O2 testuje modem, který slouží připojení přes pevný i mobilní internet

O2 oznámilo testování nového hybridního modemu, přes který bude možné připojit se k internetu pomocí pevné i mobilní sítě. Využití najde zejména v místech, kde pevná ADSL přípojka leží daleko od ústředny a nenabízí dostatečnou kapacitu a rychlost přenosu. Chybějící rychlost by pak modem „doplnil“ z LTE sítě.

Klepněte pro větší obrázek
Základní deska zařízení obsahuje modem pro pevný (DSL) i mobilní (LTE) internet

Rychlost přenosu by se dala teoreticky i zdvojnásobit, jak uvádí na příkladu Tomáš Minka z O2: „Pokud se zákazník nachází například v lokalitě s pevným internetem o rychlosti 20 Mb/s a LTE také s 20 Mb/s, obě rychlosti se jednoduše sečtou. Část rychlosti si ovšem vezme zařízení na svůj vlastní provoz, takže výsledná rychlost se bude pohybovat zhruba kolem 36 Mb/s.

Pevný internet bude mít na modemu vždy prioritu. Dokrývat LTE připojením se bude v případech, kdy vzroste datový provoz, například v domácnosti se najednou připojí více členů. Po odeznění špičky bude zase sloužit jako fixní modem. Poslouží i v okamžiku, kdy pevná síť zaznamená výpadek, například kvůli překopnutému kabelu. V takovém případě modem celý datový provoz pokryje z LTE.

Několik měsíců testování

Technicky je zařízení řešeno jako hybrid o dvou sekcích. DSL část podporuje připojení přes ADSL/VDSL a mobilní část umí pracovat ve 3G i 4G pásmu. Po zapnutí se modem připojí oběma technologiemi do sítě O2, v níž je umístěna speciální brána, která spojí obě části do jedné.

Klepněte pro větší obrázekSchéma připojení k internetu přes pevnou i mobilní síť O2

O2 bude nyní několik měsíců hybridní řešení testovat na několika desítkách vybraných zaměstnanců. Následně pilotní projekt vyhodnotí a v případě pozitivních výsledků bude uvažovat o zařazení do komerčního prodeje. Operátor by tak teoreticky mohl do budoucna nabídnout jediný datový tarif, kde by zákazník nemusel řešit, jaký druh infrastruktury k připojení používá.

Diskuze (6) Další článek: Vaio Phone Biz: Slavné jméno, Windows 10 a bezdrátové Continuum

Témata článku: , , , , , , , Mobil, Komerční prodej, Mobilní LTE, Přípojka, Kter, Test, Pevná síť, Mode, Pevný internet, Pilotní projekt, Pře, Mobilní část, MOBI, Základní deska, DSL,