Čísla mluví jasně: Jaké mobilní OS používají Češi

Tipli byste si, jaké je procentuální zastoupení jednotlivých operačních systémů v sítích našich operátorů? Něco je jasné, něco vás překvapí.

Na Twitteru se rozpoutala zajímavá debata na téma mobilní operační systémy a jejich zastoupení v sítích českých operátorů. Výsledkem bylo zveřejnění zajímavých údajů, které jsou zpracovány v grafu níže. Vítěze uhádne každý mobilmaniak, ale další pořadí vás možná překvapí.

O2 CZ

U O2 má největší procentuální zastoupení operační systém Android. To není nic překvapivého, zato druhé místo rozhodně je. Skoro pětinu podílu si totiž stále drží ještě ne mrtvý Symbian, který zcela s přehledem předstihl třetí Apple iOS se zhruba desetinovým podílem. Předposlední místo patří platformě Windows Phone, pořadí uzavírá „kanadská ostružina“.

 

 

T-Mobile

U T-Mobile musíme zveřejněná data brát s možností drobné odchylky, jelikož jejich data jsou sestavena na základě používání internetu v mobilu. I tak ale dávají poměrně jasný pohled na situaci, která se moc neliší od ostatních. Jasné první místo patří Androidu s podílem o procento vyšším, než u O2 CZ. Druhý je opět Symbian, třetí iOS, čtvrtý Windows Phone a poslední BlackBerry. Procentuální podíly jsou až na nějaké ty desetiny s O2 téměř shodné.

 

 

Vodafone

I Vodafone sleduje celkový trend, i když procenta už se u něj poměrně liší. Android oproti ostatním dvěma operátorům zhruba o tři procentní body posílil, stejně tak iOS, to vše na úkor Symbianu, který si i tak drží druhé místo. Dvojka v závěru, tedy Windows Phone a BlackBerry jsou na tom se svými podíly opět zhruba stejně.

 

Zúčtování

Jaké jsou tedy přesné podíly jednotlivých OS? I s legendou to vidíte v následujícím grafu, hodnoty se zobrazí na přejetí myší.

Diskuze (204) Další článek: Uživatelské prostředí Tizen 2.3: TouchWiz a záplava barev

Témata článku: Blackberry, , , , , , , , , ZEK, Jas, Zajímavý údaj, Následující graf, Předposlední místo, Procentuální zastoupení, Jak, Mobil, Třetí apple, MOBI,