Smartphone za 100 Kč je realitou. První zásilka dorazí ještě tento týden

O nejlevnějším smartphonu na světě Freedom 251 jsme na MobilManii už psali. Byť tento projekt mohl v zárodku vypadat jako ekonomický nesmysl a v průběhu času se potýkal s nepříjemnostmi (zavádějící produktové fotky, kopírování ikon z iOS), reálný produkt už má být hotov a v nejbližších dnech zamíří do prodeje. První várka 200 tisíc kusů je určena pro Indii, kde za něj zájemci zaplatí v přepočtu 100 českých korun.

Za smartphonem stojí nepříliš seriózní firma Ringing Bells, se kterou už indické úřady zahájily vyšetřování, protože společnost tvrdila, že vývoj smartphonu spolufinancuje indická vláda, a proto může být tak levný. To ale nebyla pravda, nicméně společnost se zavázala, že minimálně první várku zájemcům dodá. Smartphone Freedom 251 se má začít distribuovat 30. června.

Klepněte pro větší obrázek
Freedom 251 se snaží o podobu s iPhonem 4s

Smartphone, který stojí 251 indických rupií (odtud název Freedom 251), samozřejmě neposkytne žádné hvězdné parametry, ale to za danou cenu nikdo neočekává. Zařízení si vystačí se čtypalcovým qHD displejem, základním čtyřjádrovým čipsetem, 1 GB RAM, 8GB vnitřním úložištěm, 3MPx hlavním fotoaparátem a baterií s kapacitou 1 500 mAh. Pracuje s Androidem 5.1 Lollipop a podporuje maximálně 3G přenosy.

Smartphone Freedom 251 je podle očekávání ztrátový projekt. Podle portálu Neowin.net na něm výrobce tratí zhruba 50 Kč za kus. To ale v počtu dodaných 200 tisíc kusů znamená ztrátu okolo 10 milionů korun, což nemusí být pro firmu likvidační a může to pro ni představovat způsob propagace. Kdyby však Ringing Bells uspokojila údajnou poptávku 70 milionů zájemců, kterou prý eviduje, mohla by rovnou zavřít krám.

Diskuze (3) Další článek: Konec anonymních předplacených karet? Už vzniká návrh zákona

Témata článku: , , , , Apple iPhone SE, Neowin, Dora, Smartphone, SMA, Reálný produkt, Týden, Real, První várka, Freedom, První zásilka, Čtyřjádrový čipset, Zásilka