Samsung se vyrovnal s Nokií. Jihokorejci opět platí

Mnoho technologických firem v posledním roce urovnává vzájemné spory. Náklady na soudní řízení jsou totiž vysoké a firmy se na vysoce konkurenčním trhu místo řešení starých kauz chtějí soustředit zejména na vymýšlení inovací. Spory nyní urovnala i finská Nokia se společností Samsung.

Klepněte pro větší obrázek

Firmy se obrátily na arbitrážní soud, protože se samy nedokázaly dohodnout na výši poplatků za telefonní patenty Nokie, které Samsung používá ve svých mobilních zařízení. Podle agentury Reuters se má jednat o poplatky až do roku 2018. Tržby Nokie díky tomu jen za uplynulý rok vzrostly zhruba na miliardu eur z předloňských 578 milionů. Finové však očekávali sumu ještě vyšší.

Podobný spor vede v současné době Nokia i s dalším jihokorejským výrobcem LG. V oblasti patentů mají obecně navrch nejstarší telekomunikační firmy jako Ericsson, Nokia nebo Motorola, které mnohé technologie samy vymyslely a stály u zrodu příslušných standardů. Mladší hráči už tyto technologie ve většině případů pouze implementovali.

Váš názor Další článek: Samsung Galaxy S7 bude představen 21. února v Barceloně

Témata článku: Nokia, Samsung, , Vymýšlení, Samsun, Soudní řízení, Plát, Sam, Konkurenční trh, Finská Nokia, Uplynulý rok, PLA