CoPilot Live: pro iPhone, Windows Mobile i Android (test)

Otestovali jsme další z řady navigačních aplikací CoPilot Live. Vyplatí se ušetřit pár korun ve srovnání s navigacemi zvučných jmen?
Kapitoly článku

Pilot za volantem

Dostáváme se k tomu nejdůležitějšímu, navigaci za volantem. Displej v navigačním režimu neobsahuje takřka žádné rušivé elementy a velká část zůstává pro samotnou mapu. Ve spodní části si můžete individuálně navolit jednu, dvě nebo ve smyčce běžící stavové informace: čas příjezdu, doba cesty, rychlost, zbývající vzdálenost, nadmořská výška a nadpis (název cesty, obce apod). Nad stavovým pruhem se nachází informace právě o aktuální adrese a pak již na mapě „překáží“ pouze dvojice tlačítek pro přiblížení a jedno tlačítko pro vyvolání rychlé nabídky. Na první pohled tedy vše v pořádku.


2D i 3D režim navigace je velmi přehledný

Již po několika cestách ale odhalíte nedostatky, které tvůrci mohli snadno vyřešit. Tak například rychlá nabídka: rozhodně souhlasím se zařazením položky pro rychlé přepnutí 2D/3D, zobrazení itineráře a režimu cestování. Poslední položka se hodí ve chvíli, kdy zaparkujete vůz ve městě a zbytek na adresu chcete dojít pěšky. Možnost otočení mapy i zobrazení kompasu bych škrtl a naopak bych určitě přidal možnost přepnutí mezi otočením mapy na sever a ve směru jízdy.


Všimněte si upozornění na rychlostní kameru

Jistě se vám stalo, že se během navigace zastavíte a chcete zkontrolovat naplánovanou trasu. Právě k tomu se hodí otočení mapy na sever pro lepší orientaci (zde musíte až do menu nastavení) a možnost přiblížení/oddálení i posuvu mapy. Změna měřítka funguje bleskově a navíc můžete používat multidoteková gesta (jako při práci s obrázky), posun mapy však není možný – navigace vás neustále „vrací“ na aktuální polohu. Přitom by stačilo, kdyby se po vzoru stařičkého iGo po posunu mimo aktuální pozici objevila ikona pro rychlý návrat. Jde o jednoduše řešitelnou chybu aplikace, která bude snad brzy vyřešena.


Různé úrovně přiblížení mapy

Na cestách jsem si povšiml urputnou snahu navigace navést mne v režimu rychlá trasa na dálnice. I kdybyste si zajeli na stokilometrové trase pětadvacet kilometrů navíc po strašných cestách, musíte najet na dálnici. Chápu, že jde o počítačové uvažování, a pokud bude delší trasa o dvě minuty rychlejší než stávající, o mnoho kilometrů kratší, navigace vám ji prostě musí předhodit. Pozor na to.


Možnosti při plánování trasy • výpočet nákladů • plánování zastávek

Při jízdě se můžete nechat upozorňovat na rychlostní kamery (250, 500 nebo 1000 metrů před měřeným úsekem) a také na překročení rychlosti v daném úseku. Navolit lze toleranci nad povolený limit, navigace pak upozorní jednou zvukovým tónem a malou ikonkou přímo na displeji.

Přímo před vámi...

Hlasové navigaci nemohu vytýkat slovosled nebo kolísání hlasu, v tom si CoPilot vede velmi dobře a špatný češtin se objevuje jen zřídka. Až ve snu vás však bude strašit hláška „přímo před vámi“. Objevuje se často, nečekaně a především, především zcela zbytečně. Ozve se těsně, ale třeba také dva kilometry před odbočením, někdy s dodatkem kam odbočit, někdy zcela samostatně. Prostě se z ničeho nic ozve „přímo před vámi“. Čekáte, co bude následovat, ale ono nic. Nejde přitom o problém českého jazyka, zkoušel jsem i angličtinu, kde „přímo před vámi“ jen nahrazuje „just ahead“. Škrtnout, smazat, opravit!

 
Počet upozornění na odbočení si můžete nastavit

Alespoň že si můžete nastavit, kolikrát a v jaké vzdálenosti vás má navigace upozornit na odbočení. Za optimální považuji jedno upozornění půl kilometru předem a následně až těsně před odbočkou. Takové možnosti nastavení hlasové navigace u konkurence obvykle nenajdete.

Body zájmu a oblíbená místa

Navigace nabízí možnost uložení vlastních oblíbených míst, ať už domova, zaměstnání, nebo dalších ručně vybraných míst. V nabídce sice nechybí položka načtení oblíbených položek, nicméně všechny volby v této nabídce jsou na iPhonu zašedlé. Hromadné vkládání bodů zájmu je vzhledem k potlačenému přístupu k souborům v paměti iPhonu obecným problémem i u konkurenčních navigací. Líbí se mi volba rychlá zastávka. Zde se nachází pouze čtyři položky: čerpací stanice, restaurace, hotel a autoopravna. Po výběru se zobrazí seznam nejbližších míst v okolí aktuální pozice, seřazený dle vzdálenosti. V nabídce můžete hledat podle názvu, nebo si nechat všechna místa zobrazit na mapě. Díky tomu se rychle zorientujete, kde se dané místo nachází. Opravdu užitečná a praktická funkce.


Rychlé menu vyhledá nejbližší důležité body zájmu a zobrazí je na mapě

Dále samozřejmě nechybí tradiční výčet bodů zájmu. Ty můžete hledat okolo aktuální pozice, v určitém městě nebo podél naplánované trasy. Napříč kategoriemi funguje fulltextové vyhledávání. Jednotlivé body zájmu roztříděné do kategorií si můžete nechat na mapě zobrazovat buď pořád, nikdy, anebo pouze po zastavení vozidla, což je určitě zajímavá možnost.


Podrobné nastavení upozornění na blézké body zájmu

A co víc, opět u vybraných kategorií bodů zájmu (tedy nezávisle na kategoriích zobrazených), se můžete nechat upozornit zvukovým signálem. Nechybí možnost volby, zda má navigace upozorňovat jen na body na trase, anebo na body v okolí trasy ve vámi zvolené vzdálenosti.

 

Potenciál má, jen opravit chyby

Navigace CoPilot má velmi dobré základy: prostředí, svižnost, celkově jednoduché ovládání a velmi dobrou podporu pro práci s body zájmu. Jsou to ale právě detaily, které tvoří celkový dojem, a v mnohých detailech má CoPilot tu menší, tu výraznější nedostatky. Takřka ve všech případech jde ale o jednoduché drobnosti, které by tým zkušených programátorů měl vyřešit: optimalizace hlasové navigace, možnost posunu mapy při navigaci, přidání důležitých a vypuštění zbytečných voleb v rychlém menu a především vyladění občasných, ale patrných chyb v aplikaci.

Pokud bych měl vyslovit jednoznačný verdikt, pak by zněl, že v této chvíli určitě najdete na trhu lepší navigační aplikaci pro iPhone. A rozhodně se vyplatí si za ni připlatit. Na stranu druhou CoPilot rozhodně nehodlám zatracovat. Pokud tvůrci budou naslouchat stížnostem svých uživatelů, a budou pokračovat v intenzivním vývoji, může CoPilot konkurenci ještě potrápit. Potenciál na to rozhodně má.

Témata článku: , Apple iPhone 3GS, Apple iPhone 3GS 16GB, Apple iPhone 3GS 32GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 7, HTC HD2, Zajímavá možnost, Windows Mobile, CoPilot, Pár detailů, Stavový pruh, Příjemné prostředí, Nejzajímavější funkce, Rychlá nabídka, Váš iphone, Karavan, Podrobná mapa, , Mobil, Nadmořská výška, Praktická funkce, Noční zobrazení, Povolený limit, Test