Solární nabíječky pod palbou Talibanu (exkluzivní test)

Záložní zdroj Powergorilla a solární nabíječka Solargorilla se zúčastnily mise prostějovských vojáků v Afghánistánu. Máme unikátní fotografie!

Solární nabíječky výrobce Powertraveller najdete v nabídce Sunnysoftu, o představení nových modelů jsme již psali v létě. Tato zařízení se hodí pro dobíjení nejrůznějších mobilních zařízení, překážkou nejsou ani notebooky, pro které jsou určeny nejvyšší outdoorové modely Solargorilla a Powergorilla. Při využití přibalených konektorů se z nich dají nabít i telefony a přehrávače, to vše několikrát za sebou či najednou. Solargorilla představuje solární nabíječku, která umí nabít záložní zdroj Powergorilla či jiné připojené zařízení (notebook, mobil, navigace apod).

Testované produkty:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Jelikož podzimní počasí v České republice k testování solárních nabíječek příliš nevybízí, vyslal je Sunnysoft do mise na rozpálenou poušť v Afghánistánu spolu s profesionálními vojáky z Prostějova. Nám se do rukou dostaly exkluzivní fotografie i popis testování, s těmito podklady se prostě musíme podělit i s vámi.

Zásobník energie na zádech

Test zařízení od Powertravelleru prováděl vojenský novinář Petr Blahuš (rovněž autor fotografií), který vlastními slovy potvrzuje jejich odolnost jak v evropských horách, tak v nehostinném prostředí Afghánistánu: „K náročným pouštním podmínkám Afghánistánu, kdy teploty přes den běžně dosahovaly 46 °C ve stínu, je nutné připočíst i nadmořskou výšku přesahující 2 500 m nad mořem. Kvůli nebezpečí přepadů povstalců Talibanu zde byly realizovány všechny přesuny jednotek v bojových vrtulnících, v nichž o otřesy, vibrace a zvířený pouštní prach (kvůli otevřeným střelištím kulometů) nebyla rozhodně nouze. Solární přístroje vydržely bez úhony i sérii ostrých úhybných manévrů vrtulníku doprovázených vystřelováním klamných cílů, které se pilot odhodlal provést kvůli nebezpečení zacílení palbou ze země.“

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Dle recenzenta zařízením nevadily ani veliké teplotní výkyvy, které při předchozím pobytu v Karpatech denní a noční výkyvy teplot běžně vykazovaly rozdíl až 25 °C. Záložní zdroj Powergorilla přišel po několika dnech v těchto podmínkách o šestinu kapacity, dle indikace na displeji. Při využití v teplotně naprůměrných podmínkách kapacita ubývala pomaleji, výdrž při samovolném vybíjení se dá odhadnout na až 20 dní. Na tento zdroj je tak spolehnutí pro dobrodruhy, cestovatele i třeba extrémní sportovce, kteří všichni mohou nabíjet své notebooky, telefony i další přístroje v částech světa odloučených od civilizace.

Autorovi testu se líbila i hmotnost zařízení: „Další výhodou využití těchto zařízení je jejich váha, stále ještě přijatelná i v případě nošení na zádech. Na druhou stranu kompletní hmotnost „outdoorového“ notebooku, solární nabíječky Solargorilla, zdroje Powergorilla, mobilu a kompaktního fotoaparátu jakékoliv značky přesahuje šest kilogramů, což je mimochodem váha československé útočné pušky vz. 58 se třemi plně nabitými zásobníky.“

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
„Gorilly“ obstály i v těch nejnáročnějších podmínkách

S dlouhým dechem

Nabití zcela vybité Powergorilly ze zásuvky trvalo v průběhu testu podle různých okolních podmínek mezi 4,5-5 hodinami. Takto nabitá Powergorilla pak ale vydržela opakovaně zásobovat „outdoorový“ testovací notebook Dell 630 Latitude (19,5 V), téměř 2 hodiny 45 minut. A to se notebook zrovna nešetřil, ba právě naopak. V době testu na něm totiž běžely vždy čtyři otevřená okna s internetem nebo outlookovou poštou a buďto film na DVD, nebo se na něm upravovaly fotografie na Photoshopu. Tedy opět velký žrout energie. Pokud se na notebooku jen psalo v textovém editoru nebo v pracovalo v Excelu, dokázala ho Powergorilla popohánět více jak čtyři hodiny.

V případě netbooku Asus Eee se pak při opakovaných zkouškách a při stejném zatížení docílilo výsledků ještě lepších: Při otevřených čtyřech internetových oknech a pouštění filmu z DVD nebo uloženého na disku fungoval notebook více jak tři hodiny. Po vybití Powergorilly ukazoval stav jeho baterie ještě 50 % a při pokračujícím stejném zatížení „zhasl“ netbook teprve po dalších 80 minutách. A to ještě přitom stačila Powergorilla nabít i MP3 přehrávač.

Z testu se obě zařízení vrátila celkem v pořádku, jejich drobné záhyby na konstrukci stále ještě se zrnky pouštního písku, záložní zdroj je zvenčí odřený, ovšem na jeho funkčnost to nemá vliv a obě zařízení jsou připravena vyrazit třeba do další bojové akce.

Diskuze (23) Další článek: Mobility 12/09 – souboj mobilních operačních systémů

Témata článku: , Solár, SOL, Solar, Poušť, Afghánistán, Výkyv teplot, Test