Nokia Series 40 pro dotykovky, dualSIM a QWERTY

Nokia se sice chystá rozšířit podíl svých telefonů se Symbianem, dobře známé prostředí Series 40 ale nezmizí. Objeví se v dotykové verzi, i pro QWERTY.

U Nokie se pomalu připravuje přestavba rozložení mobilních platforem tak, jak bylo naznačeno při první prezentaci komunikátoru N900 loni v září (čtěte Nokia N900: audience u finského krále). Pro rekapitulaci, "škatule, hejbejte se" budou probíhat následovně: Series 40 coby uzavřená proprietární platforma se přesune na samé dno portfolia do nejjednodušších telefonů a lowendů. Symbian pronikne i do levnější sféry přístrojů a linuxové Maemo zůstane výsadou komunikátorů řady N, přičemž Nokia pravděpodobně nebude uvádět na trh více než jedno takové zařízení ročně.

Ačkoli se v tomto roce očekává prudký nárůst prodeje levných dotykových smartphonů (u Nokie nyní modely 5230 a 5530 XpressMusic), Series 40 si bude dál žít vlastním životem. Pro nás Evropany budou například novinkou dotykové telefony s S40. Nokia už však koncept hloupých dotykových modelů otestovala v Číně, kde takové telefony již nabízí. Úplnou novinkou u finského výrobce bude pak dualSIM, se kterým bychom se na platformě Series 40 měli setkat zhruba v polovině roku (čtěte Žhavé téma dne: dualSIM Nokia přijde v létě).

Klepněte pro větší obrázek
Podíly jednotlivých platforem na telefonech Nokia (zdroj: Nokia Capital Markets Day)

Podobou premiéru zažije na platformě S40 i hardwarová QWERTY. Doposud byly modely s alfanumerickou klávesnicí výsadou pouze smartphonů řady E a Nseries. Korejská konkurence už ale na několika modelech ukázala, že povedený messenger s QWERTY klávesnicí může stát i na proprietární platformě a méně náročný uživatel takový rozdíl ani nepocítí.

Nutno připomenout, že všechny tři platformy pod vlajkou Nokia projdou v tomto roce faceliftem, přičemž ten nejvýznamnější se očekává u operačního systému Symbian. S60 byl totiž původně navržen pro nedotykové telefony a jeho poslední pátá edice (N97, 5800 XM, 5230, 5530 XM) pro dotykové ovládání pouze upravená, bývá často kritizována za místy nelogické a nekonzistentní ovládání.

Diskuze (9) Další článek: Synaptics Fuse: budoucnost dotykových telefonů

Témata článku: Nokia, , Nokia N900, Dotyk, Přestavba, Linux Maemo, Nokia Series, Series, Pro +, Dot