Úbytek pevných linek se zastavil. Díky internetu

Česko již léta platí za zemi zaslíbenou mobilům a zároveň za stát s jedním z nejnižších využití pevných linek v Evropě. Zatímco třeba ve Švédsku má pevnou linku 98 % obyvatel, v Česku a Finsku je to jen pětina. Červnový průzkum veřejného mínění Eurobarometr ale ukázal v Česku i zdánlivě protikladný trend – obnovenou poptávku po pevných linkách.

Oproti minulému průzkumu z roku 2011 zaznamenalo Česko druhý největší nárůst zájmu o pevné linky v Evropě, konkrétně o tři procenta. „Za zlepšením stojí zpomalení tempa poklesu tradičních hlasových linek a pokračující nárůst počtu zákazníků využívajících služby vysokorychlostního internetu,“ řekl Ctibor Jappel z tiskového oddělení Telefóniky.

Klepněte pro větší obrázek
Vývoj počtu pevných linek a xDSL přípojek u Telefóniky O2. Data pochází z výročních

Podle měření Eurobarometru z roku 2005 využívalo pevné linky a mobily zhruba stejně českých domácností: 41 %, respektive 42 %. Od té doby se počet pevných linek výrazně propadal a počet mobilů narůstal. A to až do roku 2011, kdy pevnou linku využívalo jen 15 % českých domácností, naopak oblíbenost mobilů vystoupala na 81 %. Letošní měření ale ukazuje změnu trendu. Počet mobilů mírně poklesl, naopak využití „drátů“ se zvýšilo. Ke konci března bylo podle Telefóniky v Česku 1,56 milionu pevných linek. „Internetových přípojek bylo na konci března 883 tisíc.

Výzkum Eurobarometru také ukázal, že telekomunikační firmy v Česku zatím pramálo využívají prodej pevných linek v balíčcích více telekomunikačních služeb, jak je běžné na Západě. V EU průměrně 43 procent domácností využívá několik služeb od jedné firmy za jednu cenu. V Nizozemsku, Belgii, Francii ale třeba i ve Slovinsku je to dokonce více než 60 procent. Na opačném konci spektra jsou Bulharsko, Finsko a právě Česko, kde balíčky využívá méně než čtvrtina domácností.

Diskuze (23) Další článek: Update pro Lumie je zde, přináší nové funkce a aplikace

Témata článku: , , , Úbytek, Největší nárůst, Zákazník využívajících, Eurobarometr, Pevný link, Dík