Caterpillar CAT B15Q: výkonný tank [vyzkoušeno]

Obrněný telefon, který snese hrubé zacházení a extrémní podmínky, není žádná výjimka. CAT B15Q přidává i výkon a uživatelskou přívětivost.

CAT B15Q nijak nevybočuje z portfolia výrobce těchto specifických telefonů. Už podle obrázku je vidět, že nejde o hračku, ale o parťáka do nepohody. Telefon má krytí IP67, což znamená prachotěsnost a voděodolnost při potopení do jednoho metru po dobu 30 minut. Navíc podporuje armádní standard 810G a dle výrobce hravě snese i pád z výšky 1,8 m. Funguje spolehlivě od -20 do 55°C. To je v podstatě shodné s předchůdcem B15, přídomek Q značí čtyřjádrový procesor a další vylepšení.

Klepněte pro větší obrázek 
Extrémně odolný telefon, který dostal výbavu z nižší střední třídy a tím se z něj stal opravdu použitelný smartphone se vším všudy.

CAT B15Q
rozměry a hmotnost: 125 × 70 × 15,0 mm, 170 g
displej: 4,0", kapacitní TFT LCD, 480 × 800, 233 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 4 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 1 GB, baterie: 2 000 mAh
procesor: Mediatek MT6582M (4× Cortex-A7, 1 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.4 (Kitkat)
fotoaparát: 5MPx, video, autofocus, blesk
28 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Přísně účelový

Čekat od odolného telefonu, který bude trávit většinu svého života na stavbě, či v jiném elektronice nehostinném prostředí, nějakou designérskou invenci, by se mohlo zdát troufalé. Ale kombinace hliníkových boků a tvrzené gumy vypadá svým způsobem dobře.

Klepněte pro větší obrázek 
Utopíte jej ve vodě, vyválíte v písku, mrsknete s ním o zem a pak pošlete mail
Klepněte pro větší obrázek 
Vzorek pneumatiky na zadním krytu jasně odkazuje na stavební stroje Caterpillar. Zámek ve spodní části zad vás k baterii jen tak nepustí a i po odemčení vás čeká boj. Záda drží jako přibitá.

Přední stranu kryje tvrzené sklo Gorilla Glass 2 a pod ním najdete největší slabinu celého telefonu, tím myslím displej. Rozlišení 800 x 480 px na úhlopříčce 4" není nic strašného, horší je to ale s TN panelem. Není to žádná katastrofa, ale čtení na sluníčku nebo trochu z úhlu bude problematičtější. Škoda, IPS panel by CATu slušel víc. Pod displejem nechybí podsvícená senzorová tlačítka a nad ním nezbytnosti v podobě čidel, předního foťáku nebo telefonní reproduktoru.

Nabíjecí microUSB najdete pod krytkou na levém boku a podobně schovaný je také 3,5mm jack na horní straně, hned vedle zapínacího tlačítka. Na pravém boku pak hledejte regulaci hlasitosti s akčním tlačítkem uprostřed. Dvojstiskem spustíte foťák, dlouhým podrženým aktivujete zadní LED jako svítilnu a to dokonce i ze zamknuté obrazovky.

Klepněte pro větší obrázek 
Odolnost si vybrala svou daň na tloušťce 15 mm, nicméně do ruky telefon padne docela dobře
Klepněte pro větší obrázek 
Sluchátkový jack našel své místo na horní straně pod krytkou

Záda jsou odnímatelná, ale jejich sundání dá docela práci. Pod nimi najdete vyměnitelnou baterii s kapacitou 2 000 mAh a sloty na dvě miniSIM a jednu microSD kartu. Baterie zvládne s oběma SIM klidně dva dny ostrého provozu, s jednou SIM se dostanete i na tři dny. Na zádech je také čočka zadního 5Mpx foťáku, přisvětlovací LED a docela hlasitý reproduktor. O pevnosti telefonu a zpracování netřeba polemizovat, zadní kryt sice občas zapruží, ale jinak je vše pevné jako skála a díly k sobě lícují naprosto přesně.

Čistý KitKat

CAT udělal to nejlepší možné rozhodnutí, použil úplně čistý Android 4.4, do kterého přidal jen dvě aplikace. Klávesnici Swiftkey a aplikaci pro lokalizaci označkovaných žraloků Ocearch Shark Tracker. Klávesnice se dá pochopit, ale proč sledovat žraloky?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Tady problémy nehledejte, uživatelské prostředí je tak, jak jej chtěl mít Google.

Výrobce sáhl po čtyřjádrovém procesoru MediaTek s taktem 1,3 GHz a 1 GB RAM. Žádná hitparáda, ale pro spolehlivý a rychlý běh telefonu to naprosto dostačuje. Pro data máte prostor 4 GB, pak je třeba přikoupit microSD kartu o velikosti až 32 GB. Obě SIM umí pracovat s 3G a telefonu nechybí ani Bluetooth 4.0 a GPS.

Velmi mile mě překvapil i foťák, snímky jsou jednoduše použitelné a totéž se dá říci o videu. Dovolenu asi nenafotíte, ale pro dokumentační účely poslouží skvěle. CAT mě celkově dost překvapil, obrněné monstrum může být dobře vybavené, uživatelský přívětivé a může to být skutečný smartphone.

Naměřili jsme

Antutu Benchmark – CPU Integer 1 953 bodů
Antutu Benchmark – CPU Float-point 1 646 bodů
Antutu Benchmark – RAM 963 bodů
Antutu Benchmark – 2D grafika 1 023 bodů
Antutu Benchmark – 3D grafika 4 405 bodů
minimální jas 34 cd/m2
maximální jas 267 cd/m2

Pro srovnání jasu s konkurencí nahlédněte do tohoto souhrnu.

Plusy a mínusy

+ Aktuální a rychlý systém
+ Extrémní odolnost
+ Svým způsobem i design

- Horší displej
- Nepodpora LTE
- Jen 4 GB vnitřní paměti 

Diskuze (3) Další článek: Viceprezident Nokie: „Zprávy o naší smrti jsou silně přehnané“

Témata článku: CAT, , , CAT B15Q, Žralok, Výrobce těch, Extrémní odolnost, Použitelný smartphone, Tank, Stavební stroj, Pneumatiky, Výkon, Telefonní reproduktor, Caterpillar CAT, Rychlý běh, Specifický telefon, Caterpillar, Rychlý systém