Garmin Edge 705: trénink pod dohledem

Přesně měří vaše výkony, nesleví ani o metr z tréninkových dávek, a pokud budete lenošní, začne na vás řvát. Garmin Edge 705 je přísný trenér nejen na kolo.
Kapitoly článku

Chcete-li se vybičovat k lepším výkonům, budete zřejmě potřebovat trenéra. Co takhle zkusit elektronického v podobě Garminu Edge 705? Tento přístroj v sobě kombinuje navigaci, cyklopočítač a sport-tester, navíc je vybaven pokročilými tréninkovými funkcemi. A na ně se teď podrobněji podíváme. Rovnou ale navnadím i ty, kteří zrovna cyklistice moc neholdují, Edge umí trénovat i při běhu nebo v posilovně.

   
Garmin Edge 705

Další články o Garminu Edge 705

Když si chci jen tak trošku víc šlápnout

Ke klasickému trenérovi neodmyslitelně patří stopky na krku, které jsou mu měřítkem vašich výkonů. Trenér zastoupený Garminem Edge 705 je ale kromě stopek vybaven čipem GPS, přesným snímačem rychlosti kola, snímačem frekvence šlapání, přesným barometrickým výškoměrem a snímačem tepové frekvence. A získaných dat dokáže náležitě využívat.


Tréninkové funkce v Garminu Edge 705

Pokud chcete využívat tréninkových funkcí, je nutné se v nastavení věnovat položce Profil a rozsahy. V uživatelském profilu nastavte své údaje nutné pro výpočet spálených kalorií.

Více nás ale zajímá nastavení rozsahů rychlostí a srdečního tepu, kde se nastavují různé výkonností zóny. Například pro stoupání nastavujete čtyři typy rozsahu: od nejprudšího, kde si stanovíte ideální rychlost při tréninku například v rozmezí 9,5–12 km/h, až po nejmírnější, kde očekáváte rychlost 18–21,5 km/h. Podobně nastavíte rozsahy pro rovinu, sprint a také sjezd. Vedle toho si do pěti zón rozdělíte svůj rozsah srdečního tepu.

Tip: nastavení rozsahů můžete pohodlněji provést v počítači pomocí programu Garmin Trainnig Center, o kterém bude řeč dále

Nejjednodušší tréninkovou funkcí Garminu Edge 705 jsou tzv. Alarmy (v návodu lépe přeložené jako Výzvy), kde máte na výběr z několika možností, při kterých se aktivuje zvukový signál. Můžete si například vybrat jednu z rychlostních nebo tepových zón (viz předchozí odstavec) a pokud se ze stanoveného rozsahu vychýlíte, přístroj vás upozorní zvukovým signálem a hláškou na displeji.

Podle tónu zvuku, nebo pohledem na displej, okamžitě zjistíte, jestli jedete pomalu či naopak rychle, případně jakým směrem jste překročili rozsah srdečního tepu. V případě, že delší dobu zůstanete mimo limit, přístroj nebude „řvát“ neustále, ale zapípá přibližně po půl minutě. Rozsah alarmu můžete nastavit i přímo zadáním konkrétních hodnot.

  
Možnosti tréninku s Alarmy • nastavte limity svého výkonu • nebo čas/vzdálenost, kterého chcete dosáhnout

Alarm lze nastavit také pro frekvenci šlapání, zde však pouze konkrétními hodnotami, protože zóny se pro tuto veličinu v uživatelském profilu nenastavují. Dále se alarm může rozeznít po ujetí určité vzdálenosti nebo při dosažení přednastaveného času – u těchto funkcí lze navíc nastavit, zda se má odpočet intervalu provést pouze jednou nebo opakovaně.

Když si chci občas zatrénovat

Alarm si můžete zapnout třeba během výletu, když si zrovna zatoužíte dát trochu víc do těla. Pro cílený trénink jsou ale určené pokročilejší funkce.

Základní nabídkou tréninků jsou Jednoduché tréninky. Máte možnost nastavení jednoho ze tří cílů: buď musíte nastavenou vzdálenost ujet (uběhnout) v kýženém čase, nebo určitý čas udržet průměrnou rychlost na přednastavené hodnotě, nebo se snažit rychlost udržet na určitém úseku daným vzdáleností. Je to zkrátka hraní se starým známým fyzikálním vzorcem s = v × t.


Nabídka tréninků • typy jednoduchého tréninku • cíl je jasný, ujet 8 km do 22 minut

Trochu déle vás potrápí Intervalové tréninky. Základní princip je jednoduchý – určitý čas vykonáváte aktivitu, poté máte nárok na přesně stanovenou chvilku odpočinku. A takto několikrát dokola. Intervaly aktivity a odpočinku můžete stanovit buď prostřednictvím času nebo vzdálenosti. Na výběr jsou čtyři kombinace.


Intervalový trénink neboli opakované dávky • nastavte vzdálenost k tréninku, čas na odpočinek a počet opakování

Nejvíce možností nabízí Rozšířené tréninky, které umí mimo jiné kombinovat jednoduché a intervalové tréninky. Možnosti nastavení tréninků jsou obrovské a je lepší si vzít na pomoc počítač. Jsou to ale funkce pro velmi aktivní sportovce, kterým se budeme věnovat až nakonec.

Když se chci zlepšovat

K vyšším výkonům vás může dohnat funkce nazvaná Virtuální partner. Stanovený trénink s vámi absolvuje virtuální společník, který jede (běží) na ideální čas. Abyste mohli kontrolovat svůj výkon, nepotřebujete mezičasy – v každém okamžiku máte k dispozici informaci o tom, jak si vedete.

Funkci virtuálního partnera lze využít na jednoduché tréninky a v tzv. bězích – to jsou jen trochu nešikovně přeložené uložené cesty/kurzy – Course. Při jednoduchém tréninku s virtuálním partnerem vidíte na displeji symboly sportovců, kteří spolu soupeří na vzdálenost šířky displeje. Samozřejmě jsou pouze odrazem výkonu vašeho a virtuálního partnera. Pod nimi je údaj o vzdálenosti (čase), o který jste před/za virtuálním partnerem.

 
Závod začiná • virtuální partner je o něco rychlejší • ale nakonec jsem vyhrál

V Bězích (hloupý překlad, samozřejmě to funguje i na kole a klidně i v autě) je pohled ještě zajímavější. Na displeji vidíte část mapy s trasou, na ni svoupozici a zelenou šipkou znázorněnou pozici virtuálního partnera. Snadno si tak představíte, jak daleko by od vás byl váš virtuální partner ve skutečnosti.

 
Závod s virtuálním partnerem na okruhu (Běhu) – před startem • virtuální partner mi dýchá na záda • zobrazení celé mapy, stále ještě těsně vedu

Funkce virtuálního partnera se nijak zvlášť nenastavuje, pouze ji můžete zapnout. Při tréninku si ji pak můžete – ale nemusíte – nechat zobrazit. Partner bude rovnoměrně držet čas stanovený jednoduchým tréninkem nebo sledovat reálný časový průběh, ve kterém jste zaznamenali Běh.

 
Funkce virtuálního partnera - stačí zapnout


Článek pokračuje v další kapitole: rozšířené tréninky, tvorba tréninkového plánu

Témata článku: , , , Tepová frekvence, Garmin Edge, Předchozí odstavec, Měření času, Intervalový trénink, Garminem Edge, Dohled, Zábavná hra, Edge +, Reálný čas, Trénink, Dlouhý čas, Tréninkový plán