Garmin Forerunner 405: zážitky při běhání (uživatelské zkušenosti)

Navigační hodinky Garmin Forerunner 405 jsou výborným pomocníkem při běhání – rekreačním, kondičním a třeba i vrcholovém. Je to trenér, partner… a kromě jiného ukazují i čas.
Delší dobu jsem uvažoval o koupi sportovních hodinek na rekreační a kondiční běhání. Váhal jsem mezi značkami Suunto, Polar, Timex, Sigma a Garmin. Okruh jsem postupně zužoval a v prosinci 2007 jsem se kvůli velmi příznivé ceně rozhodl pro starší model Garmin Forerunner FR50 v kompletní výbavě. Kromě hodinek FR50 obsahoval i snímač tepové frekvence (HRTM) a měřič vzdálenosti FootPod. To je česky řečeno „botosonda“.

S tímto modelem jsem byl velice spokojen. Chyběla mi však u něj jedna vlastnost, kterou hodně využívám a oceňuji u vyššího a svého současného modelu Forerunner 405: virtuální partner. Garminu Forerunner 405 se také týká tento článek s uživatelskými zkušenostmi. Hodinky Garmin Forerunner 405 se prodávají přibližně za 8 500 Kč včetně DPH.

Klepněte pro větší obrázek
Garmin Forerunner 405: ženský a mužský model

Proč jsem přešel k lepšímu

Pokud chceme při běhu nebo sportovní aktivitě měřit vzdálenost, musíme použít buď FootPod nebo GPS, popř. jiné metody (třeba radar). Po kalibraci je FootPod od Garminu velice přesný. Udává se odchylka do 2 %, osobně jsem ověřil, že na trase o délce 21 km se odchýlil o 150 m, tedy o 0,7%. Modely, kde se pro měření vzdálenosti využívá GPS, přinášejí ale ještě něco navíc:

  • běh podle course (kurs, cesta),
  • navigaci v terénu,
  • analýzu trasy např. v programu Garmin Training Center (GTC).

Klepněte pro větší obrázek
Analýza zaznamenané trasy v programu Garmin Training Center

To se stalo hlavním důvodem, proč jsem uvažoval o Garminu Forerunner 305 (FR305) nebo Forerunner 405 (FR405). Vzhledem k tomu, že FR305 je již výběhový model, i když velice kvalitní, rozhodl jsem se pro FR405.

Pro koho je tento přístroj určen? Především pro ty, kteří se alespoň trochu věnují sportu. Zejména je vhodný pro běžce a cyklisty, a to jak rekreační tak profesionální. Je vhodný pro ty, kteří se rádi pohybují v neznámém terénu, nebo sportují podle předem definovaných sportovních plánů, závodí na okruhu s virtuálním partnerem, a to buď sám se sebou, nebo s někým cizím. Trasy a data se totiž dají stáhnout z www.mapmyrun.com.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Na první pohled běžné sportovní hodinky, na druhý se objeví zajímavé údaje

Na začátek slovníček

Některé termíny je pro větší srozumitelnost lepší psát přímo v angličtině. Raději je ale zde heslovitě vysvětlím:

Course: do hodinek si z internetu nebo mapy nahrajete trasu včetně průběžných časů. Když běžíte, vaše aktuální poloha v daném čase je porovnávána s polohou předehranou v hodinkách. Počítač pak během běhu udává stav – jste pozadu, napřed, mimo trasu.

EPE: přesnost vypočtených GPS souřadnic. Např. EPE = 5 m zjednodušeně znamená, že poloha je s největší pravděpodobností v okruhu 5 m od uvedené souřadnice.

Klepněte pro větší obrázek 
Zachycené satelity a přesnost

FootPod: malé zařízení o velikosti krabičky od zápalek se připne za tkaničky od bot. Pohybem velice přesně měří vzdálenost a bezdrátově ji přenáší do hodinek.

HRTM: popruh s čidlem, které se připne přes hrudník. Snímač přesně detekuje tepy srdce a data bezdrátově přenáší do hodinek

Pace: je to rychlost, která se běžně uvádí v jednotkách min/km. V hodinkách ji lze samozřejmě změnit na km/hod.

Workout: v počítači si nadefinujeme průběh tréninku. Například 1 km běh rychlostí 4:00–4:30 min/km, 200 m běh 6:00–6.30 min/km, 1 km běh 4:00–4:30 min/km, atd. Lze nadefinovat různé kombinace rychlostí, vzdáleností, časů, tepů v různých vzájemných kombinacích, posloupnostech. Tento plán se bezdrátově nahraje do hodinek, které potom přesně řídí trénink.

Základní kladné vlastnosti

  • Atraktivní vzhled: běžné hodinky s nízkou hmotností (60 g) a dvojím barevným provedením (zelené jsou dámské, černé jsou pánské).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Na displeji prvního obrázku je vidět běh s virtuálním partnerem
  • Funkce: netradiční dotykové ovládání, na které si velice rychle zvyknete. Stačí se zlehka prstem dotknout kovového obvodu hodinek a už se zobrazí příslušná nabídka. Pohyb v nabídce a nastavování číselných hodnot se děje pohybem prstu po obvodu. Dotekem dvěma prsty se aktivuje podsvícení.
  • Bezdrátový přenos dat mezi hodinkami a počítačem pomocí technologie označované ANT+Sport.
  • Možnost uložit přibližně až 20 hodin pohybu: tj. souřadnice, rychlost.
  • Displej s velice jemným rozlišením, kvalitní kresbou. Je perfektně čitelný na slunci, při podsvícení typu indigo výborně čitelný i v noci. Kontrast a míra podsvícení je plně konfigurovatelná.
  • Jednoduché nabíjení: kolíček se připojí do USB nebo elektrické sítě a „cvakne“ přes displej.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nabíjení: stačí přicvaknout kramlík

Hlavní záporné vlastnosti

  • Baterie hodinek a GPS je společná. Tj. když se vybije baterie GPS, nejdou ani hodinky.
  • Přestože jsou hodinky odolné dle normy IPX7, nejsou určeny pro plavání (triatlon, ironman).
  • V hodinkách lze mít pravděpodobně jen jeden uskutečněný trénink. Druhý může být až po přenesení dat do PC.
  • Některé vlastnosti související s činností GPS v terénu nejsou zcela uspokojivé, snad je vyřeší nové verze firmwaru.
  • Na displeji není vidět, zda je přijímač GPS aktivován či nikoli.

Nerozhodně: klady i zápory

  • Výdrž akumulátoru v režimu hodinek je asi 14 dnů, v režimu GPS asi 8 hodin. Pro maraton to stačí, pro závod ironman ale hodinky nejsou vhodné.
  • Velikost displeje. Displej na první pohled může působit jako menší, zejména ve srovnání se starším modelem FR305. Z vlastní zkušenosti ale mohu potvrdit, že to stačí, je to jen otázka zvyku

Další zajímavé vlastnosti

Přesnost měření: v otevřeném terénu 5–7 m, v lese přibližně 15 m. Snížená přesnost v terénu je dána zřejmě menší integrovanou anténou (ve srovnání s velkou ruční GPS).

Interference: nepozoroval jsem žádné vedlejší jevy s vedením vysokého napětí nebo interferencí s modely Polar jiných běžců.

Vodotěsnost: je zde rozpor mezi oficiálním údajem Garminu o normě IPX7 vylučující plavání a mezi nabídkou českých prodejců, kteří deklarují vodotěsnost do 30 m. Zde bych věřil výrobci a nepokoušel štěstí.


Článek pokračuje v další kapitole: možnosti, nastavení, použití v terénu

Témata článku: , , , Nastavený parametr, Rovina, Strojek, Zážitky, Garmin forerunner, Ironman, Forerunnerů, Forerunner, Triatlon, Časové pásmo, Výběhový model, F +, Letní čas, Příslušná nabídka, Sportovní vyžití, MapMyRun, Zkušenost, Vytyčený cíl, Běh, Srdeční frekvence, Kurs, Běhání,