Atlas 10R: jaká je nová mapa pro Garminy?

Garmin vydal novou verzi uliční mapy České republiky Atlas 10R v6. Upgrade ze starší verze a z Topo Czech je zdarma. Jaká je jedna z nejlepších současných map České republiky?
Kapitoly článku

Co je to Atlas 10R

Navigátory Garmin, které jsou určeny pro použití v automobilu, používají mapy firmy Navteq. Její produkty jsou skvělé v Americe a v západní Evropě. Východ starého kontinentu včetně České republiky ale Navteq pokrývá pomaleji než konkurenční Tele Atlas. I když pomaleji je možná špatný výraz – Navtech východní Evropu zkrátka pokrývá jinak. Místo toho, aby se soustředil na jednu vybranou zemi, pracuje s celou oblastí. Takže v počtu zemí a celkovou kvalitou je snad už i lepší než Tele Atlas, rozdíly jsou v jednotlivých státech.

Týká se to i České republiky. Navteq sice v posledním vydání svých map zlepšil pokrytí Moravy, která byla doposud spíš schématická, stále to ale není ono. Český Garmin proto k prodávaným přístrojům dodává vlastní uliční mapu mapu, která poskytne možnost kvalitní navigace po silnicích na celém území ČR. Mapa se jmenuje Atlas 10R.

 
Atlas 10R. Česká republika a menší měřítka (všechny obrázky jsou sejmuty v programu Map Source)

Šestá verze: zdarma

Český Garmin doslova na sklonku loňského roku vydal novou verzi těchto map: Atlas 10R v6. Uživatelé starší verze 10R v5 mají možnost provést upgrade zdarma, stačí na internetu stáhnout instalační soubor. Tuto nabídku mohou využít i majitelé turistické mapy Topo Czech (přečtěte si test), kteří s novou verzi Atlasu 10R zaktualizují silniční síť. Topo obsahu se v tomto případě upgrade netýká.

  
Stejná oblast v Atlasu 10R (vlevo) a v mapě Topo Czech

Kdo nemá možnost stáhnout z internetu instalační balíček o velikosti přibližně osmdesát megabajtů, dostane ještě v lednu možnost objednat si upgrade na CD. Tento způsob distribuce ale už bude zpoplatněn částkou 299 Kč.

Atlas 10R v6 bude koncem ledna k dispozici také uživatelům, kteří nemohou využít upgradu. V tomto případě bude stát 1 990 Kč. Mapa je ve všech případech jednolicenční, lze ji používat jen na jednom přístroji.

Co je nového

Zdrojem dat pro Atlas byl produkt StreetNet společnosti CEDA. Tato firma je mimo jiné také partnerem Tele Atlasu. Kdybych měl všechny novinky Atlasu 10R shrnout do několika slov, asi bych zvolil lepší, aktuálnější a podrobnější mapa. Pojďme k detailům.

Výrobce tvrdí, že všechny komunikace a ulice jsou pojmenovány. Silnice mají čísla, ulice svá jména. Budeme tomu věřit; při prohlížení mapy jsem nenašel žádnou obec, o které vím, že v ní jsou pojmenované ulice, a kde by názvy chyběly. Je skvělé, když jsou ulice vidět i ve vesnicích, které mají pár tisíc obyvatel. Musím ale dodat, že ulice v menších městech neobsahují čísla domů.


Fryšták: 3 500 obyvatel a názvy ulic

Konkrétní adresy včetně čísel lze najít ve více než sto městech. Zajímá vás, ve kterých?

Adamov, Aš, Beroun, Bílina, Bílovec, Blansko, Bolatice, Boskovice, Brno, Bruntál, Břeclav, Buštěhrad, Čáslav, Čelákovice, Česká Lípa (část), České Budějovice, Český Těšín, Děčín, Dubí, Duchcov, Františkovy Lázně, Havířov, Hlučín, Hodonín, Horní Slavkov, Hradec Králové, Hustopeče, Cheb, Chomutov, Ivančice, Ivanovice na Hané, Jablonec nad Nisou, Jeseník, Jihlava, Jiříkov, Karlovy Vary, Kopřivnice, Kosmonosy, Kralupy nad Vltavou, Kraslice, Krásná Lípa, Krásno nad Bečvou, Kravaře, Krnov, Kroměříž, Krupka, Kutná Hora, Kyjov, Kynšperk nad Ohří, Letovice, Liberec, Lipník nad Bečvou, Lišov, Litoměřice, Litovel, Loket, Loštice, Loučná, Lovosice, Ludgeřovice, Lysá nad Labem, Mariánské Lázně, Město Albrechtice, Milovice, Mohelnice, Moravská Třebová, Most, Nová Role, Nový Jičín, Nymburk, Odry, Olomouc, Opava, Oslavany, Ostrava, Písek, Plzeň, Poděbrady, Praha, Prostějov, Přerov, Rousínov, Rumburk, Rýmařov, Říčany, Sezimovo Ústí, Slaný, Soběslav, Svitavy, Štemberk, Štepánkovice, Šumperk, Troubky, Třebíč, Třešť, Ústí nad Labem, Valašské Meziříčí, Vejprty, Velké Meziříčí, Vimperk, Vratimov, Vrbno pod Pradědem, Vyškov, Zábřeh, Znojmo, Žďár nad Sázavou.

Atlas 10R už zná následující nové dálniční úseky, které byly v provozu v prosinci 2006:

  • D11 úsek Libice–Sedlice na Hradecku (kompletní zprovoznění)
  • D8 úsek Ústí nad Labem-Trmice–státní hranice (kompletní zprovoznění s napojením na německou část do Drážďan)
  • D5 úsek Černice–Útišice (kompletní dokončení obchvatu Plzně)
  • R48 úsek Dobrá–Tošanovice na Frýdeckomístecku (kompletní zprovoznění)
  • R37 úsek Nové Jesenčany–Medlešice na Pardubicku (zatím poloviční profil jako I/37)
  • R55 obchvat Otrokovic sever (zatím poloviční profil I/55)
  • R6 úsek Karlovy Vary–Jenišov–Hory (zatím poloviční profil jako I/6)


Nový obchvat Otrokovic

Úseky, které budou zprovozněny v letošním roce, nejsou v mapě ani navigaci zahrnuty. Silnice I. třídy odpovídají stavu v říjnu 2006.


Článek pokračuje v další kapitole: ostatní novinky, zkušenosti, hodnocení

Témata článku: , , Bílina, Atlas, Státní hranice, Garmin StreetPilot, Vylepšená funkce, Mapa, Český Těšín, Pro +, Boskovice, Nová mapa, Stejná oblast, Jak, Slaný, Garminy, Nová role, Oslava, Nov