Build 2015: Windows 10, telefon v roli počítače

Microsoft stírá rozdíly mezi mobily a počítači. Když telefon s Windows 10 připojíte k monitoru, aplikace se přepnou do desktopové verze.

Každoroční konference Build je především vývojářská záležitost. Hardwarové novinky čekal málokdo a během úvodní tříhodinové tiskové konference jsme se nového hardwaru nedočkali. Microsoft letos začal s cloudem, vývojářskými nástroji, balíkem Office a teprve potom přišly na přetřes Windows 10. Jako největší překvapení večera se jeví možnost jednoduššího portování aplikací na Windows 10. Cílem Microsoftu je v horizontu tří let dosáhnout miliardy zařízení na stejné platformě.

Klepněte pro větší obrázek
Miliarda zařízení na platformě Windows 10 - cíl Microsoftu v horizontu dvou až tří let.

Mimo další uvedl Microsoft jednodušší cestu, jak portovat současné aplikace z Androidu a iOS na Windows 10. Nikoliv tedy, že by tyto aplikace byly schopné běžet na Windows 10, jako v případě těch z Androidu na BlackBerry, ale Microsoft předestřel jednodušší cestu, jak aplikace portovat. Vývojáři budou moci snadněji používat programový kód svých existujících aplikací z Androidu (Java) a iOS (Objective-C) a převést je do světa Windows 10. Situace byla předvedena modelově na primitivní hře, co víc ale, hra Candy Crush Saga, která již ve Store nějakou dobu pobývá a má skoro tisícovku hodnocení a skóre 4,5/5, je portací z iOS, o čemž nikdo doteď nevěděl.

Podle mého názoru je to portace rozumné řešení. Spekulovalo se o tom, že by se Windows Phone naučil spouštět aplikace z Androidu, to by ale prakticky znamenalo konec vývoje nativních aplikací a platforma by tak pozbývala smysl.

Zapomenutý Spartan

Poté již na pódiu úřadoval Joe Belfiore. První důležitou informací je nový název internetového prohlížeče s dosavadním pojmenováním Project Spartan. Ten se nově bude jmenovat Microsoft Edge a bude podporovat (na smartphonech s největší pravděpodobností ne) instalaci rozšíření a doplňků. 

 

Zlí jazykové tvrdí, že název Edge byl zvolen proto, aby se nemusela příliš předělávat ikona Internet Exploreru a navyklí uživatelé nebyli zmateni.

 

Mimochodem  – všímáte si, jak si Microsoft dlouhodobě libuje ve změnách jmen? Vzpomeňme na „Metro“, „univerzální aplikace“ a další... Humor stranou, druhou velmi podařenou novinkou je prostředí Continuum na telefonech. To má těžit z univerzálních aplikací pro Windows 10 a jejich rozdílného vizuálního projevu na různých úhlopříčkách.

Joe Belfiore tedy jakoby nic pronesl: „Mám tu telefon připojený přes HDMI k monitoru, bluetooth klávesnici a myš. Uvnitř jsou Windows 10, takže bluetooth příslušenství není problém.“ Po propojení se zobrazila obrazovka telefonu v rohu a po spuštění potom fungovaly aplikace na hardwaru telefonu, ale na monitoru se zobrazovaly s layoutem pro PC. Tedy plnohodnotné desktopové Office, plnohodnotný Edge a další, vše s rozložením ovládacích prvků jako na PC a plně využívající velký monitor. Zajímavý byl také příkaz CTRL+C fyzicky na telefonu a CTRL+V potom na klávesnici a vložení obsahu ze schránky do aplikce v desktop layoutu.

Příslibem k více novinkám ohledně Windows 10 pro telefony je níže uvedený tweet. Jen připomeňme, že Microsoft již dříve slíbil preview nových Office pro telefony do konce dubna, moc času už mu tedy nezbývá. Na nový build Technical Preview a nové aplikace se jistě můžeme těšit v nejbližších dnech.

 

Diskuze (36) Další článek: Stovky lidí při výběru nového mobilu naletí

Témata článku: Microsoft, , , , , Internet Explorer, Windows!, Rozumné řešení, Build, Nový název, Ctrl + C, Obrazovka telefonu, Počítač, Bluetooth příslušenství, Vývojářský nástroj, Velký monitor, Každoroční konference, Candy Crush Saga, Nový office, Win, Telefon, Crush Saga, Připojený telefon, Největší překvapení, Joe Belfiore,