O2 a Vodafone budou možná sdílet 3G

Ekonomická krize možná donutí operátory začít chovat se více hospodárně. Aby si podrželi co nejvíc penízků vybraných od svých početných oveček, jsou ochotni přistoupit i ke sdílení sítě třetí generace. Jako o prvních vlaštovkách pro nadcházející jaro se mluví o Vodafonu a dříve naprosto nekompromisním O2. Obě společnosti přitom společně působí na pěti evropských trzích, krom toho našeho ještě v Anglii, Španělsku, Irsku a v Německu. Informaci přinesl list Expansion. Takže se nabízí otázka, zda k něčemu takovému skutečně dojde a pokud ano, stane se to i u nás?

Klepněte pro větší obrázek
Pro nás uživatele by bylo sdílení sítě třetí generace také přínosné, ale dokud neuvidím tiskové zprávy operátorů oznamující dohodu, neuvěřím

Vodafone je znám tím, že by takový projekt podpořil, dokonce ho svým tuzemským rivalům v minulosti i nabízel. A nabídka stále platí, což nám potvrdil i Miroslav Čepický, tiskový mluvčí operátora: „Všeobecně platí, že jsme otevřeni jednání o sdílení sítí se všemi potenciálními partnery na trhu, protože z dlouhodobého hlediska se jedná o nejefektivnější řešení pro zákazníky, operátory i životní prostředí.“

Jak toto jednání v minulosti skončilo všichni víme, nikdo neměl na takovém projektu zájem. Já osobně si myslím, že ke sdílení sítě u nás nedojde. Pokud vyloučíme T-Mobile, který zatím v podstatě nemá co by sdílel, pak nám tedy zůstává právě O2 a Vodafone. Jenže 3G pokrytí Vodafonu je spíše úsměvné, ten kousek Prahy ani nestojí za řeč. Zato kyslíkový operátor se po dlouhých letech pustil do výstavby.

Je sice jasné, že společná výstavba a sdílení by zlepšilo finanční ukazatele na obou stranách, ale nevěřím tomu, že by si O2 u nás do své sítě postil konkurenci. Možná k tomu dojde na velkých trzích jako je Velká Británie, kde už někteří operátoři sdílí, a tak by se mohli zbývající solitéři domluvit snáze.

Diskuze (45) Další článek: Testovací přenosy LTE dosahují rychlosti neuvěřitelných 300 Mb/s

Témata článku: , , , , Voda, Solitér, Potenciální partner,