Praha zvažuje Wi-Fi internet v MHD včetně metra

Pražský dopravní podnik si začal pohrávat s myšlenkou zavést Wi-Fi do všech prostředků městské hromadné dopravy včetně metra. Vizi podporuje i hlavní město, otazník ale visí nad tím, kolik by to mělo stát a kdo to zaplatí.

„Na konci roku bych chtěl mít jasno, co to obnáší a jaký je o to zájem,“ uvedl generální ředitel Dopravního podniku Milan Křístek. K testování internetu v městské hromadné dopravě podnik přistupuje podle Křístka na základě velkého zájmu a častých dotazů cestujících.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V Praze najdete volně dostupný internet v tramvajích ForCity. Zdroj: ForCity

Hledání ceny

Časový harmonogram testování zatím není možné stanovit. „Zatím se bavíme s operátory,“ podotkl Křístek. Je také nutné striktně rozdělit povrchovou a podzemní dopravu. „V metru jde o technicky velmi náročnou věc. Dochází k obrovskému elektromagnetickému rušení a nikde ve světě to moc nefunguje,“ uvedl Křístek. Důležité je podle něj zjistit také, kolik by zavedení internetu do podzemní dráhy stálo.

Křístek přiznal, že se při zavádění internetu inspiroval u jiných dopravců. Wi-fi připojení nabízí ve svých autobusech i vlacích již několik let Student Agency nebo České dráhy, na zastávkách mají internet v Pardubicích.

Jednou z možností, jak projekt financovat, je reklama. V Praze už jezdí tramvaje ForCity s Wi-Fi, sponzoruje je soukromá společnost. Podobný model funguje i v dalších českých městech. Pražané ovšem nemají s bezdrátovým internetem dobré zkušenosti. Město se snažilo pokrýt jednotlivé městské části Wi-Fi spojením na internet zdarma, projekt se ale nakonec výrazně prodražil a skončil.

Diskuze (20) Další článek: Seznam.cz ví, které barcelonské novinky se vám líbily nejvíce

Témata článku: , , , , , , , Dostupný internet, Bezdrátový internet, Časový harmonogram, F +, Metr, Pražský dopravní podnik