Vodafone testuje LTE, rychlá data posviští v Karlových Varech

Vodafone byl zatím v implementaci LTE ze stávajících tří velkých operátorů nejzdrženlivější. Ani on ale nebude dál ignorovat technologický vývoj a ve své síti začíná testovat služby 4G. Za pokusnou laboratoř si červený operátor vybral stejně jako v minulosti u 3G západočeské lázně Karlovy Vary, dějiště Mezinárodního filmového festivalu. Jeho je Vodafone dlouholetým partnerem a právě na letošním ročníku umožní uživatelům vyzkoušet rychlé připojení přes LTE.

Technologie je prozatím nainstalována na dvaceti základnových stanicích v centru města a pokrývá zhruba 44 tisíc obyvatel. V tuto chvíli je provoz pouze testovací, do ostrého provozu plánuje operátor LTE uvést v průběhu léta. Pro výstavbu sítě použil Vodafone své přidělené kmitočty v pásmu 1 800 MHz, konkrétně bloky v pásmu 2× 10 MHz a 2× 15 MHz. Teoretická rychlost stahování se v dané lokalitě vyšplhá až na 100 Mbit/s.

Jelikož LTE umožňuje bez přídavných nadstaveb pouze datové přenosy, pro běžné hlasové hovory operátor zvolil službu CS FallBack. Ta funguje zjednodušeně tak, že telefon připojený do LTE při hlasovém hovoru přepne do režimu 2G nebo 3G. Přepnutí mezi technologiemi je relativně rychlé, pohybuje se v řádu jednotek sekund. K vyzkoušení LTE od Vodafonu bude možné využít datové LTE modemy nebo dostupné LTE telefony, které nemají softwarově LTE uzamčené. Dodavatelem 4G infrastruktury pro Vodafone je společnost Huawei.

Diskuze (27) Další článek: Naděje pro nenažrané smartphony, baterii nahradí superkondenzátor

Témata článku: , , , Test, Var, Voda, Červený operátor, Rychlá, Data, Technologický vývoj, Karlov,