zvoněním představují profily. V těch si nastavíte vyzvánění pro každou kartu zvlášť a to stejné jde provést i u textových zpráv.

Zprávy pro mne představují celkem zklamáním, myPhone totiž nenabídne podporu české T9. Při psaní se jinak odečítají znaky, na displej se vejde takřka celá zpráva. I když telefon nepatří k nejrychlejším, při psaní zpráv se to nijak výrazně neprojevuje.

Příjemně v telefonu překvapí zpracování organizačních funkcí. Z měsíčního náhledu kalendáře se dá poznat, ke kterému dni jste si přidali záznam a těch může být šest různých druhů. Jednotlivé záznamy v kalendáři navíc můžete odesílat prostřednictvím SMS, uložit je do souboru nebo odeslat přes bluetooth. Pokud zaplníte kapacitu kalendáře, prostě si údaje uložíte samostatně do telefonu. Interní paměť myPhone 6691 je necelý jeden megabajt, to ovšem vůbec nehraje roli, jelikož telefon podporuje paměťové karty microSD, které se vkládají pod baterii.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázka uživatelského prostředí teleonu

Kromě přesunu na paměťovou kartu byste data z telefonu dostali i za pomocí spojení s počítačem. myPhone 6691 se automaticky hlásí jako další disk. To se vám bude hodit hlavně při snaze dostat do mobilu nějakou hudbu. Pozor ale, rychlost kopírování je celkem nízká. Musíte mít také speciální kabel, telefon má vlastní konektor. Samotné třídění skladeb je pak řešeno přes tvorbu seznamů. Nejpotěšitelnější věc na hudebním přehrávači spočívá v možnosti připojit si vlastní sluchátka. Pokud byste ale chtěli využívat rádia, musíte už použít sluchátka dodávaná výrobcem.

Telefon nabízí i fotoaparát, ale za vše mluví rozlišení – v době, kdy kritizujeme 3 Mpx bez autofokusu nabízí myPhone 6691 pouze VGA. O kvalitě fotek si udělejte představu sami.

Klepněte pro větší obrázek 
Ukázkový obrázek: fotoaparát je zde opravdu jen do počtu

Vyváží cena chyby?

myPhone 6691 nevychází z recenze příliš pozitivně. Nedejte se ale zmýlit, telefon ovšem není rozhodně horší než jiné dualSIM mobily. Moje skepse vychází především z toho, že v podobném balení jsem už viděl několik telefonů. Liší se sice názvem, funkce jsou ale takřka totožné. Přitom by stačilo opravdu málo, aby vznikl skutečně kvalitní dualSIM. V současné slabé konkurenci vychází jednoznačně nejlépe Samsung D880 DuoS, a to i přes svou vyšší cenu. Vyšší model D980 jsme zatím neměli možnost otestovat, ale vysoce pravděpodobně bude přinejmenším stejně dobrý jako D880.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

myPhone 6691 bohužel nemá nic speciálního kvůli čemu bych ho mohl doporučit. Má dostatečně kvalitní signál, podporu karet a bluetooth. Pokud ale budete vybírat dualSIM telefon řiďte se hlavně podle ceny a vzhledu. Nebuďte překvapení, že si prakticky nezahrajete žádné hry či se nedostanete na internet.

Diskuze (54) Další článek: Asus má neskromné cíle na trhu smartphonů pro rok 2010

Témata článku: Myphone, , , MyPhone 6691, Samsung D880, Tis, Kvalitní signál, Tisíc, Dotyk, Dot, Test, Skepse,