DreimGo DG200: iGo stále stejné, iGo stále dobré (test)

Nová přenosná navigace DreimGo s širokoúhlým displejem používá oblíbenou, ale zároveň i osvědčenou aplikaci iGo. Za dobrou cenu nabídne mapy celé Evropy a zajímavý vzhled.
Kapitoly článku

Klíčové vlastnosti

  • atraktivní design, pevná konstrukce
  • jasný a rozměrný displej
  • součástí přístroje je ovládací pero
  • citlivý GPS přijímač
  • pevný držák
  • osvědčená navigační aplikace
  • nejaktuálnější mapy Evropy
  • zajištěná aktualizace map
  • dostupnost aktuální databáze radarů
  • multimediální funkce a možnost propojení s mobilem

Hlavní nedostatky

  • špatná hlasová navigace v češtině
  • držák není aktivní
  • problematické nasazování přístroje do držáku
  • přijímač RDS-TMC je pouze v dokoupitelném příslušenství

DreimGo DG200BT: ve zkratce
cena 8 500 Kč
typ navigace přenosná navigace
rozměry 115 × 82 × 23 mm
hmotnost 280 g
GPS přijímač Sirf Star III, 20 kanálů
displej 95 × 54 mm, 320 × 240 bodů, 65 tisíc barev, dotykový
paměť flash, paměťová karta (SD)
mapy České republiky Tele Atlas
mapy Slovenska Conan
3D zobrazení mapy ano
česká nabídka ano
česká hlasová navigace ano
doprava RDS-TMC ne
Podrobné parametry najdete v katalogu autonavigací

Letošní Vánoce mají být navigační. Klesají proto ceny, objevují se nové přístroje a i výrobci. Nováčkem je také značka DreimGo, kterou založil bývalý český distributor navigací MyGuide.

DreimGo DG200 je přenosný navigátor určený do auta. Dají se k němu sice přikoupit turistické mapy SmartMaps, primární ale zůstane použití v automobilu a navigace po silnicích. S mapami celé Evropy – byť za určitého omezení, které ještě podrobněji popíšu – se prodává za cenu kolem 8 500 Kč včetně DPH (resp. bude se za tuto cenu prodávat brzy po vydání článku, zlevnění je velmi čerstvé).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
DreimGo200: prodejní balení a dva pohledy zboku

Vedle testovaného modelu se prodávají také nižší verze DG100BT a DG100. Obě mají menší displej, nejlevnější DG100 se liší absencí Bluetooth, jiným procesorem a trochu méně citlivým GPS přijímačem, chybí jí také multimediální funkce. Výhodnější je ale cena.

Tento test jsem začal s DreimGo 100BT. Jeho prodej se ale ukončuje, proto jsem se s distributorem domluvil, že článek přepracuji podle zkušeností s aktuálním modelem 200BT.

Jako by nebyl z Asie

DreimGo se nijak zvlášť neliší od ostatních navigačních přístrojů nižší a střední třídy. Hardware tvoří krabička vybavená počítačem s operačním systémem Windows CE. Je přijatelně malá, má rozměry 115 × 82 × 23 mm a váží mírně nadprůměrných 280 g. Pochválit musím pevnou konstrukci a velmi atraktivní vzhled, který u hardwaru z asijských továren nebývá vždy pravidlem.

DreimGo má zajímavý a netypický tvar s profilem do „U“. Černý povrch je zvláštním způsobem pogumovaný; snad se brzy neodře jako některé podobné přístroje. Boky jsou stříbrné, stejně tak i elegantní světlá lišta na zadní straně. Po modelu DG100BT, který bych charakterizoval jako „bez chuti“, je tohle příjemná změna.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Není to jen čínská plastová krabička • s připevněnou části držáku, u které jsem váhal, jestli se vůbec dá sejmout

Velikost displeje už dnes nepřekvapí. Je širokoúhlý, má úhlopříčku 4,3 palce a rozměry 95 × 54 mm. S tím se už automaticky pojí rozlišení 480 × 272 bodů. Displej je samozřejmě dotykový, ale méně citlivý. Na dotek bříška prstu nereaguje tak ochotně jako jiné navigační přístroje, stoprocentně ale vždy pomůže ovládání nehtem nebo přiloženým ovládacím perem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
V těle je schováno ovládací pero

Displej kryje matná protiodrazová vrstva. Jas je na dostatečné úrovni, stejně tak i úhel zobrazení. Obraz se trochu rychleji ztrácí při pohledu zdola, ale je to stále snesitelné.

Kromě pohotovostního vypínače a hlavního vypínače (reset) je na těle přístroje už jen jeden ovládací prvek sloužící pro regulaci hlasitosti. Na všechno ostatní stačí dotykový displej. Vypínač dokáže přístroj uvést okamžitě do stavu, ve kterém byl před vypnutím.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pro představu o velikosti • velký vypínač na horní plošce

Zdířka pro napájení je na levém boku. Toto umístění není z pohledu řidiče sedícího na levé straně vozu tak praktické, je třeba více řešit umístění kabelu. Na druhou stranu se navigace může dotýkat palubní desky; to je u přístrojů napájených zespodu nemožné. Nalevo je také zdířka jack pro připojení sluchátek a miniUSB konektor pro připojení k počítači. Z něj se do paměti zařízení dá dostat prostřednictvím programu Active Sync. Vnitřní paměť má kapacitu kolem jednoho gigabajtu, dá se případně rozšířit paměťovými kartami formátu SD.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Konektory a ovládací prvky na obou bocích přístroje

Uvnitř DreimGo DG100BT je citlivý přijímač Sirf Star III, takže možnost připojení externí antény v naprosté většině případů nebude potřeba.


Článek pokračuje v další kapitole: držák, mapy, hlasová navigace 

Témata článku: , , Velká konkurence, Určité omezení, Siri hlas, Test, Plastová krabička, Stejné tempo, DRE, Hlasité telefonování, Určitý typ