Twitter v mobilu: ulevte si kdekoliv

Vytipovali jsme pro vás nejlepší Twitter aplikace pro Windows Mobile, Symbian, iPhone, Android a BlackBerry.
Klepněte pro větší obrázek 
Článek vyšel v časopise Computer 20/09

Windows Mobile

Prakticky jediným použitelným nástrojem pro Twitter na Windows Mobile je placený program Twikini. Aplikace stojí necelých pět dolarů s tím, že si zdarma můžete vyzkoušet čtrnáctidenní zkušební verzi. Twikini nabízí nativní vzhled Windows Mobile s možností přizpůsobení, podporuje odesílání obrázků na TwitPic, zkracuje internetové odkazy přes bit.ly a tinyurl.com, spolupracuje s mobilním Windows Media Playerem, takže můžete vkládat právě přehrávané skladby, a umožňuje odesílat soukromé zprávy. Velikou nevýhodou je skutečnost, že Twikini nenačítá do cache paměti již načtené twíty, pouze obrázky uživatelů. Pokud tedy budete načítat seznam nových zpráv, již přečtené se načtou znovu. Je proto dobré nastavit, jaké množství zpráv se má načíst. Twikini umožňuje běh na pozadí a upozorňuje na nově přijaté zprávy. Podporováno je i více uložených účtů.

Klepněte pro větší obrázek 

Symbian

Také pro Symbian je ten nejlepší klient placený. Jmenuje se Gravity, vyjde vás zhruba na 200 Kč a dostupná je jak varianta pro dotykový Symbian, tak i jeho předchozí generaci. Za své peníze ovšem dostanete opravdu vyspělého klienta. Podporována je správa více účtů, obrázky můžete nahrávat na několik nezávislých služeb včetně TwitPic či Posterous, veškeré v příspěvcích uvedené odkazy lze rovnou načíst v internetovém prohlížeči, zprávy se načítají a zůstávají v historii a velice příjemné je i ovládání. U každého uživatele navíc lze zobrazit podrobné informace. Vytvářet si můžete i seznamy uživatelů, a filtrovat tak zprávy, ukládat je možné i oblíbené twíty a mnoho dalšího.

Klepněte pro větší obrázek 

Z dalších klientů pro Symbian je možné využít třeba v Javě napsaný Twibble, který je však poněkud pomalý a na dotykových přístrojích nefunguje korektně, vyzkoušet můžete i Tweets60 a Twim, případně ShoZu, které zvládá i Facebook.

iPhone a iPod touch

Jestli na iPhone existuje hodně aplikací jednoho druhu, pak jsou to právě prográmky pro Twitter. Spousta jich je zcela zdarma, přičemž z těch volně dostupných je bezesporu nejkvalitnější TwitterFon. Základní edice sice občas mezi příspěvky zobrazí reklamní proužek a neumí například měnit barevné schéma, určitě to ale překousnete. Edice s označením Pro tyto věci eliminuje a přidává několik funkcí navíc, vyjde vás na 5 dolarů.

Klepněte pro větší obrázek 

Z plně placených programů uživatelé nejvíce oceňují Tweetie, který právě vyšel ve druhé verzi. Za 3 dolary získáte vyspělého klienta s podporou více uživatelských účtů, příjemným vzhledem, velmi přívětivým ovládáním ve stylu nativních aplikací iPhone, vkládání obrázků, prohlížení uživatelských profilů, ukládání oblíbených twítů a mnoho dalšího. Často využívaný je i Twitterrific Premium za 10 dolarů, případně jeho zdarma dostupná okleštěná verze. AppStore nabízí těchto aplikací opravdu hromadu, můžete je proto snadno vyzkoušet.

Android

Android je mladý systém a Twitter aplikací prozatím takové množství nemá, nicméně do budoucna nabízí veliký potenciál pro to, aby se to změnilo. V současné době mnoho uživatelů dává přednost aplikaci Twidroid. Ta nabízí možnost sledovat profily uživatelů a přímo nastavovat, zda je chcete sledovat, či nikoliv, umožní navázat Twitter kontakty na kontakty v telefonu, což umožňuje například přímé psaní soukromé zprávy, zvládá zkracování internetových adres, nahrávání na servery s obrázky a příjemné ovládání.

Klepněte pro větší obrázek 

Vyzkoušet můžete i jednoduché programy Twitta, Twoid či Twit2Go. Existují i aktivní widgety přímo na plochu systému.

BlackBerry

U BlackBerry figurují dva evergreeny – TwitterBerry a UberTwitter. První zmiňovaný je jednoduchý klient vypisující příspěvky přehledně pod sebe s maximálním využitím místa. Není přímo integrován do systému, twíty se vám proto nebudou zobrazovat v unifikovaném rozhraní zpráv, nicméně odsud váš příspěvek napsat jde. Je možné vkládat i zkrácené adresy či nahrávat obrázky. TwitterBerry vyniká nativním a jednoduchým vzhledem, rychlostí, načítáním do historie a ovládáním. UberTwitter pak přináší zcela vlastní vzhled, integruje se však do systému a veškeré nové příspěvky se vám tak zobrazují ve složce se zprávami. Nyní vyšlo najevo, že RIM chystá přímo oficiálního Twitter klienta.

Klepněte pro větší obrázek 
Diskuze (14) Další článek: Garmin-Asus nüvifone M20: Windows Mobile 6.5 oficiálně a zdarma

Témata článku: , , , , , , , Apple iPhone 4GB, Mobil, MOBI, Aktivní widget, Velký potenciál, Maximální využití, Jednoduchý vzhled, Základní edice, Použitelný nástroj,