Garmin Edge 305: GPS počítač na kolo i jinam (recenze)

S navigacemi Edge 305 a 205 vstoupil Garmin na pole cyklistiky. Některé funkce využijí především dráhoví cyklisté, nicméně většinu i jezdec na horské kole, silničním speciálu i cykloturista.
Kapitoly článku

Klíčové vlastnosti

  • měří správnou rychlost, aniž by bylo nutné nastavovat průměr kola
  • měří spotřebovanou energii
  • měří srdeční tep
  • měří nadmořskou výšku bez nutnosti předchozí korekce na atmosférický tlak
  • umožňuje jednoduchou navigaci

Hlavní omezení

  • nutnost nabíjet před každou jízdou
  • v paměti nelze trvale uchovávat ujetou vzdálenost například za celý rok
  • relativně malá paměť pro ukládání bodů nebo trasy (100 bodů lomu)


Garmin Edge 305 a 205 jsou cyklopočítače s podporou GPS a řadou dalších funkcí. Kromě možností, které nabízejí i běžné cyklopočítače, umožňují oba modely měřit spotřebu energie v kaloriích. Edge 305 pak může být dodáván včetně příslušenství umožňujícího měřit srdeční tep a rychlost šlapání (kadenci).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Garmin Edge 205 a 305

Kromě provedení „Edge 305 bundle“, které je vybaveno zmíněným snímačem kadence i srdečního tepu, je možné volit i další varianty. U Garminu Edge 305 CAD odpadá snímač tepu, u Edge 305 HR není snímač kadence. Jednodušší provedení Edge 205 nemá snímač kadence ani srdečního tepu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Garmin Edge 305 na kole při testování

Napojí se na srdíčko

Pro správné měření spotřeby energie je třeba nejprve zadat vstupní hodnoty: pohlaví, věk a tělesnou hmotnost. Protože jde o přístroj zaměřený na cyklistiku, zadávají se i hmotnosti až třech bicyklů. O nastavení průměru kola se přístroj vybavený snímačem otáček kola a otáček klik postará sám, a to ze vzdálenosti určené pomocí GPS a vzdálenosti vycházející měřením z otáček kola. Vyloučí se tak chyby, jimiž by došlo chybným nastavením průměru kola.

Klepněte pro větší obrázek
Nabídka programu

Ale ani u přístroje bez tohoto příslušenství není třeba nastavovat průměr kola, protože ujetá vzdálenost i rychlost je odvozena od signálů GPS. Výhodou příslušenství umožňujícího měření otáček je záruka správných údajů i v případě, kdy přístroj ztratí satelitní signál. Při mém testování v Jizerských horách však díky citlivému přijímači Sirf Star III ke ztrátě signálu nedošlo ani jednou, ani v lese nebo v údolí Jizery.

Před používáním přístroje je vhodné nastavit ještě další parametry. V nabídce se nastavuje jazyk prostředí (nechybí čeština, která u tohoto typu přístrojů nebývá standardem), forma zvukových upozornění, a určuje se, zda má být na displeji mapa a výškoměr, případně jen výškoměr nebo jen mapa. Lze zde také vypnout GPS přijímač a snížit tak spotřebu energie napájecího zdroje. U Edge 305 se také určí, zda se mají používat snímače tepové frekvence a kadence šlapání.

Klepněte pro větší obrázek
Snímač tepové frekvence

Před cestou nezapomeňte na tlačítko

U cyklopočítače je možné zvolit počet součastně zobrazených údajů na displeji. Může jich být až osm, obsah jednotlivých polí je možné volit z široké nabídky. Zahrnuje dobu jízdy, dobu zastávek, celkový počet nastoupaných metrů, spotřebované kalorie, ujetou vzdálenost, okamžitý nebo průměrný tep, okamžitou nebo průměrnou rychlost, okamžitou nebo průměrnou kadenci šlapání, směr pohybu a také údaje východu a západu slunce.

Klepněte pro větší obrázek

Na rozdíl od běžných cyklopočítačů se počítání projeté vzdálenosti uvede do činnosti jen tlačítkem start/stop. Před započetím jízdy na to nesmíte zapomenout. Je možné naprogramovat automatické přerušení záznamu při zastavení, případně poklesu rychlosti pod hodnotu kterou lze nastavit, aniž by bylo nutné stopky v průběhu den manuálně zastavovat.


Článek pokračuje v další kapitole: trénink, statistiky, hodnocení
Kapitoly článku

Témata článku: , , , , Cyklista, Garmin Edge, Atmosferický tlak, Běžný cyklopočítač, IEC, Jin, Počítač, Horní hranice, Edge +, Tepová frekvence, Ujetá vzdálenost, Atmosférický tlak, Průměrný tep, Kolo, Vestavěný li-ion