Tyto kalkulačky cílí na certifikát ČTÚ, ušetří vaše peníze

Které kalkulátory tarifů připadají v úvahu pro certifikát ČTÚ? Také jsme se zeptali, co si o postupu úřadu myslí provozovatelé služby Tarifomat.cz.

Je to teprve několik dní, co Český telekomunikační úřad oznámil, že namísto vývoje vlastní „cenové kalkulačky“ bude certifikovat kalkulačky cizí. Rozhodně je to ta levnější varianta… Zatímco teprve probíhají přihlášky jednotlivých kalkulaček do schvalovacího procesu, chtěli jsme být o trochu napřed. Které kalkulačky přicházejí v úvahu a mělo by pro ně smysl ucházet se o visačku „Doporučeno ČTÚ“?

Víte o kalkulačce, která není na našem seznamu? Kterou kalkulačku používáte a proč? Napište to do diskuze pod článek. Provozujete kalkulačku a budete se ucházet o certifikát od ČTÚ? Dejte nám to vědět v diskuzi.

Také nás zajímalo, jak se na změnu rozhodnutí dívají provozovatelé kalkulaček. Už v minulosti jsme byli v kontaktu s tvůrci Tarifomatu, zeptali jsme se právě jich… Za Tarifomat.cz odpovídá Roman Nováček.

  • Jak hodnotíte změnu postoje CTU - prvně chtěli dělat vlastní kalkulačku, teď rozhodnutí přehodnotili a budou certifikovat kalkulačky "třetích stran". Předpokládám, že tuhle změnu vítáte.

Navrhnout a provozovat kalkulačku typu Tarifomatu tak, aby nebyli klamáni a poškozováni spotřebitelé, je časově a administrativně velmi náročné. Z toho pohledu je tedy logické a velmi přínosné, že ČTÚ se rozhodl raději udělovat certifikace těm, kteří budou hrát fér.

Navíc to nebylo nařízení od prázdného stolu - poslední měsíce s námi ČTÚ intenzivně komunikoval a do certifikací zapracovali velkou část našich připomínek. Tohoto přístupu si velmi vážíme.

  • Jak obtížné bude - konkrétně pro Tarifomat.cz - obstát v certifikačním řízení? Očekáváte nějaké problémy? Případně bude se muset Tarifomat nějak změnit?

Náš Tarifomat.cz spolupracuje s britským serverem BillMonitor.com, což je vzor pro všechny kalkulačky na světě. Díky tomu jsme se spoustou podmínek počítali už předem a teď je v podstatě všechny splňuje. Největší problém pro Tarifomat a ostatní podobné kalkulačky je počítání minutových tarifikací - v případě, že má hovor 1 minutu a 10 vteřin, tak si Vodafone díky tarifikaci 60+1 naúčtuje přesně 70 vteřin, T-mobile ovšem 90 vteřin (tarifikace 60+30) a O2 dokonce 120 vteřin (tarifikace 60+60). Ale jak zjistit, kolik minut zákazník doopravdy provolal a kolik minut mu operátor naúčtoval? Tohle je otázka, kterou Tarifomat s ČTÚ zatím řeší.

  • Co si od certifikátu od ČTÚ slibujete? Větší propagaci? Důvěru uživatelů?

Hlavním přínosem certifikace spatřujeme v tom, že se omezí prostor pro falešné kalkulačky, které jsou ve skutečnosti navázané na jednoho operátora a zákazníka klamou, jen aby získaly nějakou smlouvu. Náš Tarifomat spolupracuje se všemi operátory a nabízí všechny jejich tarify, ne jen nějaký "výcuc", ze kterého by zákazník získal dojem domnělé nevýhodnosti ostatních (viz Mobilní tarify O2mobilní tarify T-mobile a mobilní tarify Vodafone).

Díky certifikaci od ČTÚ tak bude naše nezávislost oficiálně ověřená, pro nás je to ovšem čistě potvrzení - naší snahou bylo, je a vždy bude správné informování klientů, a to bychom dělali i bez nějaké certifikace. Největší přínos vidíme v tom, že jako jediní zákazníkům pomáháme s celým procesem od objednávky, přes převod telefonního čísla až k nové aktivaci. Tuhle pomoc ostatní kalkulačky nenabízí.

  • Jaký je reálný přínos kalkulačky mobilních tarifů?

Díky našemu Tarifomatu zákazníci ušetří 30%-50% měsíční útraty a to ani nemusí měnit operátora (a už vůbec ne telefonní číslo). Nabízíme také neveřejné akční nabídky, ty ovšem podle podmínek s operátory bohužel není možné uvést na webu a tak je vždy nabídneme následně po telefonu, pakliže si návštěvník nechá zpracovat jakoukoliv nabídku. Prostě návštěvníkovi vždy najdeme to nejlepší - ať už to je, nebo není dostupné v běžném ceníku.

Diskuze (31) Další článek: Verzo: „Informace o krachu jsou mylné“

Témata článku: , , , Výcuc, Pen, CERT, Vaš, Cíl, Reálný přínos