Evolve tvTraxx: digitální TV v navigaci (test)

Evolve tvTraxx je navigace postavená na iGo 8. Navíc je zde však přijímač digitální televize, kterou lze sledovat i v autě. Plus samozřejmě další funkce.
Kapitoly článku

Televize v navigaci: je už správná doba?

Vestavěný přijímač digitální televize DVB-T je jistě hlavní lákadlo tvTraxxu. Je to také poprvé, co se tato funkce dostává do takto malých navigací. Současně s Evolve nabízí digitální televizi i přenosná navigace Blaupunkt, ta je však cenově hodně daleko.

Jak digitální televize a další multimediální funkce v Evolve tvTraxx vypadají, si můžete prohlédnout na videu:

Televizi nemá smysl zkoušet bez vysunuté anténky. Ta se dá sklopit, takže může být venku, i když je Evolve na držáku. Poprvé je nutné vyhledat dostupné kanály. Buď automaticky, nebo zadáním frekvence. Pokud jste na místě pokrytém digitálním signálem, Evolve během minuty najde naladitelné programy.

Na základní obrazovce televizní aplikace se program ukazuje v okénku, kolem něj jsou ovládací prvky – volba programu, hlasitost a další. Stanice je možné uložit mezi oblíbené a k dispozici jsou i další volby. Klepnutí obraz roztáhne přes celou plochu displeje.

Digitální televizi jsem zkoušel v Brně a Praze, tedy ve městech, která jsou dnes už dobře pokryta signálem. Když jsem se pohyboval v centru, byl jsem až překvapen kvalitou příjmu. Přestože jsem byl v odstíněném autě a pohyboval jsem se, až na občasné krátké výpadky se na televizi dalo dobře dívat a poslouchat. Díky malému displeji je obraz velmi ostrý a hlasitost je dostatečná. K dispozici je i podrobný program EPG, který správně zobrazuje české znaky.

Přijímač začal víc vypadávat na okrajích města. Stačilo zajet pod most a hned se na displeji ukázala místo obrazu informace, že signál není k dispozici. Jakmile jsem se po dálnici vzdálil od města, televize skončila.

Využitelnost přijímače televize DVB-T je v přenosné navigaci trochu sporná kvůli zatím nedostatečnému pokrytí. V autě ve městech byste televizní pořady sledovat neměli, je to dost nebezpečné. Doma asi televizor máte, a když vyjedete na chatu, budete tam nejspíš bez signálu. V hotelech zase bývá běžný televizor.

Až bude Česko lépe pokryté digitálním signálem, budou i přenosné televizní přijímače lépe využitelné. Dnes je to zatím stále spíše technická zajímavost. Nemohu ale popřít, že funguje.

Divné věci

Další multimediální funkce už shrnu stručněji. Bohužel není třeba provolávat slávu, většinou jde o málo použitelné doplňky. Ale postupně:

MP3 přehrávač má po připojení sluchátek poslouchatelný zvuk. Dokonce jsem se přistihl, jak v autě poslouchám i na vestavěný reproduktorek, byť kvalita takového výstupu je špatná. Přehrávač je velice jednoduchý, skladby v něm lze hledat jen prostřednictvím vestavěného správce souborů, neexistuje žádná možnost filtrování dle ID3 tagů. Nelze tedy třeba z celé sbírky vyhledat skladby jednoho interpreta, vyhledávat vlastně vůbec není možné.

Díky tomu, že lze přepínat mezi dvěma a více spuštěnými aplikacemi, může být přehrávač spuštěn i během navigace.

V pořadí druhou ikonku na nástrojové liště zabírá prohlížeč obrázků. U něj si dovolím použít slovo „nepoužitelný“, pokud se bavíme o možnosti prohlížet snímky přímo nafocené digitálním fotoaparátem. Prodlevy při načítání jsou tak dlouhé, že tohle nemůže nikdo vydržet. Však se podívejte na video, kde je vidět, jak dlouho se načítají náhledy fotek ze stařičkého čtyřmegapixelového digitálu – tedy na dnešní dobu směšné rozlišení. Samozřejmě, že když připravíte obrázky v rozlišení displeje, bude zobrazování svižné. Smysl prohlížeče fotografií v navigacích ale vidím jinde.

Hry na Evolve se mi líbily. Omok jsou takové piškvorky, Sudoku nepotřebuje další vysvětlování.

Na velkém displeji se může hodit sledování videa nahraného na paměťovou kartu. Některá videa se přehrála bez problémů, další ale byla nepřirozeně zrychlena, navíc s podobně rychlým, ale rozsynchronizovaným zvukem. Netestoval jsem žádné velké speciality, většinou díly různých seriálů, které se dají stáhnout na internetu. Konkrétně:

  • MPEG-4 video (XviD), MPEG audio (MP3): video zrychlené, zvuk nesrozumitelný (bohužel právě většina seriálů)
  • MPEG video, AC-3 audio: video v pořádku, zvuk nepřehraje
  • MPEG-4 video (XviD), PCM audio: v pořádku video i zvuk

Omlouvám se, ale telefonování přes Bluetooth jsem bohužel neměl možnost vyzkoušet. Nepodařilo se mi Evolve spárovat s telefonem, ale tentokrát bude na vině nejspíš můj mobil.

Ano, umí navigovat

Abych nezapomněl, Evolve tvTraxx samozřejmě umí navigovat. Obsahuje skvělou navigační aplikaci iGo 8, což je dnes asi to nejlepší, co mohou pokročilí uživatelé získat. U lidí, kteří hledají základní a jednoduchý navigační přístroj, bych už z iGo nebyl tak nadšený, protože hodně možností se logicky pojí s mírně komplikovaným ovládáním.

V přístroji byly mapy celé Evropy, avšak kompletně od Tele Atlasu. To dřív u iGo nebylo zvykem, země východní Evropy bývaly pokryty mapami jiných dodavatelů. S Evolve jsem jezdil pouze po Česku, takže jen odhaduji, že tato změna může mít vliv na kvalitu cestování, protože východ Evropy Tele Atlas stále nemá tak dobře zpracovaný jako lokální výrobci map. A to přesto, že Evolve obsahuje celkem aktuální mapy z července 2008 (novější vydání z října jsem zatím v žádné navigaci neviděl).

Tip: Jestli vás navigační aplikace iGo 8 zajímá, přečtěte si velmi podrobný článek se zkušenostmi.

Celkově mohu Evolve tvTraxx hodnotit jako velice dobrý navigační přístroj. Vestavěný přijímač digitální televize je atraktivní doplněk, je ale třeba posuzovat jeho současnou využitelnost, a tady nejvíc záleží na tom, kde se sami s autem pohybujete. Je-li to v oblastech, které jsou pokryté digitálním signálem, vestavěná televize se může hodit. Jinak tuto funkci nemusíte brát v úvahu.

Ostatní multimediální možnosti odpovídají standardu jiných navigací. Některé funkce jsou dobré, jiné se prakticky téměř nedají využít. Stejně jako v jiných případech doporučuji nebrat multimédia při výběru navigace příliš v úvahu. S tímto postojem ale potom Evolve tvTraxx vychází jako hodně drahý navigační přístroj.

Témata článku: , , Duální procesor, Vestavěný přijímač, TV +, Obočí, Dobrá vlastnost, Správná doba, Nedostatečné pokrytí, Anténka, Velký nedostatek, Zpracované zařízení, Drahý přístroj, Digit, Pogumovaný povrch, EVO, Digital, Test, Digi TV, Hlavní lákadlo, Evolve X