Samsung Wave 525: důstojný nástupce Staru (test)

Tvary převzal od populárního Samsungu Star, platformu a název od moderního Wavu. Máme zde levný dotykáč s vymoženostmi smartphonu.

Android, poslední dobou všude samý Android. A Badu neznáte? Známe. Nejnovější přírůstek Wave 525 dokazuje, že Bada postupně míří i do méně vybavenějších přístrojů. Pro ně je totiž v platformovém portfoliu Samsungu primárně určena. V dnešní recenzi si ukážeme, jak tato spolupráce s méně výkonným hardwarem vypadá.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung Wave 525 na tiskových snímcích

Klíčové vlastnosti:

  • svižný operační systém Bada 1.1 s pravidelnými updaty
  • vestavěná GPS, Wi-Fi
  • funkce falešný hovor
  • pecková sluchátka nabízí poměrně kvalitní poslech
  • internetový prohlížeč si poradí s Flashem

Hlavní nedostatky:

  • na bílé barvě jdou vidět nečistoty, na displeji zase otisky prstů
  • hrubší rastr displeje
  • Samsung Apps je ve srovnání s Marketem od Androidu zatím v plenkách
  • telefon nepodporuje Wi-Fi šifrování WEP, ale jen WPA nebo WPA2
  • fotoaparát postrádá autofokus

Samsung S5250 Wave 525
Samsung Wave 525Druhý model Wave není nástupcem prvního modelu S8500, nýbrž spíše jeho levnější alternativou. Nemá tak rychlý procesor a nepodporuje sítě třetí generace, zachovává si ale operační systém Bada, kapacitní dotykovou technologii a konektor 3,5mm jack.rozměry a hmotnost: 110 × 55 × 12 mm
displej: 3,2'', TFT LCD, 240 × 400, 262 tisíc b., kapacitní
sítě a data: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), GPRS (třída 10), EDGE (třída 10), GPS
konekt.: microUSB, Bluetooth (A2DP), Wi-Fi
paměť: 80 MB, microSDHC
baterie: 1 200 mAh
operační systém: Bada OS 1.1
hudba: přehrávač hudby, rádio, 3,5mm jack
fotoaparát: 3Mpx (2 048 × 1 536), video
56%
hardware
N/A*
software
katalogpreview
cena: 4 200 Kč

První Samsung Wave (S8500) ukázal potenciál, který uživatelé v hojné míře využili. Prodeje byly v očích Samsungu velmi povedené, proto se rozhodl přinést operační systém Bada i do méně vybavenějších přístrojů. Důležitý je i fakt, že počet telefonů s operačním systémem Bada neustále roste, aplikací je čím dál tím více a navíc se systém pravidelně dočkává upgradů. V dnešní recenzi si blíže představíme Wave 525, který byl představen jako Wave 2 a aby se nám to nepletlo, můžeme mu říkat také S5250. Telefon je v prodeji v černé a bílé barevné variantě, my jsme testovali druhou jmenovanou.

Čistý design

Samsung Wave 525 je dotykový model střední třídy o rozměrech 110 × 55 × 12 mm a hmotnosti přesně jednoho sta gramů. Designové proporce telefonu a zaoblené hrany nepřipomínají nic jiného než reminiscenci výtečně prodávaného Samsungu Star. Na čelní ploše najdete mimo okrasné mřížky reproduktoru a loga výrobce hlavně 3,2" kapacitní dotykový displej. Ten si poradí s rozlišením 240 × 400 obrazových bodů, jemnost se však musela oproti vlajkovému Wavu trochu snížit. Při bližším pohledu na displej jsou patrné jednotlivé pixely, přesto TFT zobrazovač disponuje dobrou věrností barev.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

V nastavení můžete displeji přiřadit jeden z deseti stupňů jasu, samozřejmě čím větší, tím budou energetické nároky stoupat. Trochu zamrzí absence čidla okolního podsvětlení, při dobrém nastavení to mohla být dobrá pomůcka k uspoření baterie. Hledat slunce na obloze je v posledních dnech zbytečné, přesto na pár hodin vykouklo a mohl jsem vyzkoušet, co to s displejem udělá. Při maximálním jasu je displej hůře čitelný, ale SMSku si na něm s menšími obtížemi přečtete. Asi už se budu opakovat, ale občas bude třeba z displeje otřít všechny nečistoty a hlavně otisky prstů. není to ale až tak markantní, už jsem viděl horší.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Hlavní ovládacími prvky jsou dvě graficky odlišená sluchátka. Mimo svých telefonních funkcí, které jistě každý dokáže odvodit, zvládne zelené sluchátko zobrazit protokoly volání a zpráv, zatímco červeným se dostanete na úvodní obrazovku. Prostřední klávesa slouží k vyvolání hlavní nabídky. Pokud máte nějaké zkušenosti s androidími Samsungy, dejte si pozor, z hlavního menu se prostřední klávesou nedostanete pryč. Na ovládání se mi líbí to, že při stisku prostřední klávesy se hned ocitnete v menu, čímž se rychleji dostanete k požadovaným informacím. Někdy však chcete jen o úroveň výše a žádná hardwarová klávesa vám k tomu nepomůže.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Levý bok je vyhrazen pro dvojklávesu regulace hlasitosti a zdířku pro provlečení poutka. Na horní hraně se pak nachází 3,5mm jack pro zapojení sluchátek (ať již dodávaných nebo vlastních). O nabíjení přes USB kabel nebo nabíječku se stará microUSB konektor. Po vzoru Samsungu Galaxy S je ukryt za posuvným šuplíčkem – řešení, které musím pokaždé chválit. Pravý bok se sestává ze zamykacího/spouštěcího tlačítka a klávesy spouště fotoaparátu. 3,2Mpix čočku najdeme na zadním krytu mezi malými tečkami, které zvýrazňují a zdrsňují zadní kryt. Řešení to je efektní, ale pokud telefon budete telefon běžně používat, občas na zádech objevíte prachové částečky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pod zadní skořápkou je pak standardně umístěna 1200mAh baterie. Při vyšší zátěži mobilu se dostanete na dva až tři dny provozu, pokud si vystačíte jen s občasnými SMS zprávami, Wave vydrží na příjmu bez problémů celý týden. Vlevo od baterie je umístěn prostor pro umístění SIM karty, což evokuje její možné vyndání za chodu. Při testech jsem SIMku vytáhnul a hned zavolal, telefon hovor započal, hned pak ale informoval o vytažené SIMce a restartoval se. Výměny SIM karet za chodu tedy nebudou možné. Na opačné straně se nachází slot pro microSD karty. V základním balení žádnou sice nenajdete, na druhou stranu si můžete pořídit kartu o kapacitě dle vlastního uvážení nebo ji přendat ze staršího modelu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Témata článku: Samsung, , , Samsung Galaxy S, Samsung Wave, Samsung Wave 525, Sam, Kvalitní video, Zelené sluchátko, Rychlý procesor, Důstojný nástupce, Pravý multitasking, Fotografovaný objekt, Test, Grafické znázornění, Kvalitní poslech, Stará microusb, WAV, Datový paket, První pozice, Nástupce, Samsun, Nástup, Malý max, Remini