Garmin Dakota 20: jó to bylo v Dakotě po vejplatě (test)

Malý Garmin Dakota přináší dospělou výbavu, kterou však obratem kazí zbytečně hrubý a tmavý displej. Získá naše doporučení, nebo bude lepší volbou ne o mnoho dražší Oregon?

GPS příjem a skvělý elektronický kompas

Dakota nosí v útrobách čipset STM Cartesio, tedy stejný, jakým se pyšní Oregon. Elektrotechničtí fandové si mohou prohlédnout podrobný datasheet. Záměrně nepíši GPS přijímač, Cartesio je plnohodnotný ARM procesor s taktem 334 MHz obsluhující veškerá vstupně výstupní rozhraní a jen tak mimochodem obsahuje i GPS přijímač. Bohužel o něm výrobce prozrazuje jen to, že zvládá výpočty z 32 kanálů, informace o citlivosti chybí.

     
V těsné blízkosti okna chytne Dakota tři až čtyři satelity

Zanechejme technických detailů, praxe zůstává důležitější. Dakota se v otevřeném prostředí chytne velmi rychle a naviguje spolehlivě i v listnatém lese. Citlivost ve srovnání například s čipem MediaTek je však nižší. Zatímco MediaTek chytne tři, čtyři satelity i uprostřed místnosti, s Dakotou musím až k oknu. Chápu, že navigace uprostřed bytu není důležitá, nicméně alespoň nějaké srovnání máme.

  
Garmin Dakota se v kombinaci šedé a oranžové v přírodě neztratí

Pokud považujete „tříosý elektronický kompas“ za marketingový tahák, musím vás vyvést z omylu. Kompas eliminuje náklon navigace, takže už vás nebude otravovat hláška držte přístroj vodorovně. Zkalibrovat kompas však představuje malý očistec, povedlo se mi to snad až na podesáté. Na rozdíl od Oregonu, kde stačilo otáčet přístrojem jen podle jedné osy, musíte u Dakoty otáčet třikrát. A pokud se vám třetí krok nepovede, a vězte, že často nepovede, budete muset předchozí dva kroky opakovat.

     
Pohyb v mapě a výběr informací v polích • WAAS můžete klidně deaktivovat

Jakmile ale uspějete, těšte se na skvělou funkčnost. Kompas reaguje na jakýkoli pohyb výrazně rychleji a přesněji, než u Oregonu. Pokud se už ručičky vah při výběru Dakota : Oregon přiklonily k Oregonu, byť s vyšší investicí, právě elektronický kompas znamená nemalé závaží na misku Dakoty. Jen pro upřesnění, model Oregon 550 také disponuje tříosým elektronickým kompasem. Vzhledem k vysoké ceně jej však již s Dakotou srovnávat nemůžeme. Citlivost, přesnos a rychlost odezvy si můžete ověřit z našeho videa:

 

Vydrží celý den

Menší displej s hrubším rozlišením se pozitivně projevil na výdrži. Výrobce udává až 20 hodin, což je o čtyři hodiny víc než u Oregonu. Pokud jste nepřeskočili fotografie podsvícení displejů, nemáte důvod slibům výrobce nevěřit. Pro měření jsem záměrně zakoupil stejné baterie Panasonic Xtreme, jako Marek ve své recenzi Oregonu. Výsledky tak můžeme porovnat:

Výdrž s maximálním podsvícením displeje:
Oregon 9 h 22 min
Dakota: 11 h 43 min 

Výdrž s 50% podsvícením displeje:
Oregon 14 h 18 min
Dakota: 17 h 31 min

Výdrž na jednu sadu baterií se tak opravdu zvýšila, nejsem si však jist, zda jde o odpovídající výhodu za velmi slabé podsvícení. Věřím, že většina z vás by raději vyměnila baterie dříve za cenu vyšší intenzity. Na každý pád vám sada baterií vydrží na celodenní výlet a pokud se chystáte mimo zdroj energie na více dnů, stačí přibalit odpovídající pár plných baterií.


Článek pokračuje v další kapitole: Mapa, funkce a závěrečné hodnocení

Témata článku: , , , Americký stát, Marketingový tahák, Okolní světlo, Test, Otevřené prostředí, Pogumovaný povrch, Windows i Mac, Poslední rozdíl, Technický detail, WAAS, Pogumovaný plast, První dotek, Dobrá výbava, Módní trend, Hrubé rozlišení, Pravý úhel, Nízká úroveň, Maximální podsvícení, Jisté držení,