Samsung S3650 Corby: free, cool, in! (test)

Letos v zimě se bude nosit bílá, žlutá, růžová a oranžová. In bude častá výměna kabátků. Módní trendy pro tuto sezónu určuje Samsung Corby.

Podobně jako věhlasná návrhářská studia určují módní trendy ve světě oblečení a konfekce, Samsung platí za pionýra v designu mobilních telefonů. Před několika lety odstartoval mánii se zaoblenými véčky, která později pohotově vystřídal tenoučkými slidery. Nyní dochází k návratu telefonů klasické konstrukce a hlavním tahákem se stává dotykový displej. Kdo ho neokusil, jako by nebyl. Samsung S3650 Corby proto míří mezi teenagerovskou část populace, které za přijatelný peníz zpřístupní dotykové ovládání. Vzhled navíc oživuje již pozapomenutá konstrukce výměnných krytů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Všechny čtyři barvy Samsungu Corby

Klíčové vlastnosti:

  • kvalitní zpracování, výměnné kryty
  • kapacitní dotykový displej s úhlopříčkou 2,8" a rozlišením QVGA
  • dotykové prostředí TouchWiz obohacené o komiksové prostředí Cartoon UI

Hlavní nedostatky:

  • fotoaparát nemá blesk a autofocus
  • chybí 3G a Wi-Fi
  • není osazen 3,5mm audio konektor

Samsung S3650 Corby
Samsung S3650 CorbyDotykový displej, nízká cena a propojení se sítěmi Facebook, MySpace i Youtube jsou hlavními lákadly stylově provedeného Samsungu, který dále podporuje GPRS a EDGE a má dvoumegapixelový fotoaparát.rozměry a hmotnost: 103 × 57 × 13 mm, 92 g
displej: 2,8'', aktivní TFT, 240 × 320, 262 tisíc barev
sítě a data: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), GPRS (třída 10), EDGE (třída 10)
konekt.: USB, Bluetooth (A2DP)
paměť: 50 MB, microSDHC
baterie: 960 mAh
hudba: přehrávač hudby, rádio
fotoaparát: 2MPx (1 600 × 1 200), video
53 %
(361. místo z 1210)
katalogpreview
cena: 3 380 Kč (koupit)

Barevné retro letí

Zdá se, že tento retro návrat může docela úspěšně fungovat. Corby je malý sympatický oblázek, který pohodlně padne do dlaně, aniž byste měli pocit, že z ní kvůli zaobleným hranám musí nutně vyklouznout. Kompaktnost přístroje vás nebude nutit, abyste se zamýšleli nad jeho rozměry, stejné je to s hmotností, která dosahuje 92 g.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Čisté linie designu nelámou žádné rušivé prvky, boční tlačítka jsou vkusně vsazena do boční diagonály na rozhraní předního šasi a zadního výměnného krytu, jediný konektor zaslepuje krytka. Corby patří bohužel mezi pohrobky s plochým konektorem, který slouží univerzálně pro dobíjení, spojení s počítačem i připojení sluchátek. Mladší sourozenci CorbyPRO a CorbyTXT už dostanou standardizované microUSB a 3,5mm jack.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Více než u jiných modelů, u Corbyho záleží na barvách. Samsung vsadil na atraktivní pastelové odstíny, které mají vystihovat naturel nebo momentální náladu svého majitele. Přední strana telefonu je vždy černá, vzadu se objevuje jedna z barev bílá, žlutá, růžová nebo oranžová. Zadní kryt baterie je vyměnitelný, balení obsahuje hned tři barevné skořápky: jednu v základní vybrané barvě z nabízené čtveřice, druhou ve stejném odstínu, ale se zdobením kružnicemi, a třetí kryt v černé barvě. Ani s jeho použitím mobil nevypadá fádně. Boční tlačítka si totiž vždy drží svou původní pastelovou barvu a tvoří tak s černou zajímavý kontrast.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Corby oblečen do volitelného černého krytu

Do obvodu telefonu jsou postupně zapuštěna tlačítka regulace hlasitosti, spoušť fotoaparátu a klávesa Hold, která slouží k zamknutí/odemknutí displeje. Na zadní straně najdeme pouze výdech hlasitého reproduktoru, vylisované logo výrobce a pod vrchní hranou objektiv vestavěného 2Mpx fotoaparátu. Jeho obvod je olemován červenou barvou. Protože zadní kryt dosahuje u spodní hrany mobilu až těsně pod bradu, není jeho sundání úplně jednoduché. Odměnou za větší námahu je ale přesné zpracování a naprosté slícování, což platí vlastně o konstrukci celého telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Kapacitní displej i pro lowend

Samsung Corby neobsahuje klasickou mechanickou klávesnici, místo se našlo pouze na dvě klávesy hovoru a jedno designově výrazné středové tlačítko. To slouží v celém menu telefonu jako návrat o úroveň zpět – potvrzuje se totiž dotykem na obrazovce. Barevný TFT displej sice nepatří mezi nejrozměrnější, zato je kapacitní, což u telefonů nižší třídy rozhodně nebývá pravidlem. Rozlišení QVGA Corbymu vyhovuje, jemnější rastr by na úhlopříčce 2,8 palce příliš nevynikl. Displej zobrazí 262 tisíc barev, jeho jas lze regulovat v pěti krocích a dobu podsvícení je možné nastavit v intervalu od 8 sekund do 10 minut. I na přímém slunečním světle je obsah obrazovky pohodlně čitelný.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

K ovládání menu slouží prsty a celá nabídka je pro jejich dotyk optimalizovaná, použít stylus by vás ani nenapadlo. Vibrační odezvu lze nastavit v pěti stupních. Prostředí tvoří osvědčená platforma TouchWiz obohacená o několik inovací. Základní plocha s boční lištou výsuvných widgetů je rozdělená do tří částí, na stejném počtu ploch jsou rozloženy i ikony hlavní nabídky. K přepínání dochází v obou případech pomocí gesta listování na požadovanou stranu, hlavní nabídka roluje cyklicky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Do systému bylo navíc dohráno speciální grafické rozhraní Cartoon UI, do kterého se může majitel kdykoli z běžného prostředí přepnout. Cartoon UI obsahuje vtipné komiksové animace a zpestřuje procházení nabídkou. Kdo však nechce, nemusí jej v telefonu používat. Samsung Corby obsahuje celkem 27 předinstalovaných widgetů s nejrůznějšími aplikacemi, dalších 75 je možné stáhnout z oficiálních stránek Samsung Store.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Speciální funkcí, která využívá dotykové ovládání, je tzv. inteligentní odemknutí. Do paměti telefonu můžete zadat gesto, kterým aktivujete vybrané aplikace (např. internetový prohlížeč nebo hudební přehrávač) nebo telefon odemknete, aniž byste použili tlačítko Hold. Gesta jsou v podobě velkých tiskacích písmen, úspěšnost zadání takovýchto gest je vysoká – telefon téměř vždy správně odhadne, jaké písmeno na jeho displej prstem zadáváte.

Klepněte pro větší obrázek

Uvnitř Samsung, jak jej známe

Do adresáře uložíte až 2 tisíce vícepoložkových záznamů, paměť na SMS je limitována hodnotou 500. Zobrazit lze zároveň záznamy z telefonu i SIM karty. Multimediální zprávy a e-maily sdílí vnitřní paměť telefonu 50 MB, kterou lze rozšířit paměťovou kartou o dalších až 8 GB. Paměťovka se vkládá pod zadní kryt, není ale nutné vyndávat baterii. Použitý Li-Ion akumulátor má kapacitu 960 mAh, Corby s ním při běžné zátěži včetně fotografování a poslechu hudby vydrží bez dobíjení celý týden.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Prohledávání telefonního adresáře funguje třemi způsoby. Buď běžným scrollováním ve vertikálním seznamu, posouvání bočním jezdcem, který informuje, u jakého písmene v abecedě se nacházíme, nebo zadáním konkrétního kontaktu do vyhledávacího pole. Samsung Corby myslí i na leváky, proto je adresář možné nastavit pro ovládání levou nebo pravou rukou. Doplňkovým adresářem jsou Kontakty s fotografiemi, které automaticky registrují nejčastěji volaná čísla. Pokud je u kontaktu i fotografie, zobrazí ji spolu s telefonním číslem a jménem ve speciálním karuselovém seznamu.

Pro psaní je k dispozici virtuální numerická klávesnice, zobrazovaná pouze na výšku v matici 3 × 4 tlačítka. QWERTY nebo zobrazení klávesnici na široko chybí. Telefon nemá integrován polohový senzor, fotografie v galerii ale lze prohlížet v landscape módu po ručním přepnutí. Corby obsahuje podobně jako jiné telefony Samsung funkci předstíraného hovoru a SOS zprávy, kterou lze odeslat v případě ohrožení. Editor zpráv nezkracuje SMS, vestavěný e-mailový klient umožňuje vkládat přílohy do velikosti až 5 MB.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Samsung Corby sice není mobil určený pro manažery, ale ani on nebyl ochuzen o základní organizační funkce. Nechybí týdenní, denní a měsíční zobrazení kalendáře, z událostí lze uložit plán a výročí. Je možné zadat libovolný interval pro upozornění před událostí, opakování i vlastní tón. Zajímavostí je, že měsíční náhled kalendáře si urputně drží svůj základní font, ačkoli v celém systému můžeme vybírat ze čtyř písem a většina podnabídek i aplikací se nastavenému fontu přizpůsobí. Organizér doplňuje úkolovník, opakovaný budík, stopky, časovač a kalkulačka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Rozpozná hudbu

Multimédia byla u Corbyho použita s rozvahou, nechybí však nic podstatného. Hudební přehrávač umožňuje vytvářet playlisty a řadit skladby do knihoven podle různých kritérií. Pokud uložíte i obrázek přebalu alba, zobrazí se vždy při přehrávání písně. Vestavěný ekvalizér má pouze několik přednastavených voleb, vlastní profily nepodporuje. Hudbu lze pochopitelně přehrávat na pozadí, potěší možnost odeslat právě přehrávanou písničku přímo z přehrávače nebo ji nastavit jako zvonění.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pokud máte někdy potíž s identifikováním hudby, kterou slyšíte například z rádia, Corby si poradí i s tímto pomocí funkce Najít hudbu. Stačí přiblížit mikrofon ke zdroji hudby, pořídit desetisekundovou nahrávku, která se pak odešle na vzdálený server. Tam se ukázka porovná se skladbami v databázi a téměř okamžitě vám přijde výsledek se jménem interpreta, názvem písničky a obalem alba.

FM rádio funguje pouze s připojenými sluchátky, ta dodávaná obsahují mezi redukci na 3,5 mm, takže je možné připojit i vlastní headset. Nechybí funkce RDS ani automatická frekvence pro přeladění silnější kmitočet poslouchané stanice. Fotoaparát nabízí rozlišení pouze 2 Mpx, nedostalo se na autofocus ani LED blesk. Výsledné fotografie proto neoslní, poslouží spíš jako momentky nebo obrázky vkládané do MMS. Fotoaparát zvládne natáčet také video, ale jen v QVGA rozlišení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení (foceno s defaultně nastavenými hodnotami):

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Samsung Corby je primárně určen pro mladší uživatele, kteří v poslední době zcela propadli kouzlu sociálních sítí. Sdílení multimédií, obnova statusů, komentování příspěvků, chat; na to všechno je telefon připraven. Samostatné aplikace ve formě widgetů s aktivní ikonu získaly sociální sítě Facebook, Twitter a MySpace, přímé odesílání obrázků a dalšího obsahu lze nastavit ještě pro portály YouTube, Flickr, Photobucket, Picasa a Friendster. Menší překážkou je pouze absence Wi-Fi a rychlých datových přenosů – Corby není stavěn pro 3G sítě a nejvyšších přenosových rychlostí tak dosáhne pouze na úrovni EDGE. K surfování s vestavěným internetovým prohlížečem na bázi WebKit to ale stačí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Na Samsungu S3650 Corby je sympatické, že si na nic nehraje. Netváří se jako multimédii nabitý supertelefon, přesto nabídne pohromadě vše podstatné, přidá pár bonusů v podobě kapacitního displeje, animovaného komiksového prostředí a osobitého designu s výměnnými kryty. Největší konkurenci najde paradoxně ve vlastních řadách u Samsungu S5230 Star. Přece jen ale Corby osloví spíše mladší uživatele a za cenu kolem tří a půl tisíce korun může sloužit rodičům jako zajímavý tip na vánoční dárek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Diskuze (87) Další článek: Vánoční dárek od Vodafone si aktivovalo už 100 000 lidí

Témata článku: Samsung, , Samsung Corby, Funkce najít, Free +, Módní trend, Kmitočet, Nejrůznější aplikace, Základní font, Samsun, Sam, Free, Cool, Barevný tft, F +, Jediný konektor, Komentování, Test