Telefónica prý chystá výprodej, v ohrožení i česká pobočka

Španělská Telefónica chystá další kolo prodeje aktiv, které by mělo pomoci snížit její zadlužení o více než čtyři miliardy eur. Mezi hlavními adepty na prodej jsou irská a česká divize firmy. Akcie české Telefóniky na pražské burze spadly na nejnižší hodnotu za téměř devět let.

Klepněte pro větší obrázek

V úvahu připadá také prodej zbývající pětiprocentního podílu v hongkongském operátorovi China Unikom a aktiv ve Střední Americe, tvrdí zdroje agentury Bloomberg. Žádné rozhodnuté dosud nepadlo, španělská firma zatím ani nenajala banku, která by s prodejem asistovala. Prodejem irské a středoamerické divize by Telefónica mohla získat miliardu eur, další miliardu eur by přineslo snížení podílu v Telefónice ČR z 69 na 50 %, uvedl fond FM Capital Partners. Hodnota podílu v čínském podniku je okolo 1,6 miliardy eur.

O prodeji české Telefóniky se spekulovalo už loni, podle analytika společnosti Cyrrus Tomáše Menčíka ale k ničemu nejspíš nedojde ani nyní. „Španělská Telefónica je v problémech a potřebuje snížit zadlužení, nemyslím si ale, že prodej české Telefóniky by pro ně byl výrazně přínosný co se týče objemu získaných prostředků,“ uvedl pro E15.cz.

Klepněte pro větší obrázek 
Akcie Telefóniky ČR v posledních pěti letech.
Akcie Telefóniky ČR dnes na pražské burze poklesly až o 2,7 procenta pod 295 korun a jsou tak nyní na nejnižší hodnotě od roku 2004. Mateřská společnost dnes na burze přidala 1,9 procenta.

Telefónica během poslední dekády investovala 85 miliard eur do akvizic po celém světě. Následný růst dluhu, který se svými 51,3 miliardy eur loni překročil tržní hodnotu firmy, vyvolal hrozby ratingových agentur, které chtěly snížit hodnocení španělské společnosti. Tlak ustal poté, co Telefónica prodala svá německá aktiva a odložila vstup své latinskoamerické divize na burzu.

Právě v Latinské Americe vzniká přes polovinu tržeb firmy, které loni dosáhly 62,4 miliardy eur. V Evropě a obzvláště na domácím španělském trhu se společnosti vede hůře. Zisk české Telefóniky se loni propadl o 9,2 procenta. V Irsku Telefónica loni odepsala 513 milionů eur poté, co zisk místní divize klesl o 37 procent.

V rámci snižování dluhu by se Telefónica mohla zbavit také některých svých mobilních vysílačů. Španělská firma Abertis Infraestructuras v únoru uvedla, že jedná o odkoupení více než tisícovky převážně evropských vysílačů od Telefóniky, Vodafonu a France Telecom.

Diskuze (10) Další článek: Šeptanda: Apple iOS7 přinese velké změny

Témata článku: , , , , Mateřská společnost, Česká pobočka, Ohrožení, Pobočka, Cyrrus, Telefonica, Irská