Beidou: Také Čína má svůj satelitní geolokační systém

USA mají GPS, Rusko Glonass, Evropa pracuje na Galileovi a Čína nedávno spustila Beidou-Kompas. Na orbitě začíná být pořádný geolokační mumraj.

Spojené státy americké mají geolokační satelitní systém GPS a daly jej k dispozici celému světu. Ostatní světové velmoci se však v této pozici cítí nejistě a chtějí systém, který budou mít pod vlastní kontrolou. A tak Rusko má konečně fungující Glonass, Evropa stále zápasí se svým Galileem pozadu nechce zůstat ani Čína.

Systém se jmenuje Beidou Navigation Satellite System (BNSS), přičemž „Beidou“ znamená jednoduše „Kompas“. Označit jej za geolokační by nebylo úplné. Kromě informací o zeměpisné poloze se stane součástí armádních obranných systémů, bude dodávat informace pro předpověď počasí, data budou k dispozici vědcům i firmám – blíže nebylo specifikováno, ale o přístupnosti pro veřejnost nepadlo ani slovo. Systém prý stojí výhradně na čínských technologiích a provozuje jej „China Aerospace Science and Technology Corporation“ – společnost podléhající vládě a armádě Čínské lidové republiky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Obrázky z oficiálních stránek projektu www.beidou.gov.cn 

BNSS byl do provozu uveden 27. prosince 2011, pro začátek funguje pouze deset satelitů, které zcela pokrývají území Číny. Dalších šest družic bude vypuštěno na orbitu v průběhu roku 2012 a systém bude kompletní, až bude nad našimi hlavami 35 satelitů. Odhady na dokončení směřují k roku 2020, v té době by mělo jít o globální systém svým signálem pokrývající celou planetu. Ve stejném roce by (podle posledních zpráv) měl být dokončen i evropský Galileo. Závod světových mocností může začít.

Váš názor Další článek: NFC a Bluetooth dají síly dohromady (pro dobro lidstva)

Témata článku: , , , , Geolokační systém, Evropský galileo, Systém, Cin, GEO, BeiDou, Čina, System