Duopol Tele Atlas a Navteq možná skončí: do hry vstupuje Google i Apple

Jde sice zatím pouze o spekulace, které se však zakládají na několika pravdivých informacích. Duopol tvůrců mapových podkladů Tele Atlas (TomTom) a Navteq (Nokia) zřejmě ohrozí dvě významné společnosti, Google a Apple. Google pro své Google Maps používá podklady Tele Atlasu a Apple následně ve svém iPhonu nabízí Google Maps.

Tiskový mluvčí společnosti Tele Atlas na konferenci Location Intelligence oznámil, že se Google rozhodl nadále nevyužívat mapové podklady silniční sítě USA. Google hodlá v této zemi využívat mapové podklady vlastní, pro země mimo USA však spolupráce zůstane zachována. Krok Googlu je zcela pochopitelný: oblasti kartografie věnuje nemalé úsilí i prostředky. Nutnost nakupovat to nejpodstatnější, tedy mapové podklady, není pro budoucí vývoj výhodná. Tvorba silniční sítě je velmi finančně nákladná, pokud si ji však může dovolit jen několik společností na světě, Google rozhodně stojí v jejich čele.

V souvislosti s uvedeným se ozývá již měsíc stará zpráva o akvizici malé společnosti Placebase jablečným gigantem Apple. Spekuluje se o záměru Apple oprostit se od Google Maps ve svém iPhonu a nabídnout vlastní mapové řešení. Zde jde však o hodně odvážou teorii a i kdyby byla pravdivá, konkrétní obrysy získá za dlouhou dobu.

Diskuze (1) Další článek: Sony Ericsson Xperia X2: fotogalerie

Témata článku: Apple, Google, , , Google +, VST, #Apple, Atlas, Duo, Vstup, APP, Tele Atlas, Computerworld